Credinte si legi ale islamului

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6592

Voteaza & Distribuie

Descriere

Credinte si legi ale islamului

Originea Islamului constra in credinta catre Allah si profetul sau, Mohammed, care a trait in jurul anulilor 570-632 si provenea dintr-o familie de negustori din Mecca. Cartea de revelatie a religiei lor, care a fost scrisa cu ajutorul medierii profetului, este Coranul. Cuvantul Islam deriva din aceeasi familie de cuvinte semitice din care face parte si cuvantul Shalom, care inseamna pace. Islam inseamna "a intra intr-o stare de pace si siguranta cu Domnul, prin credinta si renuntare in fata lui".

Se sice ca Mohammed a avut revelatii pe o perioada de 23 de ani de la ingerul Jibreel sau Gabriel, care ii transmitea cuvantul Domnului. Nu era o credinta complet noua, dar este cea de treia mare credinta complet monoteista. In ochii musulmanilor, Mohammed completeaza o serie de profeti, incluzand pe Abraham, Moise si Isus, fiecare din ei perfectionand mesajul lui dumnezeu. Prin urmare, Coranul confirma, actualizeaza si extine Vechiul si Noul testament. Contine 114 capitole, scrise in proza ce rimeaza si a fost reformulata in forma de azi la 30 de ani de la moartea lui Mohammed.

Principalele principii ale Islamului sunt acelea ca exista un singur dumnezeu, Allah, care este sursa creatiei si mortii tuturor fiintelor vii si cauza tuturor evenimentelor. Deci nu exits nici un dumnezeu decat dumnezeu si Mohammed este mesagerul lui. Toti oamenii ar trebui sa devina o singura comunitate, Umma. In ziua judecatii de apoi, toti se vor ridica din morti si vor fi trimisi in iad sau in rai. Coranul contine si multe sfaturi morale, ce formeaza baza legilor Islamului. Spune ca generozitatea si corectitudinea sunt principalele cerinte pentru rugaciunea zilnica, caritatea, abstinenta in timpul zilelor in luna de Ramadan si pelerinajul la Mecca.

Cei 5 piloni ai credintei islamice, elemente constitutive ale vietii musulmane, sunt:

  • Shahada, credinta in unicitatea lui Allah si Mohammed ca profet central
  • Salat, cult formal sau rugaciune
  • Zakat, darea de pomana saracilo
  • Hajj, pelerinajul la Mecca, pe care fiecare musulman ar trebui sa-l faca cel putin o data in viata; anualul hajj are loc in timpul ultimelor 10 zile ale celei de-a 12-a luni a fiecarui an
  • Sawm, postul in timpul Ramadanului, a noua luna sfanta a anului.

In anul 622, Mohammed a calatorit de la Mecca la Medina in hiraj (emigrare), acesta constituind modul de creare a calendarului musulman. Dupa moartea profetului, comunitatea s-a destramat in adepti ai califului Abu Bakr si in adepti ai rudei apropiate a lui Mohammed, ginerele sau, Ali ibn Abi Talib.

Divizunea intre Shia (adeptii lui Ali) si Sunni (adepti ai califului) dureaza pana in ziua de azi. Cu toate ca ambii impartasesc aceleasi obiceiuri ale religiei, shiiti pun mai mult accent pe rolul Imam-ului (liderul moscheei si al comunitatii). Aproximativ 90% dintre musulmani sunt sunniti, si aproape 10% shiiti. Sharia, este legea divina a Islamului care spune cum ar trebui sa traiasca musulmanii. Aceasta cuprinde fiecare aspect al vietii, incluzand familia, mostenirea, taxele, purificarea si rugaciunea si face distinctie intre laic si religios. Cat de mult statele islamice urmarest principiile Shariei, depinde de fiecare in parte. Legile sunt in mare parte cele scrise in Coran, dar au fost extinse si modificate de-a lungul timpului.