Cele mai mici state din lume

Detalii

CategoriiTurism
TaguriOrganizatia Natiunilor Unite (ONU), Vatican
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari25509

Voteaza & Distribuie

Descriere

Principate, insule desprinse din paradis, republici ... Care sunt cele mai mici state din lume? Din Europa pana in Caraibe, prin Oceania, daca va sunt familiare sau necunoscute, descoperiti palmaresul acestor teritorii minuscule, dar care sunt totusi tari.

1 - Sealand

Suprafata: 550 m²

Populatia: 1 locuitor

Infiintat: 1975

Numarul 1 in clasamentul celor mai mici tari din lume, Principatul Sealand, din largul coastei Angliei in Marea Nordului, este un stat auto-proclamat de 550 mp. Este instalat pe Fort Roughs, o fosta platforma militara, care a fost recuperata in 1966 de catre Roy Bates, un fost militar britanic. Sealand nu este recunoscuta pe plan international, insa adopta o constitutie in 1995 si mai tarziu isi creeaza dolarul Sealand (egala cu 1 dolar american). In 2000, ea devenit un paradis online offshore. Dar, in iunie 2006 un incendiu a distrus cele mai multe dintre facilitatile sale. Platforma a fost pusa in vanzare in iulie 2007. Insa din lipsa unei oferte bune, ramane in proprietatea lui Roy Bates.

Sealand

Sealand

2 - Vatican

Suprafata: 0.44 km ²

Populatia: 824 locuitori

Infiintat: 1929

Vaticanul este al doilea cel mai mic stat din lume, cu o suprafata de 44 de hectare. Situat in inima Romei, capitala Italiei, Vaticanul a devenit independent prin acordurile de la Lateran din 11 februarie 1929. Acesta adaposteste Sfantul Scaun, institutiile Bisericii Catolice si sistemul sau judiciar este legea canonica. Actual sef al statului, Papa Benedict al XVI-lea, dispune de un sistem judiciar, executiv si legislativ absolut. Sfantul Scaun are un loc de observator in ONU, in calitate de stat non-membru.

Vatican

Vatican

3 - Monaco

Suprafata: 2 km ²

Populatia: 32,796 locuitori

Infiintat: 1297

Faimos pentru iahturile si familia sa regala, Monaco este al treilea dintre cele mai mici state din lume, cu o suprafata de 2 km patrati. Orasul, care nu era decat o cetate in mainile Genovei, a devenit proprietatea lui François Grimaldi, care o ia in posesie pe 8 ianuarie 1297. Situat in Franta, orasul-stat de pe malul Marii Mediterane atrage iahturi si averi din intreaga lume, atat prin farmecul sau cat si prin statutul de paradis fiscal. Este o monarhie constitutionala, printul Rainier al III-lea conducand Monaco intre 1945 si 2005. Fiul sau, Albert al II-lea, l-a succedat la moartea sa.

Monaco

Monaco

4 - Nauru

Zona: 22 km ²

Populatia: 13,770 locuitori

Infiintat: 1968

Numarul patru in clasament, Republica Nauru este situata pe insula omonima si masoara 22 km ². Este considerata cea mai mica republica din lume. Insula sa, localizata in largul Australiei, nu are capitala. Descoperita in 1798, Nauru a fost anexata in 1888 de germani, apoi de japonezi in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In 1947, aceasta este administrata de Australia si devine republica independenta la 31 ianuarie 1968. Insula are depozite de fosfat ale caror exploatarea intensiva a dus aproape la prabusirea insulei.

Nauru

Nauru

5 - Tuvalu

Zona: 25 km ²

Populatia: 12,177

Infiintat: 1978

Tuvalu, situat in sudul Oceanului Pacific, este al cincilea cel mai mic stat din lume, cu o suprafata totala de 25 km patrati. Acest arhipelag este format din noua atoli de corali dintre care, cel principal, Funafuti, gazduieste un aeroport. Fosta colonie britanica, Tuvalu a devenit o monarhie constitutionala independenta in 1978, dar capul statului este regina Elisabeta a II-a. In 2008, un referendum a dat ca rezultat castigator status quo-ul, mai degraba decat simpla separare de coroana britanica. Acest stat este direct amenintata de cresterea apelor din cauza incalzirii globale.

Tuvalu

Tuvalu



5 dintre cele mai mici tari din lume {title}

6 - San Marino

Zona: 61 km ²

Populatia: 29,973 locuitori

Infiintat: 1463

Republica San Marino este a sasea tara din clasamentul celor mai mici tari din lume, cu o suprafata de 61 kmp. Aceasta este, de asemenea, al treilea cel mai mic stat din Europa, dupa Vatican si Monaco. In anul 300 d.Hr., crestinii s-au stabilit pe muntele Titan din Italia si au fondat o comunitate religioasa. Teritoriul lor va deveni in anul 1000 oras si republica in 1463, ceea ce o face cea mai veche republica din lume. Membra a ONU si FMI, San Marino dispune de propriile monede euro incepand din anul 1999, dar nu face parte din UE. Astazi este faimoasa pentru circuitul sau de Formula 1 Grand Prix, care are loc la cativa kilometri de teritoriul sau, pe circuitul de la Imola.

San Marino

San Marino

7 - Liechtenstein

Suprafata: 160 km ²

Populatia: 34,498 locuitori

Infiintat: 1718

Principatul Liechtenstein este a saptea tara dintre cele mai mici din lume, cu o suprafata de 160 kmp. Situat intre Austria si Elvetia, a fost mai intai un judet si a devenit principat in 1718. In timpul Primului Razboi Mondial, germanii planuiau sa-l faca stat papal, Papa abandonand un timp Vaticanul. Astazi, seful oficial al statului este Hans Adam al II-lea, dar fiul sau, Printul Alois de Liechtenstein, il reprezinta din 2004. Statul, a carui limba oficiala este germana, isi trage majoritatea veniturilor sale din bancile si institutiile financiare situate pe teritoriul sau.

Liechtenstein

Liechtenstein

8 - Insulele Marshall

Suprafata: 181 km ²

Populatia: 63,174 locuitori

Independenta: 1990

Republica Insulelor Marshall este a opta in topul celor mai mici state, cu o suprafata de 181 kmp. Acest arhipelag de insule din Pacific a fost descoperit in octombrie 1529 de catre spaniolul Alvaro de Saavedra. Posesiune spaniola vanduta Germaniei in 1899, aceste insule au fost miezul rivalitatii americano-japoneze in secolul al XX-lea. Ocupate din 1946 de Statele Unite, acestea au efectuat aici teste nucleare. In anul urmator, ONU incredinteaza arhipelagul americanilor. Din 1990 insulele sunt un stat independent, membru al ONU si a carui moneda oficiala este dolarul american.

Insulele Marshall

Insulele Marshall

9 - Sfantul Kitts si Nevis

Suprafata: 261 km ²

Populatia: 39,817 locuitori

Independenta: 1983

Sfantul Kitts si Nevis ocupa pozitia a noua in clasamentul celor mai mici state din lume, cu o suprafata de 261 kmp. Arhipelagul din Antile, situat la nord-vest de Guadelupa consta in doua insule principale si a fost descoperit de Cristofor Columb in 1493. Colonie engleza pana in 1956, si-a dobandit independenta devenind o republica independenta in 1983. Aceasta monarhie constitutionala asociata cu Commonwealth-ul are ca sef de stat pe Regina Elisabeta a II-a. De mai multi ani, insula Nevis doreste sa-si proclame independenta.

Sfantul Kitts si Nevis

Sfantul Kitts si Nevis

10 – Insulele Maldive

Zona: 300 km ²

Populatie: 385,925 locuitori

Independenta: 1965

Republica Maldive din Oceanul Indian este tara al zecelea cel mai mic stat din lume, cu o suprafata de 300 kmp. Acesta consta intr-un sir de 1196 insule dintre care doar 203 sunt locuite. Ocupate de portughezi in 1558, apoi de catre britanici in 1796, tara si-a castigat independenta in 1965 si a devenit republica islamica a Commonwealth-ului in anul urmator. Islamul ca religie de stat, este foarte strict aplicat: alcoolul este permis numai in statiuni. Tara incepe sa se dezvolte din 1970 datorita veniturilor din turism. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt preocupati de disparitia mai mult decat probabila a arhipelagului in cazul cresterii apelor.

Insulele Maldive

Insulele Maldive