Palatul Buckingham

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6532

Voteaza & Distribuie

Descriere

Palatul Buckingham este resedinta oficiala din Londra a monarhiei britanice. Palatul este atat locul desfasurarii unor evenimente legate de familia regala, punctul final al vizitelor multor sefi de stat, cat si o atractie turistica majora. Este punctul de convergenta al poporului britanic in momente de bucurie, de criza si de durere. Palatul Buckingham sau, pur si simplu, „Palatul", e sursa declaratiilor de presa ale biroului regal.

In Evul Mediu, locatia Palatului Buckingham facea parte din conacul Ebury. A avut mai multe ocupantii regale, inca de pe vremea lui Eduard Confesorul, si a fost obiectul multor speculatii cu privire la proprietarul sau: o "scapare" din contractul lui Carol I al Angliei a permis reintoarcerea domeniului inapoi in mainile regale in secolul al XVIII-lea. Precursorii din Palatul Buckingham au fost Casa Blake, Casa Goring si Casa Arlington.

Cunoscut initial sub numele de Casa Buckingham, cladirea care formeaza inima palatului de astazi a fost o data un conac mare, construit in 1703 de catre ducele de Buckingham (John Sheffield) si a fost achizitionat de regele George al III-lea in 1762 pentru a-l transforma in resedinta sa privata. A fost extins in urmatorii 75 de ani, in principal de catre arhitecti John Nash si Edward Blore, care au adaugat trei aripi in jurul unei curti patrate. In cele din urma, Palatul Buckingham a devenit resedinta oficiala a monarhiei britanice incepand cu ascensiunea la tron a reginei Victoria, in 1837. Ultimele completari structurale majore dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea: a fost adaugata impunatoarea aripa cu vederea spre mall, iar vechea intrare oficiala, Marble Arch, a fost mutata in apropiere de Speaker's Corner in Hyde Park, unde a si ramas. Partea din fata a fost refacuta in 1913 cu blocuri de calcar de Portland si avand in fata Memorialul Victoria. Aceasta este fatada publica a Palatului Buckingham cu celebrul balcon in centru.

Decoratiunile interioare din secolul al XIX-lea, dintre care multe sunt inca vizibile si astazi, demonstreaza folosirea pe scara larga a culorilor vii, lapis lazuli albastru si roz. Regele Eduard al VII-a a ordonat o redecorare partiala in nuante de crem si auriu. Multe camere de receptie mai mici sunt amenajate in stilul regentei chinezesti, cu elemente provenind din Pavilionul Regal al Caselor Brighton si Carlton, dupa moartea regelui George al IV-lea. Gradinile Palatului Buckingham sunt cele mai mari gradini private din Londra, proiectate initial de Capability Brown si apoi reconstruite de William Townsend Aiton. Lacul artificial a fost finalizat in 1828 si apa provine de la Serpentine, un lac din Hyde Park.

Apartamentele statului sunt inima palatului si sunt locuite de regina si membrii familiei regale pentru evenimentele oficiale. Palatul Buckingham este una dintre cladirile emblematice din intreaga lume: peste 50.000 de oameni sunt primiti la palat, in fiecare an, in calitate de invitati la banchete, dineuri, receptii si petreceri de gradina.