Transfagarasan

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRomania, Transfăgărășan
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17548

Voteaza & Distribuie

Descriere

Transfagarasanul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania. Denumit "drumul dintre nori", Transfagarasanul incepe din Comuna Bascov, Judetul Arges si se finalizeaza la intersectia cu DN1, intre Sibiu si Brasov. Are o lungime de 151 km si face parte din Drumul National 7C.




Transfagarasan


Transfagarasan, cel mai spectaculos drum din Romania





Legatura dintre Muntenia si Transilvania



Barajul Vidraru


Barajul Vidraru



Transfagarasanul leaga Muntenia de Transilvania, strabatand Muntii Fagaras (Carpatii Meridionali). Este, in fapt, o sosea asfaltata situata la o altitudine ce atinge un maxim de 2042 metri si se pozitioneaza pe locul doi dupa Transalpina, construita in Muntii Parang la 2145 metri.



Primul tronson al Transfagarasanului trece pe langa hidrocentrala de la Vidraru, pe langa cetatea Poenari si urca pana la Barajul Vidraru. Soseaua lasa lacul Vidraru in partea dreapta si continua de-a lungul acestuia pana la cascada Capra si tunelul Balea. Tunelul Balea are o lungime de 887 metri si este cel mai lung tunel din Romania. Dupa tunel urmeaza rezervatia naturala Golul Alpin si Balea Lac. Drumul trece pe langa Cascada Balea.


Intre 1 noiembrie si 30 iunie, Transfagarasanul este inchis circulatiei rutiere pe segmentul Piscu Negru - Cabana Balea Cascada.


Istoria Transfagarasanului

Istoria Transfagarasanului incepe in anii '70, cand presedintele de atunci, Nicolae Ceausescu, a dorit un drum strategic peste munti. Constructia a durat din 1970 pana in 1974 iar drumul s-a deschis oficial pe 20 septembrie 1974.


Cifrele care insotesc aceasta sosea spectaculoasa sunt si mai interesante. Drumul are 27 de viaducte, 830 de podete iar pentru construirea acestuia a fost nevoie de 6520 de tone de dinamita pentru a disloca milioane de tone de roca montana. 20 de tone de explozibil au fost folosite numai la Tunelul Capra-Balea.


Mai mult decat atat, constructia s-a realizat cu pretul a 40 de vieti pierdute, conform declaratiilor oficiale de la acea vreme. Martorii, insa, afirma ca, in realitate, este vorba de sute de morti, nu doar de cateva zeci.


Drumul este deosebit de periculos, cu serpentine, curbe numeroase si tuneluri, astfel ca viteza maxima admisa pe Transfagarasan este de 40 de km/h.


Obiective turistice si acces

Transfagarasanul bifeaza o multitudine de puncte de atractie turistica, drumul insusi fiind unul dintre ele. Soseaua este deschisa numai in intervalul iulie-octombrie, pentru ca in timpul iernii este inzapezita iar deszapezirea este nepractica. Chiar si asa, la Balea Lac se poate ajunge cu telecabina, pornind de la cabana Balea Cascada.




Balea Lac


Balea Lac




Lacul Balea, lac glaciar situat la o altitidine de 2040 metri, este un punct de maxima atractie turistica. Are o suprafata de aproximativ 4 hectare patrati si o adancime de 11.35 metri. Iarna, lacul atrage o multitudine de turisti care vin sa viziteze hotelul de gheata construit adhoc.




Hotelul de gheata de la Balea Lac


Hotelul de gheata de la Balea Lac, punct de atractie in timpul iernii




Cascada Balea este un loc de neratat pentru turisti. Este situata la 1200 de metri altitudine si are o inaltime de peste 60 de metri.


Cabana Capra, pozitionata la 1585 metri altitudine, reprezinta un punct de pornire pentru multe trasee montane, precum cele catre Lacul Capra, Fereastra Zmeilor sau Lacul Balea.




Telecabina spre Balea Lac


Telecabina spre Balea Lac




Manastirea Curtea de Arges este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj si de rugaciune din Romania. A fost ctitorita de Neagoe Basarab intre 1512 si 1517. Aici se odihnesc pentru vecie Regii Carol I si Ferdinand, precum si Reginele Elisabeta si Maria. Legenda Mesterului Manole, de care este legata manastirea Curtea de Arges, sporeste si mai tare curiozitatea turistilor care aleg sa viziteze lacasul de cult. Manastirea se afla la o distanta de 150 de km de Bucuresti si la 36 de km departare de Pitesti. Accesul se face de pe Autostrada 1 spre DN7C.




Manastirea Curtea de Arges


Manastirea Curtea de Arges




Barajul Vidraru, construit intre 1961 si 1966, si lacul de acumulare Vidraru sunt puncte de atractie pentru mii de turisti romani si straini.


De asemenea, in 2009, echipa show-ului de televiziune Top Gear a filmat unul dintre episoadele emisiunii in Romania, Transfagarasanul fiind soseaua vanata de cei trei protagonisti ai show-ului auto. Unul dintre prezentatorii emisiunii, Jeremy Clarkson, a afirmat despre Transfagarasan ca este cel mai bun drum din lume.