Inseminarea artificiala

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5949

Voteaza & Distribuie

Descriere



inseminare artificiala


inseminare artificiala la femei



Inseminarea artificiala la oameni implica inseminarea artificiala a unei femei cu un spermatozoid, astfel incat ea sa conceapa un copil. Deoarece acest proces depinde de mijloace artificiale pentru a fertiliza femeia, fara mijloacele naturale reprezentate de acte sexuale, acesta este numit inseminare artificiala. Scopul acestui articol este de a face inteles procesul de inseminare artificiala si de a face cunoscuti factorii implicati in procesul de inseminare artificiala.


De ce inseminare artificiala?

Procesul de inseminare artificiala la femei se desfasoara in anumite conditii (din anumite cauze), dupa cum urmeaza:



  • Atunci cand partenerul de sex masculin nu produce deloc sperma, din motive fizice sau psihologice


  • Daca o femeie este singura, fara partener de sex masculin, sau orientarea ei sexuala este cea care presupune atractia spre acelasi sex.


Cum se realizeaza inseminarea artificiala?

Ce inseamna exact inseminarea artificiala? Procesul implica utilizarea spermei colectate de la partenerul de sex masculin sau de la un donator de sperma prin introducerea acesteia in tractul reproductiv al femeii ce doreste sa ramana insarcinata. Dar procesul nu este atat de simplu pe cat pare, existand cateva lucruri care trebuie urmate cu strictete pentru a se asigura succesul.


Mai intai de toate, sperma de la partenerul de sex masculin (real sau donator) e colectata prin utilizarea unuia dintre mai multe procese (masturbare, prezervativ de colectare, stimulatori electrici) si este congelata pana la utilizarea propriu-zisa. Acest material seminal trebuie trecut prin cateva etape de prelucrare, cum ar fi separarea spermatozoizilor lenesi, cu o motilitate scazuta (motilitatea spermei inseamna abilitatea de miscare a spematozoizilor) de spermatozoizii viabili, si spalarea spermei astfel incat mucusul din jurul materialului seminal sa fie indepartat.



Aceste lucruri cresc sansele de fertilizare iar diluarea ulterioara face posibila formarea mai multor flacoane, sporind astfel sansele de fecundare. Daca sperma partenerului este viabila dar are o motilitate scazuta, ea este colectata si introdusa in tractul reproductiv al femeii. Acest proces este cunoscut sub numele de inseminare artificiala de catre sot. Dar daca sperma partenerului nu este viabila, se cauta un donator, procesul numindu-se inseminare artificiala de catre donator.



Inainte ca inseminarea artificiala sa se efectueze, sunt atent studiate ovulatia si ciclul menstrual al femeii. Procesul poate fi derulat numai in cazul in care ovulele sunt sanatoase si pot fi de fapt fecundate.


Metode de inseminare artificiala

Dupa ce toate acestea sunt clarificate, sperma va fi decongelata (in cazul in care a fost pusa la congelat) si introdusa in tractul reproductiv al femeii. Procesul de inseminare artificiala poate fi efectuat prin doua metode principale:


Inseminare intracervicala (ICI)


Ce inseamna acest tip de inseminare artificiala? Inseminarea intracervicala presupune injectarea materialului seminal (proaspat si nespalat) in colul uterin cu o seringa (fara ac). Prin aceasta metoda materialul seminal este introdus pana in capatul colului uterin astfel ca sperma sa aiba sanse mai mari sa patrunda in „gatul" uterului, prin trompa uterina, unde exista un ovul proaspat eliberat gata pentru fertilizare. Aceasta metoda este nedureroasa si se face cu ajutorul unui cateter.


Inseminare intrauterina (IUI)


Acest proces presupune utilizarea materialului seminal spalat care a fost prelucrat, introducand numai materialul seminal cu o motilitate ridicata. Acest proces presupune plasarea spermei direct in uter folosind un cateter si este cea mai utilizata metoda de catre femeile care au cu probleme cu mucusul cervical.


Rezultate inseminare artificiala

Multe femei se intreb la ce sa se astepte dupa inseminarea artificiala. Inseminarea artificiala duce la aceleasi rezultate ca si cele de dupa un act sexual natural, in sensul ca sarcina este aceiasi. Difera doar partea despre "cum" devine femeia gravida.



Chiar daca rata de succes a acestei proceduri este destul de mare, totusi, orice incercare asigura doar 15-20% sanse de succes. Si sunt rare cazurile in care prima incercare are succes, prin urmare, incercarile repetate devin imperative. Este important de retinet ca metoda de inseminare IUI necesita ca femeia sa se intinda intr-o pozitie de dormit pentru a creste sansele de succes. De asemenea, este posibil, in functie de calitatea materialului seminal, sa se experimenteze nasteri multiple.


Inseminare artificiala - sanse de succes si cost

Multi se intreaba care este rata de succes a inseminarii artificiale. Rata de succes depinde de mai multi factori, cum ar fi mobilitatea materialului seminal, cauza infertilitatii, rata fertilitatii germenilor si timpul procesului de ovulatie, printre altele.


Rata medie de succes este de aproximativ 20%, o femeie tanara (35 ani sau mai putin) avand mai multe sanse de a concepe ca si cineva care urmeaza proceduri profesionale decat sa se ingrijeasca la domiciliu. Iar in ceea ce priveste costul unei inseminari artificiale, acesta variaza intre 300 si 500 de dolari pentru fiecare incercare.



Inseminarea artificiala
este o practica foarte comuna in ziua de azi si cu siguranta o optiune excelenta pentru cuplurile sau femeile singure care doresc sa experimenteze bucuria de a naste si a creste un copil.