Manu Chao

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3046

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe numele sau intreg, Jose-Manuel Thomas Arthur Chao, Manu Chao s-a nascut la Paris in 21 iunie 1961. Cantaretul francez canta din 1984 incoace si de-a lungul anilor a abordat diverse stiluri muzicale, cele mai importante fiind sansoneta, salsa, reggae, ska, rock.





Manu Chao


Manu Chao




De asemenea, Manu Chao canta in foarte multe limbi, incepand de la franceza, engleza, spaniola, portugheza, pana la galiciana, araba si wolof, limba care se vorbeste in Senegal si in Mauritania.


Familia artistului provine din nordul Spaniei, parintii sai au emigrat in Franta si au ramas intr-o suburbie a Parisului. Acolo a fost crescut Manu, impreuna cu fratii lui, iar in acea perioada erau vizitati de prieteni de-ai tatalui lor, multi artisti. De asemenea, gusturile muzicale ale tatalui sau le-au fost transmise si copiilor. Personalitatea viitorului cantaret a fost de atunci influentata de mediul cultural diversificat in care a crescut, fapt ce explica si varietatea de influente din muzica sa.


Manu Chao a cantat in multe trupe in perioada adolescentei si a imbinat stilul britanic, rock-ul, cu influentele sale latine. A avut cateva experiente nu tocmai fructuase (a cantat in trupele: "Les Hot Pants", "Los Carayos", "Kingsnakes"), iar apoi, impreuna cu fratele sau, Antoine, si varul lor, Santiago, a infiintat trupa Mano Negra. Acest lucru avea loc in 1987, iar denumirea era inspirata din numele unei organizatii anarhiste spaniole.


Trupa Mano Negra a avut succes chiar de la primul album si a semnat un contract cu Virgin Records. Faptul ca membrii trupei se bazau pe un stil multicultural si cantau in mai multe limbi, i-a scos in fata si i-a facut cunoscuti si bine primiti si in alte regiuni, precum Africa de Nord si America Latina.





Manu Chao


Manu Chao




Productivi si ambitiosi, acestia au scos mai multe albume in doar cativa ani. Totusi, Manu a parasit trupa in 1994, a calatorit foarte mult, a trecut si printr-o depresie destul de serioasa, insa in 1998 s-a intors pe scena muzicala, de data asta singur, sub numele de Manu Chao, si si-a lansat primul album solo, "Clandestino".


Albumul a venit cu melodii precum "Mentira" sau "Bongo Bong", care au ajuns automat in topuri. Materialul discografic s-a prezentat cu 16 piese ce aduceau diverse stiluri, de la raggae la rumba si de la rock la diferite ritmuri braziliene. Albumul a fost vandut in peste 3 milioane de exemplare.


Al doilea album lansat de Manu Chao, in anul 2001, a fost "Proxima Estacion: Esperanza". De aici au fost extrase adevarate hit-uri, precum "Me gustas tu", melodia cu care il asociem automat pe Manu Chao si prin intermediul careia multi dintre noi l-am descoperit, "Mr. Bobby" si "Merry Blues".



A inceput in 2002 sa colaboreze cu formatia Radio Bemba. Trupa avea un stil alert, iar multe dintre melodiile lui Manu Chao au fost reluate apoi in alte formule. In acelasi an apare albumul "Radio Bemba Sound System", unde pot fi gasite si melodii de pe primele albume ale lui Manu Chao, cantate cu noua trupa, in turnee.


In anul 2004 apare un album-carte, in doar 150.000 de exemplare. Cartea a fost ilustrata de Jacek Wozniak, iar albumul a fost singurul care a continut doar melodii in limba franceza.


Albumele trupei Mano Negra:


Patchanka (1988) | Puta's fever (1989) | Amerika perdida (1991) | King of bongo (1991)| Forte Prenestino – 1992 |In the hell of patchinko |1992 | Casa Babylon – 1994.




Mano Negra


Mano Negra




Albume solo:


Clandestino (1998) | Proxima Estacion: Esperanza (2001) | Radio Bemba Sound System (2002) | Siberie m'etait contee (2004) | La Radiolina (2007) | Estacion Mexico (2008) | Baionarena (2009)