Tragedia lui Carmen

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 6 ani si 3 luni
Vizualizari
140

Voteaza & Distribuie

Descriere

„ Imi vine sa cred ca acesta este cea mai buna opera din cate exista..."

Friedrich Nietzche, 1881


"TRAGEDIA LUI CARMEN" – armonia dintre teatru si opera!


Pe 14 octombrie la Festivalul Artelor Bucuresti, editia a doua


Asociatia Culturala Maria Domina si Agentia Vreau Bilet au o surpriza deosebita in cadrul celei de-a doua editii a Festivalului Artelor Bucuresti, aducand in fata publicului bucurestean actori autohtoni de mare calibru.Un exemplu se gaseste in persoana maestrului Ion Caramitru, care a acceptat cu bucurie invitatia organizatorilor de a participa la acest eveniment cultural cu doua reprezentatii deosebite: "Conferinta limitelor asteptarii" (11 octombrie – Palatul National al Copiilor) si "Tragedia lui Carmen", spectacol de exceptie a carui regie ii apartine.


Spectacolul constituie o imbinare armonioasa intre teatru si opera si porneste de la varianta scenica creata de Peter Brook, Jean Claude-Carriere si Marius Constant. Evenimentul va avea loc pe data de 14 octombrie, incepand cu ora 19.00 la Teatrul National Bucuresti, iar preturile variaza intre 30 si 60 de Lei, in functie de categoria de loc si va reprezenta o experienta unica pentru locuitorii capitalei.


Tragedia_lui_Carmen


Informatii generaleMuzica aceasta mi se pare a fi perfecta... cu toate ca si actiunea singura ar fi in stare sa transpuna. De la Merimee pastreaza logica pasiunii... implacabila rigoare... Prin ea se exprima un alt fel de senzualitate, o sensibilitate aparte... Oarba soarta o apasa pe Carmen, fericirea ei e scurta, naprasnica si lipsita de mila. Il invidiez pe Bizet pentru curajul asumarii acestei sensibilitati, ramasa neexplorata in cumintea noastra muzica europeana...Im sfarsit Iubirea, Iubirea revenita la starea ei naturala. Iubirea conceputa ca fatum, ca fatalitate-cinica, inocenta, cruda... Structura, ideea si deznodamantul tragic se regasesc integral in opera... Imi vine sa cred ca aceasta este cea mai buna opera din cate exista." (Friedrich Nietzche, 1881)"Carmen" a fost compusa de Georges Bizet. Libretul a fost scris de Meilhac si Halévy, fiind bazat pe povestea omonima a lui Prosper Mérimée. Premiera operei a avut loc la Opera Comica din Paris in 3 martie 1875. Timp de un an a fost considerata un esec si a fost catalogata de critici drept imorala si superficiala. Astazi este una dintre cele mai celebre opere, iar Opera America sustine ca in America de Nord este cea mai cantata opera.Istoria frumoasei Carmen se petrece in Sevilla anului 1830, o Sevilla care la Sibiu va fi regasita intre zidurile vechi ale Muzeului de Istorie. Aici, Carmen se va indragosti de Jose, apoi de Escamillo, aici se va auzi celebrul cantec al toreadorului, aici va fi Carmen ucisa de Jose. Povestea se desfasoara sub semnul damnarii, aidoma tragediilor grecesti. Nu relevanta arbitrara contemporana, ci mai degraba specificul dureros al propriei sale existente ne fac s-o intelegem pe Carmen, privita prin impulsul universal uman.