Ziua Mondiala a Comertului Echitabil - 14 mai 2011

Detalii

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
407

Voteaza & Distribuie

Descriere

PROGRAMUL EVENIMENTELOR DEDICATE CELEBRARII

IN TIMISOARA A ZILEI INTERNATIONALE

A COMERTULUI ECHITABIL – 14 MAI 2011


13.30-15.00. Institutul Francez, Mediateca (Bd. C.D. Loga nr. 46)


Proiectie de film documentar


Vers un commerce équitable, de Martine Bouquin si Jean Lefaux (47min)


l'ïle aux fleurs, de Jorge Furtado (13min)


17.00. Libraria Carturesti (Str. Mercy nr. 7)


Dezbatere publica


Comertul Echitabil – mize si premize


19.00. Clubul Aethernative (Str. Marasesti nr. 14)


Proiectie de film documentar (organizata de Asociatia Salvati Copiii, Timisoara)


Black Gold, de Marc Francis, Nick Francis (78min)


Program evenimente Ziua Mondiala a Comertului Echitabil - 14 mai 2011


Ce este Comertul Echitabil


Comertul poate fi un instrument fundamental pentru reducerea saraciei si atingerea unui obiectiv important, acela al dezvoltarii sustenabile. Comertul Echitabil asigura micilor producatori un control mai mare asupra muncii si a vietii lor. Comertul Echitabil este un mod alternativ de a face comert, care isi propune sa ia in considerare valori sociale care sunt neglijate in comertul conventional.


La nivel international au fost stabilite 10 criterii pentru Comertul Echitabil, precum:  • dezvoltarea de oportunitati pentru producatori dezavantajati din punct de vedere economic;


  • transparenta si corectitudine in raport cu toti participantii implicati in relatia de comercializare;


  • asigurarea unui pret corect/just pentru producator;


  • prevenirea exploatarii prin munca a copilului;


  • respect fata de mediu pe tot parcursul ciclului economic: producere, transport, comercializare, promovare.


In sustinerea Comertului Echitabil pot fi implicati cetateni individuali, dar si institutii publice si companii care aleg sa achizitioneze produse ce inglobeaeza valori sociale.


Mai multe informatii privind semnificatia Comertului Echitabil si impactul acestui instrument in combaterea saraciei pot fi gasite la adresele de web www.wfto.com, www.comert-echitabil-romania.ro.


Ziua Mondiala a Comertului Echitabil - 14 mai 2011


Ziua Mondiala a Comertului Echitabil: 14 Mai 2011


Comert Echitabil pentru oameni – Adu Comertul Echitabil in lumea ta!


In fiecare an, in a doua zi de sambata a lunii mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Comertului Echitabil, cu scopul de a pune in lumina importanta si beneficiile la nivel mondial ale comertului echitabil.


Ziua Mondiala a Comertului Echitabil este o initiativa WFTO (Organizatia Mondiala a Comertului Echitabil) si se bucura la nivel global de sprijinul a mii de cetateni, producatori si consumatori, organizatii de comert echitabil, miscari sociale si autoritati locale Declaratia Zilei Mondiale a Comertului Echitabil 2011.


Criza economica globala, criza alimentara si schimbarile climatice afecteaza populatia cea mai vulnerabila din lume in modul cel mai profund. Mai mult de o treime din populatia lumii traieste in saracie (2,7 miliarde de oameni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zii). Criza alimentara globala a adancit si mai mult aceasta situatie dramatica, intrucat 925 milioane de oameni sufera de foame. Criza mondiala confirma necesitatea unei economii echitabile si durabile la nivel local si la nivel global si necesitatea unui comert care sa ofere micilor producatori mijloace de trai sustenabile si oportunitati de dezvoltare.


Comertul trebuie sa aduca beneficii celor mai vulnerabili. Comertul poate lucra in favoarea oamenilor.


Comertul Echitabil (Fair Trade) este un raspuns eficace si eficient la saracie. Comertul Echitabil contribuie la o economie echitabila si durabila la nivel local si la nivel global.


In 14 mai 2011, milioane de mici producatori, mestesugari, fermieri si manufacturieri, producatori Fair Trade, comercianti si consumatori vor sarbatori Ziua mondiala a Comertului Echitabil (World Fair Trade Day).


Un eveniment la scala mondiala, sustinut de comunitatea intreprinzatorilor si a consumatorilor, de responsabilii de politici publice si de presa, precum si de mii de miscari sociale, ONG-uri si mai mult de 100.000 de voluntari.


World Fair Trade 2011 are ca tema "Comert echitabil pentru oameni – Adu comertul echitabil in lumea ta"ii.


Tema are in centru credinta puternica in nevoia de a pune oamenii si mediul in inima comertului si a consumului;


Comert pentru oameni inseamna comert pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor locale. Mai mult de o jumatate de secol de comert echitabil a dovedit ca schimburile comerciale pot fi unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea saraciei, iar comertul poate schimba vieti si comunitati.


Adu comertul echitabil in lumea ta inseamna, pentru consumatorii privati, sa includa Comertul Echitabil in cosul de cumparaturi, pentru mediul de afaceri, sa includa Comertul Echitabil in relatia cu furnizorii si in aprovizionarea birourilor, pentru autoritatile locale si guvernele nationale, sa includa Comertul Echitabil in sfera achizitiilor publice si

sa depuna eforturi pentru stimularea unui consum responsabil.


Comertul Echitabil este o afacere buna si un principiu de afaceri pentru toti, de la producatori la consumatori.


Organizatia Mondiala a Comertului Echitabil (World Fair Trade Organization), reteaua globala a organizatiilor de comert echitabil din 73 de tari din intreaga lume, va invita sa va alaturati pentru a sarbatori impreuna Ziua mondiala a comertului echitabil 2011. Semnati aceasta declaratie. Sarbatoriti Ziua Mondiala a Comertului Echitabil. Impreuna putem face schimbarea.