Magellan

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16826

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe 27 aprilie 1521, Magellan este ucis in Filipine. Dupa ce a reusit sa faca trei sferturi din ocolul globului, navigatorul portughez Ferdinand Magellan este ucis in timpul unei lupte intre triburi, pe Insula Mactan din Filipine. Anterior in cursul acelei luni, navele sale au aruncat ancora in insula filipineza Ceby, iar Magellan s-a intalnit cu seful asezarii, care, dupa ce s-a convertit la crestinism, i-a convins pe europeni sa-l sustina in cucerirea unui trib rival, pe insula vecina Mactan. In lupta care a urmat, Magellan a fost lovit de o sageata otravita si a fost lasat sa moara de catre camarazii sai care se retrageau.
Ferdinand MagellanMagellan, un nobil portughez, a luptat pentru tara sa impotriva dominatiei musulmane a Oceanului Indian si a Marocului. A participat la numeroase batalii importante, iar in 1514 i-a cerut regelui Portugaliei, Manuel, sa-i mareasca solda. Regele a refuzat, deoarece auzise niste zvonuri nefondate despre un comportament nepotrivit din partea lui Magellan, dupa un asediu in Maroc. In 1516, Magellan a repetat cererea iar regele a refuzat din nou, astfel ca Magellan a plecat in Spania in 1517, pentru a-si oferi serviciile Regelui Carol I, care a devenit ulterior imparatul Sfantului Imperiu Romano-german, Carol al V-lea.
In 1494, Portugalia si Spania, stimulate de papa Alexandru al VI-lea, si-au rezolvat disputele cu privire la teritoriile nou-descoperite in America si in alte parti, prin impartirea lumii in doua sfere de influenta. A fost convenita trasarea unei linii de demarcare in Oceanul Atlantic, astfel ca toate descoperirile din vestul liniei urmau sa fie ale Spaniei, iar cele din est, ale Portugaliei. Astfel, America de Sud si America Centrala au devenit dominate de spanioli, cu exceptia Braziliei, care a fost descoperita de exploratorul portughez Pedro Ylvares Cabral in 1500 si era oarecum in partea estica a liniei de demarcare. Alte descoperiri ale portughezilor de la inceputul secolului XVI, cum ar fi Insulele Moluce din Indonezia, au starnit invidia spaniolilor.
Magellan i-a propus regelui Carol sa navigheze spre vest, sa gaseasca o stramtoare intre Americi si apoi sa continue spre vest catre Insulele Moluce, fapt ce ar dovedi ca acestea se afla in vestul liniei de demarcare si in consecinta, in sfera spaniola. Magellan stia ca Pamantul e rotund, dar i-a subestimat dimensiunile, crezand ca Insulele Moluce sunt situate chiar in vestul continentului american si nu de cealalta parte a unui imens ocean netrecut pe harta. Regele a acceptat acest plan, iar la 20 septembrie 1519, Magellan a ridicat ancora in Spania, la comanda a cinci nave si 270 de oameni. Magellan a navigat catre vestul Africii si apoi spre Brazilia, unde a cercetat coasta sud-americana pentru a gasi o stramtoare care sa-l duca in Pacific. El a cercetat Rio de la Plata, un imens estuar din sudul Braziliei, in scopul de a gasi o cale de trecere. Dupa ce a esuat in acest demers, a continuat sa exploreze spre sud, de-a lungul coastei Patagoniei. La sfarsitul lui martie 1520, expeditia si-a stabilit tabara de iarna la Port St. Julian. In ziua de Paste, la miezul noptii, capitanii spanioli s-au rasculat impotriva capitanului lor portughez, insa Magellan a oprit revolta, executandu-l pe unul din capitani si lasand un altul pe tarm, cand nava sa a parasit St. Julian in august.
La 21 octombrie, a descoperit in sfarsit stramtoarea pe care o cauta. Stramtoarea Magellan, dupa cum a devenit cunoscuta, este situata la capatul Americii de Sud, separand Tara de Foc de continent. Doar trei nave au patruns in stramtoare; una dintre ele fusese distrusa, iar alta, parasita. Au fost nevoie de 38 de zile pentru a naviga prin periculoasa stramtoare. Cand a vazut oceanul la celalalt capat al stramtorii, Magellan a plans de fericire. El a fost primul explorator european care a ajuns la Oceanul Pacific, plecand din Atlantic. Flota sa a reusit sa traversese oceanul spre vest in 99 de zile. Apele oceanului erau surprinzator de calme, astfel ca oceanul a fost denumit „Pacific", din cuvantul latin pacificus, care inseamna „calm". Pana la sfarsitul calatoriei, oamenii au ramas fara mancare si au trebuit sa mestece partile din piele ale echipamentului lor, pentru a se mentine in viata. La 6 martie 1521, expeditia a ajuns pe Insula Guam. Zece zile mai tarziu, au ajuns in Filipine – se aflau la doar 400 de mile de Insulele Moluce.
Dupa moartea lui Magellan, supravietuitorii, imbarcati in doua nave, au navigat catre Insulele Moluce si au incarcat calele navelor cu mirodenii. Una dintre nave a incercat, fara succes, sa se intoarca strabatand Pacificul. Cealalta nava, Victoria, a continuat sa navigheze spre vest, sub comanda navigatorului basc Juan Sebastian de Elcano. Vasul a strabatut Oceanul Indian, a inconjurat Capul Bunei Sperante si a ajuns la Sevilla la 9 septembrie 1522, devenind prima nava care a inconjurat globul.