Cum se transmite hepatita C?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odata infectat cu virusul hepatitei C, urmeaza o perioada de asteptare de aproximativ 6 luni. In acest timp, virusul nu prezinta nici un semn si nici un simptom, asa ca in cele mai multe cazuri, este descoperit doar cu ocazia unui control de rutina. Un procent de 20 % din oamenii infectati, elimina virusul in aceste 6 luni, dar la ceilalti 80% ramane acolo si dupa un timp incepe sa "lucreze". In primele 6 luni, boala se numeste hepatita C acuta. Daca aveti virusul si sunteti norocos, doctorul il descopera in faz acuta si se poate trata usor. Dar, in majoritatea cazurilor, devine activ si hepatita C acuta se transforma in hepatita C cronica periculoasa.

Hepatita C cronica este greu de vindecat si poate da nastere la complicatii grave ce ameninta viata. Majoritatea pacientilor nu se trateaza si starea lor se agraveaza din ce in ce mai mult. Tratamentul pentru aceasta boala nu o poate vindeca, poate doar sa ii incetineasca progresul, sa reduca durerea si efectele asupra ficatului.

Cel mai bun lucru pe care il aveti de facut e sa va feriti de hepatita C. Trebuie sa stiti cum se transmite, sa cunoasteti simptomele pentru a putea anunta medicul in faza incipienta.

Hepatita C se transmite cel mai usor si rapid prin sange. Multi iau virusul prin folosirea aceluiasi ac de seringa, dar pentru ca este si cel mai sigur mod de a contacta virusul HIV, doctorii incearca sa previna asta cat mai mult, asa ca numarul lor este in scadere. Cei care isi injecteaza droguri si impart aceeasi seringa cu mai multi oameni risca foarte mult sa contacteze hepatita C, HIV si multe alte infectii. Hepatita C este raspandita foarte mult printre drogati si puscariasi.

Un alt mod de tansmitere este prin procesul de tatuare. Acul aparatului de tatuat patrunde prin piele si poate cauza sangerare. Apoi, acelasi ac este folosit pentru a tatua urmatorul client, si daca unul dintre clienti are hepatita C , acul ii va infecta pe toti care ii vr urma.

Sexul este inca un mod de transmitere a hepatitei C. Multi oameni se aventureaza in partide de sex neprotejat cu persoane necunoscute, care daca au virusul il transmit. Desi mass-media avertizeaza populatia impotriva tuturor bolilor si trage semnale de alarma in privinta metodelor a bolilor cu transmisie sexuala, un numar mare de purtatori sunt infectati in urma unui raport sexual.

Folosirea aceleiasi lame de ras, aceleiasi periute de dinti, aceleiasi forfecute de unghii sau penseta de sprancene pot duce la infectarea cu virusul pentru ca ambele obiecte pot cauza sangerarea.

Tineti minte aceste lucruri si stati departe de hepatita C.