Colosseumul din Roma

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre, Roma
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari23097

Voteaza & Distribuie

Descriere

Colosseumul din Roma este cel mai mare amfiteatru construit vreodata in istoria romana, care poate si vizitat si astazi. Este cea mai mare lucrare de arhitectura romana si inginerie, rezistand cu succes trecerii secolelor.



Constructia colosseumului din Roma a inceput in jurul anilor 70-72 d. Hr., dar acesta nu a fost finalizat pana in anul 80 d. Hr. Initial, in colosseum incapeau 50.000 de oameni, fiind folosit ca locatie pentru concursuri cu gladiatori si spectacole publice timp de 500 de ani, pana in secolul 6.




Coloseumul din Roma


Colosseumul din Roma



Se organizau mult mai multe evenimente pe langa competitiile cu gladiatori, printre care cele de parodii, vanatori de animale, executii si chiar piese de teatru. In timpul evului mediu timpuriu, cladirea nu a fost folosita numai pentru divertisment, ci si pentru cumparaturi, gazduiri, ca fortareata si alte lucruri.



Astazi colosseumul din Roma este intr-o stare aproape darapanata din cauza cutremurelor si a hotilor de piatra, dar inca reprezinta un simbol al vechiului Imperiu Roman, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Roma, fiind in continuare asociat cu Biserica Romano-Catolica.




Coloseumul din Roma


Colosseumul din Roma



Imparatul Vespasian a fost cel care a inceput constructia colosseumului din Roma, terenul ales fiind o zona joasa pe o vale situata pe niste dealuri. Pana la sfarsitul secolului al doilea, locul a fost foarte dens populat, dar a fost distrus de Marele Incendiu de la Roma din anul 64 d.Hr.. La scurt timp, Nero a decis sa preia locul si sa-l includa in domeniul sau personal. El detinea un imens lac artificial inconjurat de gradini si porticuri, avand chiar o statuie giganta de bronz construita de el insusi acolo.



Cand Vespasian a reluat constructia, locul a fost schimbat. Colosseumul a fost pastrat, dar restul a fost in intregime schimbat, lacul a fost umplut si terenurile au fost utilizate pentru construirea Amfiteatrului Flavian. Au existat, de asemenea, scoli de gladiatori si cladiri pentru adapost. Colossseumul a fost construit pe locul fostului lac al lui Nero si unii oameni vad acest lucru ca o modalitate a Imparatului Vespasian de a inapoia oamenilor ceea ce Nero a luat. Constructia era plasata chiar in centrul Romei.



A treia etapa a colosseumului din Roma s-a incheiat in momentul mortii lui Vespasian in 79, cel mai inalt nivel fiind terminat si inaugurat de catre fiul sau, Titus. Se spune ca peste 9.000 de animale salbatice au fost ucise pe durata evenimentelor de inaugurare. Pe masura ce anii au trecut, imparatii au modificat si ai imbunatatit colosseumul, adaugand adaposturi pentru animale si sclavi si construind noi niveluri, pentru a putea incapea cat mai multe persoane.



Colosseumul a fost avariat de incendiul din anul 217 d. Hr. care a distrus nivelurile superioare de lemn si care a necesitat reparatii pana in anul 320.



In perioada medievala, colosseumul a suferit multe schimbari. Pana la sfarsitul secolului al saselea a fost construita o mica biserica in structura amfiteatrului, iar zona a fost transformata intr-un cimitir. Au existat locuinte si ateliere de lucru de inchiriat care se presupune ca ar fi continuat pana in secolul al 12-lea. A existat o singura familie care a transformat locul intr-un castel, dovedind faptul ca imaginatia omului nu va inceta niciodata sa uimeasca!



In 1749, Papa Benedict al XIV-lea a aprobat punctul de vedere catolic al colosseumului ca un loc sacru. Datorita crestinilor care au fost martirizati acolo, el a consacrat acest loc si l-a declarat sfintit de sangele martirilor crestini. De cand Biserica Catolica a adoptat colosseumul din Roma, diferitii papi de-a lungul anilor au restaurat cladirea cat de mult cum au putut. Astazi, este cel mai mare obiectiv turistic din Roma, atragand milioane de turisti in fiecare an.




cel mai mare obiectiv turistic din Roma


cel mai mare obiectiv turistic din Roma



In prezent colosseumul din Roma este un simbol al luptei din Italia impotriva pedepsei capitale si de fiecare data cand o persoana condamnata la moarte este eliberata, cladirea este iluminata in aur. A fost iluminata in aur chiar in decembrie 2007, cand a fost abolita pedeapsa capitala in New Jersey.



Este interesant cum ceva ce a cunoscut atat de multa varsare de sange de-a lungul zecilor de ani a devenit acum un simbol al vietii pentru oameni.