Tabara Internationala de Scriere Dramatica

Tabara Internationala de Scriere Dramatica

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 6 ani si 2 luni
Vizualizari
357

Voteaza & Distribuie

Descriere

TABARA INTERNAȚIONALA DE SCRIERE DRAMATICA
Targu-Mureș, 9-18 iulie 2011

Proiectul este un punct culminant in ciclul de formare artistica concentrat pe ideea atelierului de creatie si pe obiectivul formarii abilitatilor si competentelor specifice autorului de texte dedicate teatrului si scenariilor pentru diferite manifestari in domeniul artelor spectacolului. Autorul de teatru este vazut ca membru al echipei teatrale, alaturi de actori, regizor, scenograf, creator al operei teatrale. Studenții-autori dramatici, romano și maghiari, traducatori in același timp, participa impreuna la ateliere de scriere dramatica susținute in limba engleza. Tutorii sunt Brian Dykstra (Teatrul Lark) și Ken Urban (Universitatea Harvard).
Teatrul Lark din New York, partenerul nostru principal, este un Centru de dezvoltare a textului nou de teatru, cu realizari deosebite in domeniu. Prin participarea autorilor dramatici și regizorilor americani, prin piese de succes traduse și lecturate de dramaturgii romani și maghiari, ca și prin atelierele de scriere derulate in limba engleza pentru dramaturgi romani și maghiari deopotriva, realizam o deschidere a orizontului lor cultural, o apropiere de valorile universale și diseminarea acestora catre publicul interesat.
Prin realizarea taberei de scriere dramatica pe parcursul celor zece zile și prin traducerea textelor americane și organizarea, impreuna cu regizori și actori-studenți de la ambele secții ale UAT de spectacole lectura, se imbogațește oferta culturala teatrala locala și naționala și se prezinta publicului texte de calitate, asigurand deschiderea culturala și integrand Targu-Mureșul, la nivel de oraș cultural, printre centrele preocupate de piesele de teatru noi și de colaborarea cu teatrul american.
Ca o continuare a ediției de anul trecut, una din cele doua piese lecturate in 2010 va avea premiera romaneasca in tabara de anul acesta, co-produsa de Teatrul Ariel (underground) și UAT. Este vorba despre Aliens with Extraordinary Skills de Saviana Stanescu, in regia Oanei Leahu și scenografia Rodicai Arghir. Premiera are loc in data de 15 iulie, ora 19.30, la Teatrul Ariel.
Tabara s-a realizat cu sprijinul UNITER, al consiliului municipal și cel județean și al Fundației Communitas.
Spectacole lectura la Universitatea de Arte:
Luni, 11 iulie
14.00 -15.30 Brian Dykstra The Two of You –in limba maghiara, regia: Patkó Éva
17.00 – 18.30 Ken Urban The Awake –in limba romana, regia: Saviana Stanescu
Miercuri, 13 iulie
14.00 -15.30 Brian Dykstra The Two of You – in limba romana, regia: Gabi Cadariu
17.00 – 18.30 Ken Urban The Awake- in limba maghiara, regia: Harsányi Zsolt