Schimbarile climatice, cauza majora a crizei societatii umane

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriCatastrofe, clima
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari4709

Voteaza & Distribuie

Descriere


schimbari climatice

schimbarile climatice

Schimbarile climatice nu par sa fie intotdeauna induse de activitatile industriale intense, ele fiind inregistrate si in epoca pre-industriala, intre 1500 si 1800, cand s-a declansat ceea ce se cunoaste acum drept Mini-glaciatiune. In aceasta perioada s-au inregistrat ierni deosebit de reci si lungi, cu temperaturi atat de scazute incat raurile Europei inghetau bocna, putand fi trecute cu piciorul sau calare, si recoltele au fost compromise pentru vreme indelungata, favorizand aparitia foametei si a razboaielor.

A fost supranumita „Mini-glaciatiune" de catre specialisti si unii pretind ca exact asa ceva este pe cale sa se intample si acum, in pofida alertei date de adeptii „Incalzirii globale", in frunte cu fostul vice-presedinte al SUA, Al Gore. Perioada in cauza a fost numita de catre istoricul britanic, Eric Hobsbawn, drept „Criza Generala", cand Europa a fost afectata de numeroase razboaie, inflatie, migratii masive si scaderea populatiei.

Pentru a identifica precis cauzele acestui haos, profesorul David Jang, de la Universitatea din Hong Kong, impreuna cu un grup de cercetatori, a examinat lantul de cauzalitati in schimbari cum ar fi cele de temperatura, recolta, migratii, foamete si razboaie. Potrivit concluziei lor,

schimbarile climaterice sunt cauza principala a crizei pe scara larga a omenirii".

Pentru a cerceta lantul de cauzalitati, David Jang si echipa sa au pus sub lupa elemente precum schimbarile de temperatura in acea perioada, modificarile productiei biologice si impactul lor asupra oamenilor, care s-a tradus prin aparitia a numeroase crize, prin epidemii, pierderi de populatie si conflicte devastatoare.

„Am ajuns la concluzia ca schimbarile climaterice au stat la baza crizei din societatea pre-indusiriala", afirma David Jang. Studiul efectuat de Universitatea din Hong Kong asupra schimbarilor climaterice este inedit prin faptul ca examineaza, in amanunt, lantul cauzalitatii care a dus la instalarea unei asemenea crize profunde si indelungate, cu efecte masive asupra civilizatiei europene.

Pana acum, perioada era prezentata prin imagini „granulate fin", in care detaliile dispar. Daca evolutia climaterica, asa cum este prezentata prin modelele computerizate actuale, se va adeveri, inseamna ca in deceniile urmatoare vor urma schimbari climaterice masive. Acestea nu vor fi neaparat simtite numai in Europa, dar se apreciaza ca Africa si alte teritorii de la tropice vor fi si acestea afectate masiv. Tarile cu o infrastructura putin dezvoltata vor fi cel mai grav afectate de aceste schimbari climaterice care nu au neaparat legatura cu activitatea industriala.

Cazul Australiei si Marii Britanii, tari care sunt marcate de o seceta profunda, arata cum se pot descurca societatile suficient de avansate tehnologic. Cel putin, pe termen scurt, insa se apreciaza ca schimbarile climatice si efectele lor vor persista vreme indelungata. In Australia, ca si in alte tari, prea putina apa, dar si prea multa, inseamna, cu siguranta, probleme, pentru ca lipsa apei sau abundenta ei afecteaza recoltele si capacitatea acestor tari de a-si hrani populatia.

Modelul propus de profesorul Jang mai noteaza ca instalarea unei mini-glaciatiuni in America ar fi avut un impact mult mai mic, tinand cont de faptul ca intinderea continentului american ar fi pus la dispozitia populatiei mult mai mult teren agricol. Cum, intr-o luna, doua, populatia globului va ajunge la 7 miliarde de locuitori, pe resurse naturale din ce in ce mai putine, problema instalarii unei alte crize indelungate datorita schimbarii climaterice se pune mai acut ca oricand.

Si semnele sunt tot mai vizibile. S-a constatat ca stratul de gheata din Groenlanda a scazut cu 15% in ultimii 12 ani, fiind necesara o reactualizare a conturului tarmului groenlandez. Iar acestea sunt date reale, care nu se pot compara cu cele care au starnit „Himalayagate", scandalul legat de falsa topire a ghetarilor himalayeni pana in 2035. Ca va fi seceta sau va fi frig, aproape ca nici nu conteaza. Efectele schimbarilor climaterice promit sa amorseze o noua criza majora resimtita de intreaga omenire.