Will Smith

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5011

Voteaza & Distribuie

Descriere

WILL SMITH (Neville) s-a bucurat de succes in cariera sa care cuprinde filme, seriale proprii de televiziune si discuri de platina. El a obtinut primele sale nominalizari la premiul Academiei si Golden Globe, odata cu interpretarea rolului Muhammad Ali, legenda boxului american, din filmul biografic al lui Michael Mann, „Ali”. Mai recent, Smith a jucat si a fost producatorul dramei realiste, aclamate de critica, „The Pursuit of Happyness”. Interpretarea sa din acest film i-a adus a doua nominalizare la premiul Academiei, a patra nominalizare la Golden Globe si o nominalizare la SAG (Screen Actors Guild) la categoria cel mai bun actor.

In 2005, Smith a jucat si a produs comedia romantica de mare succes „Hitch”, regizata de Andy Tennant. Cu un an inainte, a jucat si a fost producator executiv pentru filmul stiintifico-fantastic „I, Robot”, adaptat dupa un roman de Isaac Asimov si regizat de Alex Proyas. Anul trecut, el si-a imprumutat vocea personajului Oscar, din filmul animat „Shark Tale”, in care au mai jucat si Renee Zellweger, Angelina Jolie si Robert De Niro.

In iulie 2003, el s-a reintalnit cu Martin Lawrence pentru a realiza „Bad Boys II”, o urmare a hitului „Bad Boys”, din 1995. Smith jucase anterior in doua blockbustere care au facut recorduri de incasari in doua veri consecutive. In 1996, el a jucat in filmul de science fiction, cu extraterestri, al lui Roland Emmerich „Independence Day”. In anul urmator, el a detinut unul din cele doua roluri principale, alaturi de Tommy Lee Jones, in comedia stiintifico-fantastica a lui Barry Sonnenfeld „Men in Black”, pentru care Smith a inregistrat cantecul care a dat titlul filmului si a obtinut premiul Grammy. In 2002, Smith, Jones si Sonnenfeld s-au regrupat din nou pentru a realiza urmarea „Men in Black II”.

Cand a trecut la actorie in televiziune si cinematografie, Smith era deja un cantaret ce avea in palmares un premiu Grammy pentru discurile inregistrate. Dupa rolurile din „Where the Day Takes You” si „Made in America”, el a obtinut aprecierile criticii pentru rolul principal din drama „Six Degrees of Separation”, unde a jucat alaturi de Stockard Channing si Donald Sutherland. In 1995, el a primit titlul de Star masculin al ShoWest of Tomorrow. Printre filmele de referinta in care a jucat putem enumera „Enemy of the State”, alaturi de Gene Hackman; „Wild Wild West”, in care a si cantat cantecul definitoriu al filmului; si rolul principal din „The Legend of Bagger Vance”, al lui Robert Redford.

Smith si-a inceput cariera muzicala cand era inca in liceu. Dupa ce a infiintat formatia DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince, impreuna cu prietenul sau Jeff Jones, Smith a devenit la scurt timp un cantaret de rap ce intra in topurile de muzica. Cei doi artisti au la activ mai multe discuri de platina si au castigat mai multe premii, printre care doua Grammy si trei American Music Awards.

Succesul muzical al lui Smith l-a facut sa apara in sitcomul de televiziune „The Fresh Prince of Bel-Air”, care a rulat timp de 6 ani la NBC si i-a adus doua nominalizari la Golden Globe.

Continuand inregistrarile, Smith a realizat primul sau album solo Big Willie Style, in 1998, pentru care a fost rasplatit cu un Grammy si patru American Music Awards. In 1999, cu ocazia premiilor NAACP Image Awards, i-a fost decernat titlul de Entertainer-ul Anului. Urmatorul sau CD, Willenium, cuprindea single-ul „Will2K”, care a obtinut de doua ori discul de platina.

Ca producator, Smith a intrat in parteneriat cu James Lassiter si Ken Stovitz pentru a infiinta Overbrook Entertainment, unde au fost produse filmele: „Ali”, „I Robot”, „Saving Face”, „Hitch”, „ATL” si „The Pursuit of Happiness”. Sub egida Overbrook, Smith si sotia sa, Jada Pinkett Smith, au creat si produs serialul de comedie de mare succes „All of Us”, care a incheiat de curand cel de-al patrulea an de transmisie la televiziune. Printre proiectele de viitor ale lui Smith se numara: productia filmului dramatic „Seven Pounds”, in care va si juca, din nou sub bagheta regizorului Gabriele Muccino, care a realizat si filmul „The Pursuit of Happiness”; „Lakeview Terrace”, cu Samuel L. Jackson si Kerry Washington; si „The Human Contact”, care marcheaza debutul regizoral al lui Jada Pinkett Smith.

Smith va juca in curand in „Hancock”, alaturi de Charlize Theron si Jason Bateman, in regia lui Peter Berg. Filmul, in care Smith este si producator, este programat sa apara pe ecrane in iulie 2008.