Recomandari pentru alegerea unui motor electric

Detalii

CategoriiStiinta
Tagurimotoare electrice
Ultima actualizareLuni 28 septembrie 2015
Vizualizari1641

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista cativa factori de care trebuie tinut cont in momentul in care se alege un motor electric. Dintre acestia principalii sunt tensiunea, puterea si viteza la care va functiona pentru a actiona angrenaje diverse. Criterii pentru alegerea unui motor electric potrivit sunt de asemenea mediul in care acesta va functiona dar si randamentul pe care trebuie sa il ofere, astfel cele cateva recomandari oferite in continuare pot fi de ajutor.
Reteaua electrica ce alimenteaza cladirea in care va fi montat electromotorul este primul aspect ce determina alegerea sa. In unele cazuri sunt potrivite motoarele monofazate, iar pentru alte situatii devin necesare motoare trifazate. Acesta ar fi primul aspect de avut in vedere. Necesarul de putere al motorului electric reprezinta un alt criteriu dupa care se va face selectia. Puterea motorului trebuie sa fie egala sau apropiata cu cea necesara pentru functionarea optima a utilajului pe care il va alimenta. Alegerea de motoare electrice de mare putere poate insemna un consum de energie inutil, daca sunt folosite pentru o singura aplicatie. In mod similar, motoarele electrice de capacitate redusa vor fi suprasolicitate si vor genera de asemenea cheltuieli ridicate, daca aplicatiile pentru care sunt folosite necesita o putere mai mare.
Viteza de rotatie, momentul si cuplul motorului electric sunt alti factori determinanti in alegerea celei mai potrivite solutii. Motorul electric pentru o banda transportoare, spre exemplu, nu va functiona la aceeasi turatie cu cea necesara pentru un utilaj de prelucrare a metalului. Este necesara astfel cunoasterea regimului de lucru pe care il va avea motorul electric. Solutii exista indiferent de situatie, fie ca e vorba de motoare electrice standard, fabricate in masa, fie ca este vorba de motoare electrice personalizate, realizate in serii scurte.
Accesorizarea si personalizarea motoarelor electrice este posibila prin intermediul reductoarelor sau variatoarelor de turatie. Acestea optimizeaza numarul de rotatii per minut, ofera cuplul dorit si asigura functionarea motoarelor electrice in conformitate cu parametrii doriti. In gama de reductoare exista de asemenea optiuni variate: reductoare melcate, ortogonale, planetare sau coaxiale, aplicabile in situatii diverse.
Alaturi de toate categoriile de motoare electrice si accesoriile disponibile pentru acestea se mai gaseste un factor important in alegere: existenta serviciilor de intretinere si reparatii. Firmele specializate care produc si comercializeaza motoare electrice ofera de obicei consultanta, asistenta post vanzare si reparatii in eventualitatea in care aceste echipamente industriale se defecteaza. Poate sa para o misiune destul de dificila, insa tinand cont de toate criteriile enumerate se va putea alege cea mai buna optiune din gama variata de solutii in materie de motoare electrice.