Transilvania Jazz Festival 2008

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
428

Voteaza & Distribuie

Descriere

Asociatia Culturala CETATEA ALBA
organizeaza

TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL 2008

Festivalul se va desfasura la Cluj-Napoca
in perioada 15 - 19 octombrie 2008
Cluj-Napoca: Casa de Cultura a Studentilor, Opera Nationala Romana,
Palatul Copiilor, Diesel Club, Fashion Club



TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL


Este evenimentul care confera inca o marca internationala si culturala oraselor Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu si Targu Mures, deci implicit Ardealului, prin lansarea unui festival care sa reuneasca in luna octombrie, timp de 5 zile si 5 nopti, in sali de concerte si in cluburi din cele patru orase, muzicieni si grupuri de jazz de prestigiu din strainatate si din Romania. Capetele de afis vor fi: Ravi Coltrane din SUA, Jacky Terrasson din Franta, Theodosii Spassov din Bulgaria, Anca Parghel, Decebal Badila din Germania si numeroase alte grupuri de jazz din Belgia, Franta, Canada, Polonia, Cehia, Germania, Olanda, Suedia, Ungaria si Romania.



TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL 2007 a fost o reusita incontestabila. Marturie stau numeroasele aricole, comentarii si interviuri din massmedia locala si nationala, dar mai ales publicul numeros, peste 5.000 de persoane in cele cinci seri de festival, la Casa de Cultura a Studentilor, la Fashion Club, Diesel Club, Music Pub, Janis Club din Cluj-Napoca si Imperium Pub la Sibiu. Festivalul s-a desfasurat pe un format novator(concerte extraordinare, masterclass-uri si jamsession-uri) avand cativa invitati de marca ai genului: faimosul baterist Billy Cobham, Teodora Enache, Johnny Raducanu, Harry Tavitian.
Festivalul a fost precedat de doua «avanpremiere», in 7 – 8 decembrie 2006 si 18 – 21 aprilie 2007, care avut invitati de marca, din Franta, Canada, Statele Unite ale Americii, Ungaria si, bineinteles, Romania: basistul Olivier Gatto, muziciana si profesoara de jazz Jeri Brown din Canada, cantareata Janice Harrington, Rick Cotton si Tommie Harris din Statele Unite ale Americii.
Artistii au sustinut masterclass-uri pentru studentii de la academia si liceul de muzica, Cluj-Napoca.

Consilierul muzical al TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL este renumitul contrabasist francez Olivier Gatto, care va coordona si activitatea din cadrul masterclass-urilor si workshop-urilor.



Artisti invitati la TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL 2008:

Jacky Terrasson (SUA) - pian

Anca Parghel (Romania) - vocal

Teodora Enache (Romania) - vocal

Theodosii Spasov (Bulgaria) – caval

Emy Dragoi (Franta) - acordeon

Yaron Herman (Israel) – pian

Giovanni Amato (Italia) - trompeta

Decebal Badila (Germania) – chitara bas

Camelia Ben Naceur (Franta) – pian

Adrian Cicero (Germania) – percutie

Harry Tavitian (Romania) – pian

Anatoly Vapirov (Bulgaria) - saxofon


Program:


15 – 19 octombrie 2008
Casa de Cultura a Studentilor, Diesel Club, Fashion Club - Cluj-Napoca

15 octombrie, ora 18 (?)– Yaron Herman (Israel), Anca Parghel Band (Romania)

16 octombrie, ora 18, CCS – Boys Band Trio (Polonia), Olivier Gatto Quiet Fire Quintet (Franta – Italia)

17 octombrie, ora 18 (?) – Jacky Terrasson (SUA – Franta) recital, Harry Tavitian (Romania) & Anatoly Vapirov (Bulgaria)

18 octombrie, ora 18, CCS – Hungarian Band (Ungaria), Teodora Enache, Decebal Badila, Adrian Cicero, Emy Dragoi (Romania, Germania, Franta)

19 octombrie, ora 18, CCS – Theodosii Spassov Trio (Bulgaria), Namaste Grup (Franta)




Jacky Terrasson



Pianist si compozitor, castigator al prestigiosului Thelonious Monk International Jazz Piano Competition si de doua ori nominalizat Grammy, Jacky Terrasson a fost denumit de prestigioasa publicatie " New York Times Magazine " drept "unul din cei 30 de aristi sub 30 de ani care-si vor spune cuvantul in cultura americana in urmatorii 30 de ani".
De la debutul din 1994 cu "Blue Note" muzicianul a starnit admiratia publicului pe toate meridianele lumii, stabilind noi standarde de improvizatie. Los Angeles Times il descrie elogios ca pe un "pianist cu o imaginatie stralucita". Drumul muzical al tanarului muzician incepe in Franta unde la varsta de 12 ani colectia de jazz a mamei sale, incepand sa inteleaga si sa desparta pianul clasic de "libertatea de exprimare in improvizatie". A urmat cursurile liceului Lamartine unde a fost elevul lui Francis Paudras, care-l indeamna sa devina student al prestigiosului Berklee College of Music din Boston. In scurt timp Jacky devine cunoscut in lumea jazzului american, fiind angajat in numeroase proiecte. Alaturi de Ugonna Okegwo si Leon Parker inregistreaza doua albume: "Reach" si "Alive" cu unul dintre cele mai distinctive sound-uri din jazz-ul modern. Anul 2007 a adus si primul album solo, care ofera si o serie de noi compozitii.
Un artist aclamat atat in SUA cat si in Franta, Jacky Terrasson a castgat Best Jazz Artist of the Year (Premiul Django Reihnardt , Academie de Jazz; Best Jazz Album of the Year pentru Smile (Victoire de Jazz) si doua premii Django d’Or pentru Best Jazz Album and Best Artist, toate numai in 2003.

http://jackyterrasson.com



Anca Parghel

Nume revelator in jazz-ul romanesc al ultimelor decenii, solista pe care oricine a auzit-o fie si doar o singura data, nu o uita nicicind, va avea prilejul de a proba din nou, live, disponibilitatile, native si dobindite prin studiu, ce-i proiecteaza realizarile pe coordonatele performantei: imaginatia creatoare imbracind contururi si forme dintre cele mai felurite, polivalenta preocuparilor in aria artei sunetelor (interpretare, compozitie, aranjament, activitate didactica, raportate mai ales la jazz dar si la muzica de camera si de opera ori folclorica), un aparte inefabil al trairii artistice, un mod - pledoarie de a se exprima reflexiv prin sunet si cuvint, ducindu-ne cu gindul la profilul viu, mereu schimbator, al flacarii cu care poate fi asemuit glasu-i cum putine sint actualmente...
Nascuta la 16 septembrie 1957 la Cimpulung Moldovenesc, Anca Parghel si-a legat etapele vietii si devenirii artistice de localitati diverse. Liceul de Muzica, apoi Universitatea de Arte „George Enescu" din Iasi. De la debut a sustinut concerte si recitaluri in toata tara, dar si peste hotare: Germania, Austria, Belgia, Marea Britanie, Olanda, Franta, Elvetia, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria, Republica Moldova. A concertat alaturi de marcanti muzicieni straini precum Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Eric Legnini, Billy Hart, Mark Levine, Archie Shepp, Tomasz Stanko, Peter Herbolzheimer, Claudio Roditi, Philip Catherine, Riccardo del Fra, Mark Griffith, Gustavo Bergalli, Hein van de Geyn, Bruno Castelucci, Gustav Brom, Norma Winstone, Vladimir Tarasov, Klaus Ignatzek. Anca Parghel s-a impus deopotriva, de peste opt ani, ca profesoara universitara la Clasa Canto - Jazz a Conservatorului Regal de Muzica din Bruxelles.

http://www.ancaparghel.ro

Theodossi Spassov

S-a nascut la 4 martie 1961in Bulgaria. Incepe studiul cavalului la Scoala de muzica si il continua la Academia de Muzica si Dans din Plovdiv.
Cavalul, fluierul de lemn, "ciobanesc", cu opt orificii, este unul din cele mai vechi instrumente din Europa, fiind bogat in tonuri si in posibilitati tehnice.
Theodosii Spassov a dezvoltat un stil unic de interpretare amestecand cu maiestrie traditia folclorica, jazz-ul si traditia muzicala clasica.
De peste 20 de ani Theodosii face turnee in Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Australia, Canada si SUA.
In 1994 Theodosii Spassov canta impreuna Corul Feminin al Radioului din Sofia "Le Mystere Des Voix Bulgares", pentru care primeste un premiu Grammy.
In aprilie 1995 Newsweek Magazine il recunoaste pe Spassov drep unul dintre cei mai talentati muzicieni Est Europeni, notand "Spassov… a inventat un nou gen muzical."

http://www.theodosiispassov.com

Emy Dragoi

La 20 de ani, Emy Dragoi, ajuns in Franta, este primit de acordeonistul si pedagogul Jean Demeaux. Intra in orchestra P. Label, la Tours, si se inscrie la scoala de jazz Bill Evans din Paris, la sectiunea pian. Aici ii intalneste si canta cu virtuozii jazz-ului, Florin Niculescu, Costel Nitescu si maestrii acordeonului, Daniel Colin, Armand Lasagne, Jean Corti, Yves Fontaine, Isabelle Durand. Inregistreaza primul album intitulat «Accordéon Steeple» cu pianistul Antoine Hervier, intr-o imbinare a stilurilor clasic si jazz. Cel de-al doilea album, « La ballade de Claudia», este consacrat jazz-ului. Apreciat atat pentru muzica musette, clasica sau de jazz, acest mare admirator al lui Piazzola, Eric Bouvelle, Richard Galliano, Emy Dragoi este un virtuoz remarcabil, dotat cu o inteligenta muzicala exceptionala, stiind sa se puna in valoare prin arta sa, pe care o transmite si tinerilor.

http://www.emydragoi.com

Decebal Badila

Nascut la Constanta la 19 februarie 1968, Decebal Badila se poate considera totusi bucurestean, intrucit familia lui s-a mutat in capitala pe cind el avea...doi ani. Initial atras de pian, a devenit curind, un admirator fara rezerve al fratelui sau mai mare, regretatul contrabass-ist virtuoz si profesor de renume international Ovidiu Badila.
A invatat de timpuriu tainele acestui instrument, dobindind la virsta de 11 ani primul premiu ca solist la bass-ul acustic, in cadrul Festivalului National de Muzica. Din 1984 a adoptat ghitara bass; s-a perfectionat in scurt timp, definindu-si o maniera proprie de interpretare.
Din 1990, s-a stabilit in Germania, mai intii ca student la Colegiul de Muzica din Köln, pe care l-a absolvit cu titlul „Master Degree with honour".
Gratie disponibilitatilor sale de exceptie – tehnica instrumentala surprinzatoare, simt ritmic, memorie si fantezie improvizatorica, subtilitate armonica, cariera lui Decebal Badila atit ca muzician de studio cit si ca performer live a insumat un mare numar de participari la inregistrari, concerte, emisiuni TV si festivaluri de jazz in Europa, Asia, America Latina alaturi de Clark Terry, Sammy Nestico, Bob Mintzer, Larry Coryell, Chaka Khan, The Temptations, The Supremes, Bireli Lagrene, Marc Russo, Brandon Fields, Graham Haynes, Shirley Bassey, Maria Schneider, Koono, Horst Jankowski, Markus Stockhausen, Tony Lakatos, Wolfgang Haffner, Peter Weniger.
Discografia proprie cuprinde pina in prezent doua interesante albume de autor: „Nothing But Bass" (1995) care s-a bucurat de o recunoastere internationala pentru harul melodic si imaginatia dovedita in compozitiile sale, si „Archibald’s Dance" (2001), CD de bass solo apreciat pentru putin comuna virtuozitate si muzicalitate, ca si pentru ineditul si modernismul creatiilor.

Yaron Herman

S-a nascut la Tel-Aviv la 12 iulie 1981. A inceput sa studieze pianul la 16 ani, maestru fiindu-I Opher Brayer, faimos pentru metoda lui de invatare bazata pe filozofie, matematica si psihologie. Dupa numai doi ani Yaron castiga premiul Rimon in categoria "Juniori’. Imediat, tanarul pianist incepe sa concerteze in cele mai prestigioase sali din Israel. La 19 ani are primul contract major in capitala Frantei, de atunci parisul devenindu-I oras de adoptie. La 21 de ani inregistreaza primul album "Takes 2 to know 1" alaturi de percutionistul Sylvain Ghio. Albumul se bucura de aprecieri elogioase din partea publicului si criticii de specialitate. Intrebat ce impresie are despre tanarul pianist, Georges Avakian, producatorul lui Milles Davis si Keith Jaret, a raspuns entuziast: "Yaron este cel adevarat!"
Tanarul muzician sustine regulat conferinte pentru studentii Sorbonei, analizand in chip stralucit muzica maestrilor: Keith Jarret, Paul Bley, John Coltrane, Lennie Tristano.
Turneele europene i-au adus renumele international si un stil propriu, inconfundabil.

http://www.yaron-herman.com

Giovanni Amato

Nu-i usor sa exprimi imagini, concepte, senzatii, simtaminte cu eleganta si daruire, asa cum face Giovanni Amato.
Trompeta sa este departe de a impresiona steril si cu virtuozitate, din contra, muzica sa provoaca emotie si trairi neasteptate. Apropierea de instrument este intima, introspectiva, sobra sau ironica, intotdeauna spontana.
Improvizeaza extraordinar si comunica enorm. Ascultandu-l suntem martorii unui limbaj original in stare sa traduca sound-ul swing intr-o experienta intima.


http://www.giovanniamato.net

Namaste !

Namaste! este un grup electrojazz articulat in jurul unui trio (sax&laptop, flute&keyboards, drums) caruia i se alatura bas, trompeta si vibrafon. Uneori li se alatura si alti muzicieni, instrumente si aparatura, vocalisti sau performeri, care vin sa intre in rezonante si mai ales sa comunice cu sunetul namaste! Dupa un prim CD aparut in 2004, noul album "Good Baba" va iesi pana la sfarsitul acestui an... De la Jazz-ul actual, care dau forta acestui sunet si care se apropie mai mult de muzica etno-jazz decat de electro-jazz, namaste! reprezinta o calatorie care mai degraba calmeaza spiritele in versiune unplugged, deopotriva ne ghideaza pe calea spre transa in versiune de dancefloor...!

Fred Pichot : Saxofoane, Programare
Cyril Benhamou : Pian, Flaut
Jean-Michel Troccaz : Baterie
Sylvain Terminiello : Bass
Christophe Leloil : Trompeta, Bugle