Superstitii romanesti

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7363

Voteaza & Distribuie

Descriere

Superstitiile sunt numeroase in Romania, unii oameni nu cred in ele, considerandu-le aberatii, altii le accepta in viata lor si chiar se ghideaza dupa anumite semne si indicii.Superstitia poate fi definita ca o notiune credula, care nu se bazeaza pe un anumit fundament stiintific sau motiv. Acest cuvant are adesea o conotatie peiorativa, referindu-se la credintele populare care sunt considerate irationale. Din aceasta cauza, unele superstitii sunt cunoscute sub numele de "povesti babesti". Superstitiile sunt legate de practici si credinte care au legatura cu norocul, creaturi spirituale si profetii. Etimologia cuvantului "superstitie" se gaseste in latinescul "superstitio".Unele dintre superstitii au fost initial parti ale unor practici religioase, iar oamenii au continuat sa le respecte, desi ei nu mai credeau in acea religie specifica. In acest proces, era posibil ca practicile sa-si piarda sensul lor initial. Sau in alte cazuri, practicile au fost adaptate la religia practicantului.Exista multe superstitii care inca ne pot urmari in viata noastra de zi cu zi. Astfel, foarte rarele patru frunze de trifoi se crede ca aduc noroc, la fel ca si potcoava.
superstitie trifoi


trifoiul cu patru foi: superstitie romaneasca
Exista semne despre care se spune ca aduc ghinion, cum ar fi: calcarea pe o crapatura, trecerea sub o scara, spargerea unei oglinzi (totusi, in anumite culturi, se considera ca aceste lucruri aduc noroc). Desi adevarul despre acestea nu a fost inca dovedit, psihologii spun ca luarea in considerare a superstitiilor poate avea puterea de a crea un mediu sigur si calm pentru practicantii lor.Superstitiile sunt destul de revelatoare in ce priveste temerile, sperantele si visele oamenilor. Ca majoritatea celorlalte popoare din lume, romanii cred intr-o multime de superstitii interesante. Astfel, una dintre ele este legata de pisica neagra ce taie calea, aducatoare de ghinion. In cazul in care o astfel de pisica iti taie calea, trebuie sa faci trei pasi inainte si trei pasi inapoi, dupa care poti sa-ti continui fara teama drumul, eliberat fiind de ghinion.
superstitia pisica neagra


superstitia pisica neagra - ghinion
O alta superstitie romaneasca este ca daca stai pe sol sau pe beton, nu vei mai putea avea copii. Atunci cand calul cuiva este bolnav, acesta poate fi vindecat cu o galeata de apa. Trebuie sa stingi un chibrit aprins intr-o galeata cu apa si apoi fiecare membru al familiei sa bea cate un pahar de apa. Dupa aceea, calul trebuie sa bea apa ramasa.Daca versi sarea, inseamna ca nu vor aparea probleme, va exista o cearta. Pentru a preveni o astfel de presupusa cearta, cineva trebuie sa ia un varf de cutit de sare si sa o arunce peste umarul cuiva. De asemenea, daca fluierati in casa cuiva, e posibil sa va pierdeti toti banii.Femeile, in general, adora sa-si studieze una alteia bijuteriile si sa le probeze. Dar in traditia romaneasca se considera ca este ghinion pentru femeie casatorita sa-si puna inelul peste un altul. Eventual, singurul lucru pe care il poate face este sa-si puna inelul pe masa si alte persoane sa-l ridice si sa-l priveasca.Niciodata nu ar trebui sa dati ceva cuiva in timp ce va aflati in prag. Punerea painii "cu capul in jos" este de asemenea considerata aducatoare de ghinion.Cand porniti intr-o calatorie sau o excursie, nu trebuie sa va intoarceti in cazul in care ati uitat ceva, deoarece se crede ca acest lucru aduce ghinion. Alternativa este sa va uitati intr-o oglinda si sa faceti o fata amuzanta.De asemenea, se spune ca buchetele trebuie sa aiba un numar impar de flori. Astfel, niciodata nu trebuie sa dati 2, 4, 6, si 8 ... etc. flori la o persoana. Explicatia pentru acest lucru este ca buchete formate dintr-un numar cu sot de flori sunt pentru cimitire sau ceremonii funerare.


Cand cineva lauda un copil, spunand ca acesta este dragut, adorabil, si asa mai departe, copilul trebuie sa poarte ceva rosu, altfel s-ar putea abatea asupra lui blesteme. In cazul in care copilul nu a purtat ceva rosu pe durata deochiului, ar putea fi necesare descantecele.Daca aveti senzatia de mancarime la nas, inseamna ca veti participa la o petrecere, la o festivitate sau veti primi o veste. Se spune ca in fiecare zi de marti are trei ore de ghinion si ca oamenii ar trebui sa fie constienti de acest lucru.