Zoe Eisele Szucs - Pictura pentru compasiune si fraternitate

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
752

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pictura pentru compasiune si fraternitate
Artistul este creat pentru o singura fraza. Sub acest precept s-a derulat intreaga cariera artistica a pictorului aradean Zoe Eisele Szücs, un om cu semnatura „bilingva" (una traditionala, in coltul din stanga jos, iar o alta „in literele cuneiforme ale alfabetului secuiesc", in dreapta, jos), format la Academia de Arte Vizuale din Bucuresti, la clasa maestrului Corneliu Baba. Din 17 iunie, expune pictura in Carturestiul din Iulius Mall, cu speranta ca omul apasat de griji va uita pentru o secunda, in fata tablourilor sale, de ceea ce-l doare si va fi interesat de altceva. Cu expunere larga pana in 17 iulie, picturile lui Zoe Eisele Szücs isi vor gasi prima interpretare, marti, 17 iunie, de la ora 18, chiar din glasul celei ce le-a imaginat.


Cariera si-a impartit-o intre scenografie (23 de ani la Teatrul de Marionete din Arad), profesorat si pictura. Un lung timp scurs, insa parca nu suficient pentru a spune ca a pictat intr-atat de mult cat ar fi vrut. „Dar foamea poate face bine! Cand casa e plina de pictura mea, eu ma cam opresc", se explica Zoe Eisele Szücs. Ochii negri, neobisnuit de intunecati, din picturile sale ii amprenteaza inconfundabil o parte a creatiei. Perioada in care a rostit cel mai intens acea unica fraza, pe care o invoca in destinul unui artist, s-a legat de suferintele traite la sfarsitul anilor '80 – inceputul anilor '90. Insa independent de vremuri, marturiseste ca nu si-a schimbat stilul de a picta.


„Ca stil, picturile ei pot fi catalogate drept expresioniste, cu accente simbolice suprarealiste. Tematica artistei Zoe Eisele Szücs este legata de problematica universala a existentei umane: bucuria, suferinta, iubirea, cautarea de sine. Personajele create de ea, personaje fara varsta, vin din abisurile subconstientului, sau al inconstientului, pentru a ne mobiliza sentimentele de compasiune si fraternitate", considera criticii care i-au studiat opera. Insa in dezacord cu ei, Zoe Eisele Szücs puncteaza: „Toata lumea spune ca personajele mele sunt grave, dar eu le pictez in culori vii, vesele".


Sunt pictor, viata mea este un sir deMiracole cotidiene.

Cate miracole,Cate intamplari miraculoase fac o pictura?


Cate picturi fac un miracol?

Intrebari inutile, dacaPicturile mele nu au puteri miraculoase.
Cine ar avea dreptul sa puna o asemenea intrebare?Doar fabuloasa, miraculoasa, Pictura.
Iar raspunsul este insusi Miracolul .
M-am nascut in Oradea, zona geografica unde istoria a mixat popoare, religii si destine fara sa tina cont de sentimente si logica.
...Bunica mea a venit din Tomsk, Siberia, dupa o calatorie de opt luni prin China, impreuna cu sotul ei, ofiter in armata Austro-Ungara.El, dupa un prizonierat de opt ani. Ea cu matusa mea in pantec, care avea sa se nasca cetatean roman.El paraseste aceasta existenta odata cu fumul crematoriului de la Auschwitz. Ea urmeaza sa-si invete lectia de viata insingurata, cu trei fete, fara sa fi invatat vreodata romaneste sau ungureste.Va pleca in ziua vernisajului primei mele expozitii personale.
Miracol cotidian…..Omagiul meu, adus unei vieti miraculoase.
Am terminat studiile la Bucuresti pe atunci la Institutul de arte Plastice N.Grigorescu, in1973.Traiesc in Arad. Sotul meu este german, iar nepotii mei vor fi Cetateni Europeni.Eu nu pot sa spun ce sunt, doar cine... Sper ca sunt doar un pictor.Istoria, miracolele cotidiene fac parte din genele mele.E drept ca sunt doar miracole mici,cotidiene.

Pictez din aceste motive personaje ciudate, nefericite, care viseaza sa ajunga acasa, sa-si gaseasca identitatea.La fel ca mine.La patruzeci si doi de ani am ajuns si eu, in sfarsit, la Paris.De atunci am vazut un pic din aceasta minunata Europa. Am realizat ca si eu sunt parte din eaAm aflat cine suntIar acum, ca ma apropii de saizeci, cred ca Miracolele mele cotidiene m-au adus Acasa.
Bine ai venit Zoe!
De aici incolo te asteapta adevaratele miracole.Marele miracol e la doi pasi.Promit…promit ca il voi impartasi cu voi.