Simbolismul fructelor in diferite culturi

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8875

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista multe fructe care au o semnificatie simbolica foarte lunga si interesanta, alaturi de povestiri mitice: merele, smochinele, ciresele, rodiile etc. De exemplu, marul apare in arta europeana biblica ca fructul interzis, care a determinat primii oameni de pe pamant sa comita primul pacat si sa piarda indurarea lui Dumnezeu.



Adam si Eva au trait in Eden, Gradina Paradisului. Ei au fost primii oameni de pe pamant, iar Dumnezeu le-a interzis sa manance din rodul unui singur copac care a crescut in gradina, din "pomul cunostintei binelui si raului". Cand au cedat ispitei si au gustat fructul, Dumnezeu i-a alungat din Eden pentru nerespectarea poruncii Lui. Deoarece in descrierea actuala gasita in Sfanta Scriptura nu se specifica exact despre care fruct a fost vorba, unele traditii spun ca este o para, altii spun ca este o smochina sau o rodie.




Adam si Eva


Adam si Eva: fructul interzis




In mitologia scandinava si celtica, merele apar din nou ca simboluri ale nemuririi, ca fructe ale zeilor. Merele apar de fapt in multe povestiri si legende in jurul lumii. Aceste fructe pareau sa joace un rol important in razboiul troian. Astfel, conform legendei, zeita discordiei numit Eris s-a suparat foarte tare pentru ca nu a fost invitata la o nunta. Ea a sosit neinvitata si a aruncat un mar pe o masa de acolo, iar marul a fost etichetat cu cuvintele "Pentru cea mai corecta". Fiecare dintre Afrodita, Hera si Athena au presupus ca marul ii era destinar, si i-au cerut lui Paris, Printul Troiei, sa decida cine a fost cea mai corecta. Deoarece Paris a ales-o pe Afrodita, Athena si Hera au complotat impotriva troienilor si i-au sprijinit pe greci in razboiul care s-a incheiat cu caderea Troiei. Chiar si in zilele noastre, oamenii inca folosesc expresia "marul discordiei" referindu-se la ceva care provoaca o disputa.



In ceea ce ii priveste pe romani, acestia au avut si ei „contact" cu merele. Astfel, Pomona era zeita romana a pomilor fructiferi in general si a merilor in special. Pentru chinezi, merele au ajuns sa reprezinte pace iar florile de mar simbolizeaza frumusetea unei doamne.



La japonezi, floarea lor nationala este reprezentata de flori de cires care se spune ca simbolizeaza modestie, curtoazie si frumusete. Din nou, cireasa este un alt fruct care simbolizeaza nemurirea, dar de data aceasta pentru China antica. In lumea occidentala, florile de cires simbolizeaza educatie.


Dar, ciresele apar si in povestile crestine. Astfel, intr-o veche colinda de Craciun in limba engleza, ni se spune cum Iosif si Fecioara Maria s-au plimbat printr-o livada de ciresi si Maria (mama lui Isus) i-a cerut lui Iosif sa aleaga niste cirese delicioase. Dar Iosif a refuzat, spunand ca ea ar trebui sa ceara celui ce il va aduce pe lume sa aleaga cirese pentru ea, nu el. La acel moment, Hristos inca nenascut a comunicat cu ciresii si le-a cerut sa-si coboare ramurile pentru ca Maria sa ajunga la cirese, ceea ce s-a si intamplat, iar Josif s-a pocait pentru atitudinea lui.



Un alt fruct nu numai bogat in vitamine ci si in simbolism este smochina. Smochinii sunt originari din regiunea mediteraneana si apar in unele reprezentari ale Gradinii Edenului. De asemenea, dupa ce au mancat din fructul interzis, Adam si Eva si-au acoperit trupurile goale cu frunze de smochin.



A existat un obicei in Europa, care este inca pastrat in unele locuri, acela de a planta un pom fructifer la o nunta. In conformitate cu aceasta traditie, se credea ca longevitatea si abundenta copacilor plantati insemna copii puternici in viitor. De asemenea, atunci cand se nastea un copil, se planta un par pentru fiecare fata si un mar pentru fiecare baiat. Perele au fost, de asemenea, folosite in Rusia in farmecele de protectie pentru vaci.



Rodiile simbolizau la primii evrei convingere si loialitate. Ei au crezut ca fiecare rodie contine 613 seminte, numar care corespunde de fapt cu numarul poruncilor Torei. De asemenea, se banuia ca rodia ar fi un alt fruct original din Gradina Edenului. In arta crestina, Fecioara Maria este adesea descrisa cu o rodie fie in apropiere fie in mana ei. Acest lucru simboliza, probabil, puterea pe care o avea Fecioara Maria asupra vietii si a mortii sau samanta adusa de Fiul lui Dumnezeu.