Apocalipsa robotilor, science-fiction sau o noua amenintare la adresa omenirii?

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2234

Voteaza & Distribuie

Descriere



Apocalipsa robotilor


apocalipsa robotilor



Robotii sunt personaje nelipsite din spatiul literaturii sau filmului SF, dar au devenit un element aproape cotidian si in realitate, in diverse configuratii si utilitati: de la de la robotul „casnic" al japonezilor, capabil sa ajute la rezolvarea problemelor menajere, pana la robotii militari, semi-autonomi.



In spatiul fictiunii, doua serii de filme, „Terminator" si „Matrix" se numara printre cele care sugereaza ca acordarea de autonomie largita masinariilor dotate cu inteligenta artificiala s-ar putea solda cu pieirea speciei umane. Scenariul intra in sfera „apocalipsei robotilor" (adusa de ei) examinat de specialisti cat se poate de serios, ba chiar si de expertii Pentagonului.


Tinand cont de ritmul actual al progresului tehnologic, un scenariu al „Robo-apocalipsei" nu mai pare chiar atat de fantezist, atrag atentia mai multi specialisti. In vreme ce cercetatorii implicati in IT tind sa respinga teoria ca fiind „un derapaj", sugerand ca relatiile om-masina vor fi, mai mult ca sigur, „armonioase", nu distrugatoare, exista o serie de scenarii examinate la nivel de experti care dezvolta ideea ca entitati non-biologice (computere sau roboti) vor ajunge sa incerce exterminarea speciei umane.



„Tehnologia pentru construirea unui sistem capabil sa distruga intreaga lume, intentionat sau accidental, exista deja, daca se vor intruni conditiile propice pentru asta",



afirma Shlomo Zilberstein, profesor in stiinte informationale al Universitatii Massachusetts.


1. Masinariile sub controlul nostru

Un punct de vedere pozitiv si optimist: masinariile vor fi, intotdeauna, sub controlul nostru, nu invers.



„O cale de abordare a proiectelor este sa nu dezvolti sisteme care pot fi atat de periculoase daca scapa de sub control",



subliniaza profesorul Zilberstein. In seria Terminator, reteaua de computere Skynet, pusa la punct de militari, este cea in care se decide lichidarea intregii omeniri, devenita un balast pentru o civilizatie a computerelor si robotilor. Un astfel de sistem este deja posibil, dar nu a fost construit pentru ca nicio putere nucleara nu este dispusa sa cedeze responsabilitatea lansarii de arme atomice unui sistem de computere. Pe o scara mai mica, responsabilitati tactice locale au fost preluate de dronele de tip Predator, care pot deschide focul in regim autonom, la fel si alte cateva sisteme militare avansate.


2. Robotii ii depasesc pe oameni

Michael Dyer, un cercetator in domeniul computerelor la Universitatea California, este mai putin optimist. El crede ca



„oamenii vor fi, in cele din urma, inlocuiti de roboti."



Dyer este convins ca tranzitia nu va fi deloc una pasnica. Progresul constant in ceea ce priveste Inteligenta Artificiala va duce la aparitia unor sisteme computerizate la fel de „destepte" ca si noi.



„Civilizatiile avansate ajung sa inteleaga cum lucreaza creierul lor si construiesc versiuni artificiale",



crede Dyer. El sugereaza ca o cursa a inarmarilor cu aplicatii strict pe Inteligenta Artificiala si roboti ar putea duce la dezechilibre grave. Inevitabil, un sistem militar va deveni autonom, scapand de sub control.


3. Singularitatea informationala, un viitor apropiat

Ray Kurtzweil, expert american in Inteligenta Artificiala, autorul unor volume cu titluri precum „The Age of Spiritual Machines" (Era masinariilor inteligenter) si „The Singularity is Near" (Singularitatea este aproape), dezbate posibilitatea ca in sistemele de computere de mare putere sa apara o „singularitate informationala".


De fapt, acela ar fi momentul cand computerele dobandesc constiinta de sine. Potrivit lui Kurtzweil, vor fi suficient de inteligente incat sa ascunda acest lucru omenirii, stiind sa treaca orice test tip Turing. Kurtzweil isi argumenteaza teoria printr-o esalonare a evolutiei computerelor intr-o maniera exponentiala, exploziva, aratand ca omenirea ar putea sa-si depaseasca starea biologica, optand pentru o „contopire" cu inteligentele artificiale. Aici intram in scenarii de tip Matrix, deloc favorabile omenirii. Este posibil ca, folosindu-se de Internet, inteligentele artificiale vor prelua controlul asupra unei omeniri care depinde atat de mult de ele.



Scenariile apocaliptice sunt foarte usor de conceput",



sustine Zilberstein, adaugand:



„Personal, nu sunt chiar atat de ingrijorat."



Gradul de plauzibilitate

Liderii militari si ai corporatiilor nu vor fi, probabil, atat de prosti incat sa adauge niveluri ridicate de autonomie programata unor sisteme militare de armament strategic si sectoarelor industriale cheie. Pe o scara de la 1 la 4, sansele de declansare a unei „apocalipse a robotilor" s-ar situa la nivelul 2, considera unii dintre expertii Pentagonului. Un scor linistitor…