Scrierea si citirea in alfabetul Braille

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14993

Voteaza & Distribuie

Descriere

Oamenii citesc in Braille prin miscarea degetelor de la stanga la dreapta peste randurile de puncte. Dar cand scriu in Braille, o fac de la dreapta la stanga, apasad pe hartie astfel incat punctele sa apara pe partea cealalta. Exista multe metode pentru a scrie in Braille, inclusiv:

instrument_braille * Apasand fiecare punct pe hartie cu ajutorul unui punctator pentru a crea amprente si o tablita pentru a fixa hartia.
* Un instrument de scriere in Braille, care are o cheie pentru fiecare din cele sase puncte dintr-o celula Braille
* O tastatura QWERTY atasata la o imprimanta Braille

A invata cum se folosesc aceste instrumente si cum se citeste in Braille este foarte asemanator cu a invata scrierea si citirea literelor de tipar. Atat literele de tipar, cat si celule Braille sunt simboluri pentru bucati din limbaj. Primul pas este invatarea fiecarui simbol si ceea ce inseamna. Urmatorul este recunoasterea modelelor pe care le formeaza literele. In cele din urma, aceasta va duce la intelegerea cuvintelor, propozitiilor si paragrafelor.

Multi copii orbi invata sa citeasca in Braille folosind abecedare la fel ca si colegii lor fara probleme de vedere. Totusi, aceste abecedare se bazeaza pe imagini pentru a ajuta copiii sa inteleaga sensul cuvintelor. Copiii care nu vad suficient de bine pentru a descifra imaginile nu pot beneficia de acest context suplimentar pentru a-i ajuta sa invete. Din acest motiv, multi profesori combina abecedarele de baza cu o curicula de alfabetizare in Braille. Exista companii care creaza aceste programe de invatamant, care includ diagrame, povestiri si instrumente de predare. Unele programe sunt special concepute pentru copii, iar altele sunt potrivite adultilor.

Scrierea in Braille este mult mai rapida decat crearea literelor in relief, folosite in unele sisteme de scriere mai timpurii. Cu toate acestea, scrierea cartilor in Braille necesita destul timp. Pana de curand, traducerea unei carti tiparite in Braille, necesita copisti cu vederea normala pentru a traduce cartea manual. In unele cazuri, acest lucru putea dura sute de ore. Insa, acest proces, a fost mult imbunatatit datorita evolutiei tehnologiei de recunoastere optica a caracterelor (OCR) si aparitiei imprimantelor Braille computerizate. In loc sa se copieze o carte manual, oamenii pot scana carti, apoi pot traduce textul scanat in Braille si il pot imprima in relief.

brailleCitirea in Braille poate fi, de asemenea, un pic mai lenta decat lectura cartilor tiparite. Oamenii care citesc fluent in Braille, de obicei citesc 125 - 200 de cuvinte pe minut. In medie, elevii de clasa a opta citesc, in medie, 205 cuvinte pe minut, iar studentii cam 280 de cuvinte pe minut. Pentru a compensa diferenta in viteza de citire, cei care stiu sa descifreze alfabetul Braille, folosesc si alte metode pentru a obtine informatii. Printre care:

* Programele pentru calculator care „citesc" informatiile de pe ecran si le redau verbal printr-un difuzor
* Carti „vorbitoare", sau audiobook-uri pentru nevazatori
* Inregistrari ale profesorilor, membrilor familiei, prietenilor sau ale voluntarilor care citesc cu voce tare diverse materiale