Cele 7 noi minuni ale lumii

Detalii

CategoriiTurism
TaguriMexic
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18832

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lista celor 7 noi minuni ale lumii aduna laolalta cele mai spectaculoase monumente construite de om inainte de anul 2000. Initiativa de a realiza aceasta lista a apartinut Fundatiei New7Wonders, cu sediul la Zurich, in Elvetia. Campania a fost demarata in 2001 si a adunat mai bine de 100 de milioane de voturi si, datorita succesului inregistrat, a fost urmata de un alt proiect similar, Cele 7 minuni ale naturii. Pe 7 iulie 2007, castigatoarele au fost anuntate.

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

Primul edificiu pe lista celor 7 noi minuni ale lumii este Marele Zid Chinezesc, un ansamblu de fortificatii a caror constructie a fost demarata in secolul al VII-lea I.Hr. cu scopul de a asigura protectia Imperiului Chinez impotriva invaziilor nomade. Are o lungime de 8851 km si este realizat din piatra, caramida, pamant compactat si lemn.

Desi anumite segmente ale Marelui Zid Chinezesc sunt renovate si pastrate in conditii optime pentru a intretine activitatea turistica, in alte zone, zidul a suferit distrugeri cauzate de vandalism sau eroziune naturala. De asemenea, localnicii iau piatra din zid pentru a-si construi case, sau pur si simplu il darama pentru ca sta in calea viitoarelor constructiilor.



Orasul Petra din Iordania{title}

Orasul Petra din Iordania

Petra

Petra, Iordania

Petra este un oras antic din Iordania, celebru pentru ansamblul arhitectural sapat in stanca, dotat inca de la inceputul constructiei cu un sistem de transport al apei. Constructia orasului istoric a fost stabilita in jurul secolului al VI-lea I.Hr. si reprezinta simbolului Iordanului. Este, in acelasi timp, unul dintre cele mai importante situri arheologice si se afla printre cele mai vizitate obiective turistice istorice.

Orasul a carui denumire inseamna piatra in limba greaca este considerat una dintre cele mai valoroase mosteniri culturale ale omenirii. Din pacate, din cauza eroziunii, a restaurarilor superficiale si a inundatiilor, orasul de piatra este in permanenta amenintat de deteriorari ireparabile. In plus, turismul care a crescut simtitor in urma demararii campaniei "Cele 7 noi minuni ale lumii" favorizeaza distrugerea treptata a sitului.



Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro, Brazilia{title}

Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro, Brazilia

Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro

Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro are o inaltime de 39.6 m, o latime de 30 m si este a cincea cea mai inalta statuie din lume ce-l intruchipeaza pe Iisus. Este amplasata pe varful muntelui Corcovado din Rio de Janeiro, avand vedere catre oras.

Statuia este un simbol al crestinatatii si, in timp, credinciosii i-au atribuit o insemnatate religioasa deosebita, asemeni unui obiect de cult. Este si loc de pelerinaj, dar si un obiectiv turistic extrem de vizitat. Edificiul a fost construit din beton, lucrarile durand din 1922 pana in 1931.



Machu Picchu, Peru{title}

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu dateaza din secolul al XV-lea si este unui dintre cele mai cunscute situri arheologice din lume si cea de-a patra constructie inclusa pe lista celor 7 noi minuni ale lumii. Ascuns in Muntii Anzi, in valea sfanta a incasilor numita Urubamba, Machu Picchu a fost facut cunoscut lumii intregi in 1911 de catre istoricul american Hiram Bingham. Incepand cu acel moment, situl incas a devenit un important obiectiv turistic dar si subiect de studiu pentru oamenii de stiinta si pentru istorici.

Pentru a preveni distrugerile provocate de turismul excesiv, accesul vizitatorilor a fost restrictionat la un numar de maxim 2500 pe zi. Intrarea in cetate este si mai stricta. Numai 400 de turisti zilnic ii pot trece pragul, numai in intervalul orar 7-10.



Marea Piramida mayasa din Peninsula Yucatan, Mexic{title}

Marea Piramida mayasa din peninsula Yucatan, Mexic

Chichen Itza

Chichen Itza

Peninsula Yucatan din Mexic ascunde un alt sit arheologic pre-columbian extrem de cunoscut si de valoros. Chichen Itza a fost construit de civilizatia maya si a reprezentat un important centru politic si administrativ al mayasilor. Constructia a fost finalizata pe la 600 D.Hr. si cuprinde numeroase stiluri arhitecturale caracteristice perioadei clasicului tarziu si postclasicului din Mexic.

Chichen Itza este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Mexic, cu peste 1 milion de turisti anual. Un important val de vizitatori vin din statiunea maritima Cancun, resortul aflandu-se la o aruncatura de bat de siturile arheologice din interiorul peninsulei.



Colosseum, Italia{title}

Colosseum, Italia

Colosseum

Colosseum

Opera mareata a arhitecturii si ingineriei romane, Colosseumul a fost construit intre anii 70-80 sub domniile imparatilor Vespasian si Titus. Proiectat cu o capacitate de 50 000 de spectatori, edificiul a fost folosit ca arena de spectacole, de concursuri intre gladiatori, de executii sau puneri in scena a unor batalii celebre.

In prezent, este un important obiectiv turistic al Romei si in acelasi timp emblematic pentru capitala Italiei. Cu trecerea timpului, Colosseumul a suferit distrugeri din pricina cutremurelor sau a vandalilor care furau piatra. Chiar si asa, edificiul sta marturie pentru impresionanta tehnologie de care a dat dovada Imperiul Roman la acea vreme si reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din oras.



Mausoleul Taj Mahal, India{title}

Mausoleul Taj Mahal, India

Taj Mahal

Taj Mahal

Construit de catre imparatul Shah Jahan in memoria sotiei sale defuncte, Mumtaz Mahal, mausoleul Taj Mahal este o piesa de bijuterie a arhitecturii indiene si una dintre cele mai pretuite si mai admirate capodopere ale umanitatii. Combina stilurile persan, turc si indian in ceea ce se numeste arhitectura Mughal.

Ansamblul arhitectural cuprinde mormantul lui Mumtaz Mahal, decedata la nasterea celui de-al paisprezecelea copil al cuplului regal, dar si gradini de o frumusete rara si constructii si morminte adiacente. Respectand arhitectura mausoleului, replici ale Taj Mahalului a fost construite si in Bangladesh si in SUA (Trump Taj Mahal sau Tripoli Shrine Temple). Cu toate acestea, capodopera arhitecturala originala ramane una dintre cele mai fascinante monumente din lume, a carei frumusete se afirma prin insasi unitatea si deplinatatea stilului. Din 1983, Tah Mahal a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO, iar din 2007, se afla intre cele 7 noi minuni ale lumii.