Nicolae Ceausescu

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4307

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut in 1918, la Scornicesti in sudul Romaniei, Nicolae Ceausescu este al treilea copil al unei familii cu 9 copii. Isi paraseste familia la varsta de 11 ani pentru a invata meseria de cizmar la Bucuresti.

Patru ani mai tarziu, se alatura unui Comitet anti-fascist, dupa care este inchis de 2 ori intr-un lagar de prizonieri politici in 1936 si in 1940 pentru activitatile Partidului Comunist. Acolo, Ceausescu devine protejatul lui Gheorghiu-Dej. In 1939 se casatoreste cu Elena Petrescu si in 1944 devine secretar general al Tineretului Comunist. In 1949 este numit ministru adjunct al agriculturii exercitandu-si mandatul intre anii 1950 si 1954. A fost desemnat si ministrul adjunct al fortelor armate.

Preia conducerea Partidului Comunist, succedandul pe Gheorghiu-Dej in martie 1965, moment in care Romania devine Republica Socialista. In urmatorii ani Romania a avut cea mai puternica crestere economica din Europa! Reuseste sa fie admis ca un moderat prin eliberarea tuturor prizonierilor politici din tara. Primeste si este primit de multi sefi de stat din vest (DeGaulle, Nixon, etc). In 1971, dupa o excursie in China si profund impresionat de Revolutia Culturala Chineza, Ceausescu isi schimba radical viziunea, si printr-un plan intins pe cinci ani, vrea sa ramburseze toate datoriile externe si sa rentabilizeze toate industriile tarii, ordonand exportul celei mai marti parti a productiei agricole si industriale.

In 1974, Ceausescu devine presedintele Romaniei. Lipsa alimentelor, a energiei, a medicamentelor, etc a condus Romania aproape de foamete. Cu ajutorul Securitatii a mentinut controlul rigid privind libertatea de exprimare si libertatea mass-mediei si nu a fost tolerata nici o opozitie interna. Si-a numit sotia si membrii familiei sale in pozitii de conducere in stat. Dar proiectul sau cel mai nebun era acela al sistematizarii tarii, astfel incat sa nu mai existe nici oras, nici sat in toata tara. In 1984 a inceput distrugerea Bucurestiului, iar in 1987 proiectul sau a cuprins satele.

Iata un fragment din discursul lui Ceausescu din 3 martie 1988: „Pana in 1990, trebuie sa reducem drastic numarul satelor de la 13.000 in prezent, pana la 5 sau 6000 ...". A avut timp sa distruga 9 sate inainte de revolutie. In 1989, dupa o plecare grabita cu elicopterul de la palatul sau numit Casa Poporului, a fost prins si adus la politie pe 25 decembrie. Dupa un proces sumar si controversat in fata unui tribunal militar, a fost condamnat pentru uciderea poporului sau. Apoi, Nicolae si Elena Ceausescu au fost impuscati de trei soldati in orasul Targoviste.