Multumesc.
Am sa intru direct in subiect
cu un citat din M. Kogalniceanu si dintr-un autor mai putin cunoscut:
"Pe strazile din Iasi din tineretea mea am vazut fiinte umane cu lanturi la maini si la picioare, altii cu zgarzi de fier la gat. Batai crunte, alte pedepse ca infometarea si legarea deasupra focului [...] femei despartite de soti si fiice de parinti oameni [...] vanduti ca vitele" (Mihail Kogalniceanu)
"...multi extremisti , astazi, ar vrea sa fie din nou asa ceva! sclavia rromilor apasa ca un trecut rusinos constiinta romanilor.... ce ii sperie pe romani, ca de altfel si pe vecinii romaniei care au masive minoritati rrome?" ( N Sdrulea, studiu despre romi, 1994)
ASTA SA FIE O EXPLICATIE?
1977 - 1983, derularea Programului PCR "Integrarea tiganilor", derulat prin MAI - Ministerul Afacerilor Interne. Raportul de evaluare cuprindea o "Platforma de masuri cu privire la incadrarea in munca si integrarea sociala a tiganilor", care propunea urmatoarele masuri: 1. inregistrarea si sedentarizarea populatiei tiganesti; 2. incadrarea in munca; 3. conditii de locuit; 4. starea de sanatate si asistenta sociala; 5. domeniul cultural si educational; 6. probleme organizatorice. In fapt, aceste masuri nu au fost luate, avindu-se in vedere doar recenzarea (ilegala) a populatiei rrome din Romania. Fostul ministru al M.I. Mihai Chitac, in 1990, a facut public faptul ca, in 1977, fusesera "recenzati" 1.800.000 de rromi (intre care 65.000 de nomazi: 5.600 cu ocupatii utile, 900 - calificati), iar in 1983, 2.300.000 rromi.
asta inseamna ca azi sunt peste 3,5 milioane, real!
Citat dintr-un articol de pe Cafeneaua.com:
@
"......aceasta este o problema, adevarat!
o minoritate rroma de 16 %, raspandita aproape uniform pe tot teritoriul Romaniei, - la actuala rata a natalitatii acestui popor, este o mare problema!
inteleg temerile romanilor de aici, dar nu sunt de acord cu masurile rasiste propuse!
da, Romania este o tara cu peste 26% minoritati etnice. si ce daca?!
cu atat mai mult trebuie sa fim romani adevarati, toleranti si umani.
soarta noastra e legata de conationalii nostri, de orice etnie. suntem aici, impreuna si trebuie sa traim in pace, daca vrem in UE.
--------------------------------------------------------------------
Ce parere aveti despre tema propusa?
Voi continua intr-un mod oarecum mai ne-ortodox cu un IMN!
Gelem, Gelem
Gelem, gelem, lungone dromensa
Maladilem bahktale Romensa
A Romale katar tumen aven,
E tsarensa bahktale dromensa?
A Romale, A Chavale
Vi man sas ek bari familiya,
Murdadas la e kali legiyaš
Aven mansa sa lumniake Roma,
Kai putaile e romane droma
Ake vriama, usti Rom akana,
Men khutasa misto kai kerasa
A Romale, A Chavale !
---------------------------------------------------
Traducere libera:
Am strabatut drumuri lungi,
Am intalnit si Romi fericiti
Oh Roma, de unde veniti
Binecuvantate fie-va drumurile Destinului?
Oh Roma, prieteni Roma!
Am avut odata o mare familie,-
Legiunile Negre a omorat-o ,
Hai cu mine Roma, din toata lumea,
Carora drumurile Romany s-au deschis
Acum, in clipa asta, ridica-te Roma,-
Ne vom ridica, rasarind catre-Naltimi.
Oh Roma, Prieteni Roma!
-------------------------------------------------
š Legiunile Negre se refera la Nazi SS.
Cuvintele: Jarko [Zarko] Jovanovic, 1969
Muzica: Traditional melody
Adopted as the official Romani anthem at the First World Romani Congress in London, England, April 8, 1971.
Contact
Facebook
Twitter
RSS