Timoc - lumea de dincolo

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
115

Voteaza & Distribuie

Descriere


Miercuri, 5 mai 2010, orele 18.30, la Libraria Carturesti din incinta Muzeului Taranului Roman (Soseaua Kiseleff nr.3, Sector 1, Bucuresti), va avea loc vernisajul expozitiei Timoc - Lumea de dincolo, a fotografului Marius Olteanu.

Expozitia de fotografie Timoc - Lumea de dincolo, alaturi de filmul omonim, realizat in cadrul aceluiasi proiect, este focalizata asupra obiceiurilor, traditiilor, riturilor si ritualurilor populare, cu trimiteri la textul epic din baladele lautarilor si la obiceiurile de inmormantare ale romanilor din Timoc. Selectia a incercat sa pastreze atat luminoasa si insuportabila, pentru unii, liniste in fata mortii, cat si umorul si contemporaneitatea unei lumi care a inteles instinctiv ce trebuie facut pentru a merge mai departe fara a-ti pierde sufletul.

Expozitia va fi deschisa pana pe 31 mai.

„Initial, ca probabil multi altii, nici eu nu stiam mai nimic despre zona Timocului. Invatarea s-a facut rapid si in cel mai sanatos mod. La fata locului. Stiam insa foarte clar de ce merg in acea zona. Voiam sa descopar romanii de acolo prin intermediul legaturii lor cu cei care nu mai sunt. Am gasit sotii, tati, fii, mame, petrecatoare (bocitoare), lautari, cazatoare (cuvant folosit pentru cele care cad, care intra in transa pentru a vorbi cu mortii), o lume definita aproape exclusiv prin relatia sau gradul de rudenie avut cu cineva de dincolo. Un dincolo descris de toti cei cu care am vorbit ca o oglinda perfecta a lumii de aici. O lume in care distinctia dintre durere, dor si umor negru ca mormantul inceteaza sa existe. Atat documentarul, cat si expozitia de fotografie nu isi propun sa rezume o lume pe care de altfel materialul, in intregul sau, nu a putut si nu ar fi putut niciodata sa o cuprinda. Am cunoscut Timocul alegand sa il vad prin prisma a ceva mai presus de politic si de limitarile prezentului si asa imi doresc sa il si arat celorlalti." – Marius Olteanu