Cimitirul Vesel de la Sapanta

Detalii

CategoriiTurism
Taguricimitirul vesel, Sighetu Marmatiei
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari13586

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cimitirul Vesel de la Sapanta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. Plasat in satul Sapanta din judetul Maramures, cimitirul este celebru pentru coloritul viu al mormintelor si al crucilor, prin picturile naive care le infrumuseteaza si prin epitafurile amuzante inscriptionate pe cruci. Este unic prin autenticitatea si creativitatea sa, prin transmiterea obiceiurilor dacice conform carora moartea nu este un sfarsit tragic, ci un moment de bucurie prin prisma apropierii de zeul suprem, Zamolxis.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Obiectivul demn de vizitat este pozitionat intr-o zona turistica prin natura ei. Maramuresul cu manastirile, bisericile din lemn si relieful sau incantator atrage turistii de pretutindeni.

Cimitirul Vesel de la Sapanta are mai bine de 800 de cruci pictate
Cimitirul Vesel de la Sapanta a fost fondat la mijlocul anilor '30 si este produsul exclusiv al artistului popular Stan Ion Patras si, mai tarziu, al ucenicului sau, Dumitru Pop Tincu. Patras a fost sculptor, pictor si poet al carui talent a dat nastere acestei opere de arta unice. Mai bine de 800 de cruci au fost create de artist de-a lungul a 50 de ani de activitate, pastrand vie amintirea satenilor care au trecut in nefiinta. In 1977, Patras inceteaza din viata, iar munca sa este preluata de Dumitru Pop Tincu.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Stan Ioan Patras, creatorul Cimitirului Vesel de la Sapanta

Crucile din Cimitirul Vesel de la Sapanta sunt confectionate din lemn de stejar si sunt pictate si inscriptionate manual. Partea superioara a crucii este decorata cu un basorelief reprezentativ pentru un anumit moment din viata celui decedat. Scenele, in principiu extrem de simplu redate prin picturi naive, sunt fie imagini ale femeilor torcand, tesand, framantand paine, sau ale barbatilor ocupandu-se cu muncile de zi cu zi, precum taiatul lemnelor, aratul pamantului, ingrijirea animalelor etc.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cruce din Cimitirul Vesel de la Sapanta

Epitafurile fac senzatie printre vizitatori
Culoarea predominanta a crucilor este asa numitul Albastru de Sapanta, alaturi de care sunt folosite culori vii prezum verdele, galbenul sau rosul. Piesa de rezistenta o reprezinta faimoasele epitafuri inscriptionate pe cruci, nimic altceva decat versuri satirice reprezentative pentru viata, personalitatea si obiceiurile decedatului.

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Epitaf pe crucea din Cimitirul Vesel de la Sapanta

Poeziile sunt scrise la persoana I si sunt presarate de umor, spontaneitate si sinceritate. Dintre epitafurile care fac senzatie printre vizitatorii cimitirului:

De cu tanar copilas
Io am fost Stan Ion Patras,
Sa ma ascultati oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Cate zile am trait
Rau la nime n-am dorit,
Dar bine cat am putut
Orisicine mi-a cerut.
Vai saraca lumea mea
Ca greu am trait in ea

Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea

Acces si cazare
Cimitirul Vesel de la Sapanta poate fi vizitat zilnic intre orele 10.00-18.00, contra unei taxe in valoare de 2 lei pentru copii si 4 lei pentru adulti. Turistii trebuie sa stie ca accesul la Cimitirul Vesel de la Sapanta se face pe Drumul National 19, satul aflandu-se la circa 18 kilometri distanta de Sighetu Marmatiei.

Basorelief in Cimitirul Vesel de la Sapanta

Basorelief in Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cazarea nu pune probleme in zona. Exista o multitudine de pensiuni care asteapta turistii, oferindu-le serviciile de cazare si masa la preturi accesibile. Vizitatorii pot alege sa vada si alte puncte de atractie: Casa Mesterului (casa memoriala a artistului Stan Ion Patras), Manastirea Sapanta-Peri, Pastravaria de la Sapanta sau, putin mai departe, Ocna Sugatag.