Ploaia de Perseide

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4419

Voteaza & Distribuie

Descriere

perseide


Ploaia de Perseide este cea mai celebra ploaie de meteorti. Niciodata nu isi dezamageste privitorii pentru ca privelistea este una impresionanta si, datorita sezonului estival in care se petrece, poate fi urmarita de foarte multi entuziasti pasionati sau nu de astronomie.



Aceasta ploaie de meteorti poarta numele de „Perseide", deoarece se pare ca provin din constelatia Perseus. Un observator din emisfera nordica poate vedea inceputul ploii de Perseide cel mai curand prin 23 iulie, atunci cand este vizibil cate un meteorit la fiecare ora. In urmatoarele trei saptamani, exista un proces lent de marire a numarului de meteoriti. La inceputul lunii august e posibil sa se observe in jur de cinci Perseide pe ora si, probabil, 15 pe ora incepand cu data de 10. Numarul lor creste rapid pana la un maxim de 50-80 de meteorti pe ora in noaptea de 12-13 august si apoi descreste pana la aproximativ 10 pe ora prin 15 august.



Pentru observatorii din emisfera sudica, raza Perseidelor nu urca niciodata deasupra orizontului, ceea ce va reduce considerabil numarul de meteoriti. Cu toate acestea, in noaptea apogeului, se poate ca 10-15 meteorti pe ora sa fie vizibili venind dinspre nord.



Exista si alte ploi de meteoriti mai slabe care se intampla cam in acelasi timp cu Perseidele, dar Perseide vor parea ca se deplaseaza mult mai repede pe cer decat meteoritii din alte ploi. De fapt, Perseidele sunt printre cei mai rapizi meteoriti pe care ii vedem in fiecare an. Un alt mod de a sti cu siguranta ca ati vazut o Perseida e acela de a urmari mental traiectoria ei inapoi spre Perseus, iar daca ajunge acolo, cu sigurnata este un astfel de un meteorit!