Ziua Nationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului din Romania

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
273

Voteaza & Distribuie

Descriere

Comunitatea Evreilor din Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara, Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" Timisoara, Grup Scolar de Industrie Alimentara Timisoara, Scoala nr.24 din Timisoara, alaturi de Asociatia Culturala de Prietenie Roma­nia-Israel, Timis si de Asociatia Agora Unit, marcheaza Ziua Nationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului din Romania.


Vineri, 08.10.2010, intre orele 11-13, in Sala Festiva a Liceului Pedagogic, bd.C.D.Loga nr.45, va avea loc evocarea prin cultura a celor ucisi in timpul Holocaustului.


Ziua Nationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului din Romania


Consideram ca elevii trebuie sa cunoasca adevarul istoric si sa respecte memo­ria victimelor Holocaustului. Vor participa elevi interesati de istorie si civilizatie, coordonati de catre prof. Olimipia Cirimpei si prof. Elena Cristescu. Acestia au realizat eseuri pornind de la Jurnalul Annei Frank, dar si desene ale Ierusalimului. Au fost invitati elevi de la Scoala nr.24 din Timisoara, coordonati de catre prof.Simona Sarb, si participanti de la Grup Scolar de Industrie Alimentara Timisoara, coordonati de catre prof. Simona Bigher.


Vor vorbi:


1. prof.univ.dr Smaranda Vultur, de la Universitatea de Vest din Timisoara, specialist in antropologie culturala si istorie orala,

2. Luciana Friedmann, presedinte al Comunitatii Evreilor din Timisoara

3. Elevi si profesorii coordonatori


Mentionam ca prin Hotararea de Guvern nr. 672, din 5 mai 2004, a fost desemnata ziua de 9 octombrie ca "Ziua Nationala a Holocaustului in Romania". Pe 9 octombrie 1941 au inceput deportarile fortate, in vagoane de marfa incuiate, ale evreilor din Bucovina de sud. In primele trei zile (9-11 octombrie) au fost deportati in Transnistria peste 5.000 de evrei, inclusiv batrani, bolnavi, femei si copii. Au urmat si alte mii de victime.