Virusul West Nile

Virusul West Nile

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3459

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prima data, virusul West Nile a fost identificat in Uganda, in 1937. In Statele Unite a fost descoperit in vara anului 1999, dupa care s-a imprastiat in aproape tot continentul. De atunci au inceput sa apara an de an, in diverse zone ale lumii, chiar si in tara noastra, cazuri de imbolnaviri in urma infectarii cu virsului West Nile, in special in perioadele mai calduroase ale anului.

un posibil inamic


un posibil inamic
Virusul West Nile apartine familiei Flaviviridae si se alatura acelor virusuri din zonele tropicale, in general, dar care pot sa ajunga si in regiunile temperate.


West Nile este un virus despre care se stie ca poate afecta mai ales pasarile, insa sunt vizate si alte animale (caini, maimute, soareci), dar si oamenii, la care se transmite prin intepatura unei specii de tantar.


Virusul West Nile poate fi raspandit prin transfuzii de sange si prin transplantul de organe. De asemenea, este posibil ca virusul sa poata fi raspandit de la o mama infectata, la copilul sau, prin alaptare.


De cele mai multe ori, cand vine vorba de o infectie cu virusul West Nile la oameni, nu sunt semnalate simptome. Specialistii sustin ca manifestarile infectarii cu acest virus pot fi de trei feluri:  • cele in cazul carora nu exista simptome;

  • manifestari usoare – dureri de cap, transpiratie in exces, dureri articulare, dureri abdominale, diaree, febra, frisoane, lipsa apetitului, greata – simptome care pot dura de la trei pana la sase zile.


  • forme mai severe ale bolii, care pot chiar sa ameninte viata persoanei infectate, virusul putand cauza encefalita sau meningita. In acest caz pot aparea simptome precum: slaba concentrare, pierderea cunostintei, coma, muschi slabiti, torticolis (gat intepenit), paralizie etc. Pentru stabilirea acestui diagnostic este nevoie de o punctie lombara.Cei mai expusi la infectia cu acest virus sunt batranii, femeile insarcinate si cei care sunt grav bolnavi si care au un sistem imunitar foarte slabit, precum bolnavii infectati cu HIV sau cei care au cancer si sunt supusi chimioterapiei. Unele persoane foarte sanatoase pot chiar sa nu prezinte niciun fel modificari sau simptome, chiar daca sunt muscate de un tantar infectat cu virusul West Nile.


Inca nu exista un vaccin pentru tratament cand vine vorba de infectarea cu acest virus. Iar pentru ca nu o bacterie provoaca boala, un tratament cu antibiotice n-ar da roade. Totusi, ingrijirea medicala intr-un spital, poate duce la ameliorarea unor simptome. Cel mai bine este ca fiecare sa incerce sa previna infectarea cu virusul West Nile si sa tina cont de unele masuri, precum:  • sa se evite expunerea la tantari;

  • sa se foloseasca substante chimice care alunga tantarii;


  • sa se puna plase la geamuri, pentru impiedicarea patrunderii tantarilor;


  • este indicata si desecarea baltilor de apa care sunt pe langa gospodarii.