Controversa creatie-evolutie

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2846

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cunoscutul filozof, om de stiinta si antropolog, Charles Darwin a fost prima persoana ce a vorbit de catre fenomenul evolutiei, bazat pe experimente stiintifice si justificari. Alti oameni de stiinta au sprijinit, promovat si i-au sustinut teoriile privind evolutia omenirii. Aceste teorii se opun credintelor organizatiilor si autoritatilor teologice, astfel ca s-a creat controversa creatie-evolutie.

Inainte de vremea Renasterii, oamenii nu s-au intrebat niciodata despre evolutie sau crearea omului. In majoritatea religiilor si culturilor se credea ca Dumnezeu a creat omul, precum a creat pamantul si natura. Unii filozofi romani si greci au vorbit cateodata despre fenomenul evolutiei. Teoriile lor, cu toate ca erau adevarate, nu aveau o justificare stiintifica si logica. Dupa perioada Renasterii, multi oameni de stiinta si filozofi au afirmat ca omul nu a fost creat de Dumnezeu, ci este rezultatul evolutiei. Aceste teorii au fost propuse de catre alti oameni de stiinta dupa vremea lui Charles Darwin si aveau explicatii logice si stiintifice.

Autoritati si organizatii religioase ce credeau in creatie numesc aceste teorii ca fiind mitul creatiei sau "mitul cosmogonic". Mitul creatiei este o credinta mitologica conform careia zeitati au creat universul. In cele mai multe culturi, creatorul, sustinatorul si distrugatorul, sunt cei trei zei ce au creat pamantul si omul. Aceste zeitati controleaza ciclul vietii si mortii oamenilor. Se crede ca responsabil cu creatia este creatorul, sustinatorul ajuta fiintele vii sa traiasca si sa reproduca, iar distrugatorul le ajuta sa paraseasca lumea materiala. In alte culturi, aceste zeitati ajuta fiintele sa-si finalizeze calatoria vietii si a mortii de sapte ori. Dupa cea de-a saptea oara, se zice ca sufletul devine liber. Aceste credinte se regasesc in majoritatea culturilor si religiilor. Oricum, nu exista nici o explicatie logica sau rationala in aceste credinte. Mitul creatiei este frumos ilustart si elaborat de catre faimosul pictor Michelangelo, in piesa sa de arta, "Creatia lui Adam".

De partea cealalata a dezbaterii sau controversei este un grup de peroane ce sustin fenomenul evolutiei. Conceptul de evolutie biologica nu poate fi dezbatut independent de stiinta, dar este o importanta componenta a altor discipline precum antropologia si biologia. Sustinatorii biologiei evolutionare cred ca oamenii se trag din maimute si ca omul nu a fost creat de catre Dumnezeu. Ei cred ca nasterea, supravietuirea si moartea sunt fenomene naturale, ce nu sunt guvernate de catre zeitati, si ce au loc datorita unor fenomene naturale si biologice. De exemplu, o fiinta vie poate muri datorita batranetii, atunci cand organele nu mai functioneaza sau din cauza unor daune mari. Argumentele sustinatorilor biologiei evolutionare au fost justificate cu ajutorul unor dovezi concrete, precum artifacte materiale sau fosile.

Dezbaterile si argumentele dintre cei ce cred in creatie si cei ce cred in evolutie au loc inca din vremea lui Darwin.