Victor Gingiu - Despre necontenita fantazare

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
351

Voteaza & Distribuie

Descriere

Carturestiul din Iulius Mall va impinge la visare, din 9 martie pana in 3 aprilie, prin expozitia de imprimeuri/pictura Victor Gingiu – o intalnire cu arta de cea mai buna calitate. Lucrarile din expozitia „Despre necontenita fantazare" ar putea fi repede incadrate in suprarealism, insa autorul ei le extrage partial de acolo, satul de „atatea imagini prozaice produse de stari provocate, girafe arzand, cai cu picioare lungi, care nu-mi transmit niciun mesaj", si le pozitioneaza in sfera realului, unde o nastere de copil ii apare mai interesanta. „Compozitia este dinamica, cu strigate, cu sperante, sau atunci cand moare un om - o lucrare cu mai mult mister". Veniti de intalniti artistul luni, 9 martie, ora 18, si iscoditi-i arta cu privirea si cuvantul.

Inca din copilarie si-a dorit sa construiasca masinarii care sa-l ajute sa zboare. „Nu ideea zborului ma fascina, ci ideea de a construi, de a crea diverse mijloace ale miscarii", spune Victor Gingiu. De asemenea, tot atunci s-a adancit in povesti, basme, care i-au stimulat imaginatia. „Astazi, ca artist, pe aceste doua fundamente, al imaginatiei si al fanteziei, ma sprijin atunci cand imi concep lucrarile", se explica artistul. Suprarealismul, fata de care recunoaste ca are afinitati, primeste de la Victor Gingiu o interpretare in cheie proprie: „Se poate constata ca este suprarealism cresterea unei flori, este plin de mister scopul existentei ei. Este suprarealism atunci cand e furtuna, n-am vazut o pictura mai frumoasa, decat una in care se reda starea psihica a furtunii. Este suprarealism atunci cand mergi pe strada, atatia oameni necunoscuti, mai straniu decat orice pictura de-a lui Chirico. E suprarealist omul ce iese din tura a III-a de la serviciu, e suprarealist Millet care surprinde aspecte disimulate ale vietii cotidiene intr-o frazare inedita! Este suprarealist corpul uman, SIDA, cancerul - produc reale metamorfozari - viata e suprarealista, trebuie doar redata!".


Victor Gingiu – 31 de ani, doctorand pe ultima suta de metri la Facultatea de Arte din Timisoara (acolo unde si preda), omul fara atelier („al meu e in interior. Merg pe strada si pictez") – aduce pe panza „lucruri care au fost, lucruri care s-au pierdut", cu convingerea ca „sa fii pictor, e un lucru bun, indiferent de perioada in care traiesti, sa fii artist, e mare lucru, chiar si pentru vremurile noastre".