Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita in Irlanda

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
358

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sambata, 27 noiembrie, in cea mai mare catedrala din Dublin va avea loc concertul extraordinar „Muzica lui Shaun Davey – O calatorie romaneasca", dedicat Zilei Nationale a Romaniei.

Concertul este o productie a Televiziunii Nationale Irlandeze cu sprijinul Culture Ireland, Institutului Cultural Roman (ICR), Fundatiei Culturale Irlanda Romania si se afla sub inaltul patronaj al Ambasadei Irlandei in Romania si Ambasadei Romaniei in Irlanda.

Concertul este dedicat Zilei Nationale a Romaniei si marcheaza 20 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Irlanda.

Compozitorul irlandez Shaun Davey a creat o suita muzicala, avand ca texte epitafurile din Cimitirul Vesel. Creatia a fost interpretata de muzicieni din Irlanda si Romania, anul trecut, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Apoi, anul acesta, un alt irlandez (Peter Hurley) a creat un intreg festival, pornind de la opera lui Shaun Davey: „Drumul lung spre Cimitirul Vesel". De data aceasta, muzica compusa de un irlandez inspirat de Romania se aude la Dublin ca un omagiu adus tarii noastre. Iata cum reflecta presa irlandeza evenimentul:

"Istoria relatiilor interculturale dintre Romania si Irlanda a fost mult timp dominata de munca unui singur om, care nici macar nu vizitase Romania vreodata, fapt care insa nu i-a impiedicat imaginatia sa lucreze.

Acum, un nou capitol a fost adaugat acestei povesti, de data aceasta un capitol muzical, dirijat de compozitorul Shaun Davey.

Chiar daca faimosul roman al lui Bram Stoker, Dracula, trateaza subiecte legate de morti si vii, la fel ca opera Cantece din Cimitirul Vesel, compusa de Shaun Davey, aici asemanarile se opresc. De fapt, ar mai fi o asemanare: ca si Bram Stoker, care nu a fost niciodata in Romania, nici Shaun Davey nu vizitase Cimitirul Vesel de la Sapanta in momentul in care a compus Cantece din Cimitirul Vesel.

Davey fusese in Romania, vazuse fotografii ale cimitirului si citise epitafurile, unele dintre ele inspirandu-l sa le transforme in muzica. Dar pana la o serie de concerte extraordinare, ce au avut loc in luna august 2010, nu fusese niciodata la Sapanta.

Aceste concerte au avut loc, ca o coincidenta, tot la initiativa unui irlandez, stabilit in Romania, Peter Hurley, care spera ca Festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel" sa devina un eveniment anual.

Deocamdata, insa, Cantelece din Cimitirul Vesel se indreapta spre vest, spre tara natala a compozitorului lor.

Prima reprezentare va avea loc in data de 27 noiembrie, la Dublin, in Catedrala Sfantul Patrick. Concertul poarta numele de Muzica lui Shaun Davey – O calatorie romaneasca. Si facand calatoria in sens invers de aceasta data, printre invitati se afla un cor de voci masculine din Sibiu, orasul unde aceasta muzica a fost cantata pentru prima oara."

Despre concertul Muzica lui Shaun Davey – O calatorie romaneasca, punctual:

• 80 de muzicieni din Irlanda si Romania, incluzand 25 de studenti la Teologie din Sibiu, Orchestra Televiziunii Nationale Irlandeze (RTE) sub bagheta dirijorului David Brophy si muzicienii care au fost prezenti la Festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel" de la Sapanta vor concerta impreuna, cantand epitafurile lui Stan Ion Patras ce se gasesc in Cimitirul Vesel de la Sapanta.

• Evenimentul va avea loc la Catedrala Sf. Patrick din Dublin, in data de 27 noiembrie.

• Concertul este dedicat Zilei Nationale a Romaniei si marcheaza 20 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Irlanda

• Muzica lui Shaun Davey – O calatorie romaneasca este produs de RTE - Televiziunea Nationala Irlandeza, cu sprijinul Culture Ireland, Institutului Cultural Roman (ICR), Fundatiei Culturale Irlanda Romania si se afla sub inaltul patronaj al Ambasadei Irlandei in Romania si Ambasadei Romaniei in Irlanda.

• Muzica este creatia lui Shaun Davey, care a calatorit in Romania si a fost inspirat de epitafurile de la Cimitirul Vesel de la Sapanta sa creeze o legatura culturala intre Romania si Irlanda, bazata pe prietenie, recunoastere reciproca si respect.

• Dupa eveniment, corul din Sibiu va canta duminica la slujba comunitatii ortodoxe din Dublin, la invitatia Parintelui Calin Florea.

Luni dimineata, corul din Sibiu, Shaun Davey si cativa invitati speciali se vor intalni cu presedintele Irlandei, doamna Mary McAleese, la resedinta prezidentiala.