Transalpina

Detalii

CategoriiTurism
TaguriTransalpina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari64059

Voteaza & Distribuie

Descriere

Transalpina, sau DN67C, este cel mai inalt drum din Romania, punctul de maxima inaltime fiind la 2145 m, in Pasul Urdele. Soseaua a fost construita in Muntii Parang din Carpatii Meridionali si leaga orasul Novaci din judetul Gorj de Sebes din judetul Alba. Drumul este inchis pe perioada iernii, asemeni Transfagarasanului. Transalpina este mai inalta cu 103 metri decat Transfagarasanul, care atinge 2042 metri la Balea Lac.




Transalpina


Transalpina, cel mai inalt drum din Romania




Transalpina sau Drumul Regelui

Desi inceputurile constructiei acestui drum dateaza inca de pe vremea dacilor si a romanilor, el nu a fost asfaltat decat abia in 2009. In hartile de istorie este mentionat sub denumirea de coridorul IV strategic roman, fiind construit de romani in drumul lor spre Sarmizegetusa, in timpul razboaielor cu dacii. Ulterior, drumul a fost pietruit in timpul primului razboi mondial, apoi reconstruit de catre Carol al II-lea si dat in folosinta in anul 1935.


Din pacate, insa, Transalpina a fost uitata dupa aceea, devenind nepracticabila din cauza deteriorarii. Singurul avantaj a fost faptul ca zona si-a pastrat frumusetea salbatica, neatinsa de oameni si de civilizatie. La sfarsitul anului 2011, Transalpina era asfaltata aproape in totalitate, pentru ca in 2012, lucrarile sa se finalizeze complet.




Transalpina in Muntii Parang


Transalpina in Muntii Parang




Soseaua ce purta numele de "Drumul Regelui" leaga Transilvania de Oltenia si trece prin Muntii Parang, Valea Jiului si Valea Oltului si traverseaza localitatea Ranca. Traseul este deosebit de spectaculos, fapt ce atrage atat turisti romani, cat si din afara.


Iubitorii de munte, dar si cei care vor sa se delecteze cu peisaje care taie respiratia nu trebuie sa rateze Transalpina. Vizitatorii vor avea parte de 120 de kilometri de peisaje superbe, din care mai mult de 80 fiind dominati de salbaticia naturii, de panorame inaltatoare si de aer curat.



Soseaua se uneste cu cerul

Pentru a profita din plin de toate frumusetile pe care natura le poate oferi, se recomanda parcurgerea Transalpinei de la sud la nord. Imediat dupa satul Novaci vine statiunea Ranca, aflata la 1600 de metri altitudine. Portiunea de drum dintre Ranca si Obarsia Lotrului este cea mai spectaculoasa. De multe ori, plafonul de nori invaluie drumul, dand impresia ca soseaua se uneste cu cerul.




Statiunea Ranca


Statiunea Ranca




Atat iarna, cat si vara, turistii se opresc cu siguranta la Ranca. Statiunea de schi este dotata cu cateva partii atat pentru incepatori, cat si pentru schiorii de nivel mediu, cu teleschi si cu telescaun. Pentru ca, in timpul iernii, Transalpina este inchisa circulatiei, accesul pana la Ranca se face pe straseul DN67C Bengesti (Gorj)-Sugag (Alba). Iubitorii sporturilor de iarna pot schia sau pot inchiria snowboard-uri si snowmobil-e. In timpul verii, plimbarile cu ATV-ul, bicicleta si motocicleta, expeditiile 4X4 si parapanta sunt la mare cautare.


Drumul lasa in urma Varful Iezer, trece pe langa platoul de langa Lacul Muntiu, apoi coboara spre Obarsia Lotrului.




Transalpina invaluita de nori


Transalpina invaluita de nori




Acces si cazare

Accesul spre Transalpina se poate face fie dinspre Novaci prin soseaua Tg. Jiu-Horezu, iar dinspre Obarsia Lotrului, prin Valea Oltului-Brezoi-Voineasa-Obarsia Lotrului, fie prin Petrosani-Obarsiile Lotrului. Pentru un plus de spectaculozitate, turistii sunt indemnati sa aleaga primul traseu. Pentru turistii din capitala, legatura cu Novaci se face prin Autostrada Bucuresti-Pitesti-Rm Valcea-Horezu. O alta varianta este Bucuresti-Pitesti-Rm Valcea-Voineasa-Obarsia Lotrului.




Harta Transalpina


Harta soselei Transalpina, intre Novaci si Sebes




Cazarea nu este o problema in zona. Potentialul turistic ridicat a determinat aparitia unei multitudini de pensiuni si cabane. Vizitatorii pot alege fie hotelurile din apropiere de Vidra, fie cabana sau pensiunile de la Obarsia Lotrului si de la Ranca. Preturile variaza intre 70 si 200 de lei pe noapte.