Impactul ASMR, fenomenul social media care crește capacitatea de concentrare

Detalii

CategoriiRegional
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 6 decembrie 2022
Vizualizari471

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fenomenul ASMR sau Autonomous Sensory Meridian Response este o tehnică de relaxare bazată pe experiențe senzoriale declanșate de ascultarea anumitor sunete sau de urmărirea unor acțiuni efectuate detaliat. Sunetele pot fi naturale (sunetul ploii, a mării, o apă care curge, tunete, etc.) sau sunete provocate intenționat de oameni în diverse contexte (mestecarea alimentelor crocante, răsfoirea paginilor unei cărți, sunetul stiloului pe o foaie, trecerea unghiilor pe anumite materiale, etc.).

Mulți oameni declară că găsesc relaxant conținutul video-audio în care persoanele execută cu meticulozitate acțiuni precum: împăturirea hainelor, prepararea mâncării, aplicarea unor măști faciale, efectuarea unui masaj sau make-up, descrierea amănunțită a funcțiilor unui obiect, ordonarea lucrurilor pe birou sau mângâierea blăniței unui animal.

ASMR aduce în prim plan șoaptele și gesturile într-o lume cu volumul la maxim


ASMR și-a dobândit popularitatea grație efectelor relaxante dovedite, ajutând la eliberarea tensiunii din corp, la creșterea puterii de concentrare într-o singură direcție, la îmbunătățirea creativității și pregătirea psihicului pentru somn. Persoanele care lucrează la birou sau studiază intens cunosc cel mai bine rolul ASMR asupra randamentului lor, deoarece preferă să utilizeze fundaluri sonore speciale în defavoarea playlist-urilor muzicale obișnuite.

Pentru a amplifica efectele benefice ale ASMR-ului combină multiple activități de stimulare. Te afli printre norocoșii care lucrează remote? Ia-ți laptopul, acționează programul preferat al fotoliului de masaj Fujiiryoki și pornește sunetele preferate. Poate fi vorba despre un masaj cu perne de aer care îmbrățișează corpul, un masaj cu role pentru picioare sau stretching prin legănare - totul pe fundalul sonor ce redă cu fidelitate sunetul ploii, adierea vântului sau valurile mării.

De asemenea, în momentele de pauză poți înlocui scroll-ul pe rețelele de socializare cu o sesiune de masaj pentru deconectare și ASMR-uri odihnitoare care prezintă în detaliu acțiuni precum: atingerea jucăriilor din jeleu, prepararea alimentelor, perierea părului, sculptarea figurinelor din plastilină, decorarea manuală a unor obiecte, aranjarea obiectelor în ordine, etc.

ASMR: senzații familiare care ne ancorează în prezent


ASMR-urile sunt deosebit de variate, unele se axează pe șoapte neinteligibile, în timp ce altele le îmbină cu o gamă variată de sunete. În ambele cazuri, experiența senzorială este una deosebită pentru sănătatea mentală.

Dacă sunetele provocate de acționarea unor obiecte obișnuite te fac să tremuri de plăcere, atunci energia ta rezonează cu efectele ASMR-ului

Pentru ca efectul de relaxare să fie garantat, condiția este ca imaginile să fie însoțite de sunete specifice fiecărei acțiuni. La o analiză mai atentă putem observa că ASMR-ul nu reprezintă o noutate, ci mai degrabă o experiență familiară încă din primii ani de viață. Cu toții ne aducem aminte de trosnetele liniștitoare ale lemnelor în sobă, sunetul ploii în geam, mișcările lente ale mâinilor cuiva care împletește, răsfoitul unui ziar, acțiunile încete ale mâinilor unui maseur sau sunetul stiloului pe foaia de scris.

Toate aceste activități provoacă un răspuns din partea organismului. De regulă, oamenii resimt furnicături pe piele sau scalp, micro contracții pe față și plăcere în tot corpul. Senzațiile de la nivel fizic sunt însoțite de un sentiment de euforie durabil în funcție de fiecare persoană.

Într-o lume în care zgomotul e dat la maxim, imaginile sunt stridente și mișcările exagerate pentru obținerea atenției din partea publicului, ASMR ne ajută prin șoapte și acțiuni calme să fim mai conștienți de senzațiile propriului corp.

Sursa foto: pexels.com