Stories on Human Rights (Povestiri despre drepturile omului)

Detalii

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
202

Voteaza & Distribuie

Descriere

Filmul care doare (17)

(28.05.2009)


In colaborare cu Centrul Cultural Francez, Societatea „Timisoara" deruleaza programul „Filmul care doare", constand in proiectia o data pe saptamana a cate unui documentar, pe durata intregului an 2009, pe teme cum sunt: incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, efectele razboaielor asupra populatiei civile, exilul, eforturile pentru democratizare etc. in diverse zone si regimuri ale lumii.

Proiectiile se desfasoara in fiecare joi, cu incepere de la ora 18, la sediul Societatii „Timisoara" - str. Goethe, nr. 2, (langa bustul Regelui Ferdinand din Piata Victoriei). Intrarea este libera. La finalul fiecarui documentar pot avea loc dezbateri.

In aceasta saptamana – 28 mai a.c. -, va rula „Stories on Human Rights" (Povestiri despre drepturile omului), (Coproductie internationala, 2008, 90 de minute).

------------------------------------------------------

Proiectia „Stories on Human Rights" este oarecum iesita din tiparul celor de pana acum: nu este vorba despre un film, ci despre mai multe, foarte scurte. Unii dintre cei mai mari realizatori de film, artisti plastici si scriitori ai lumii au colaborat la realizarea unui grupaj de videoclipuri artistice exceptionale, inspirate din textul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Proiectul a fost executat la initiativa si sub patronajul Comisariatului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.

------------------------------------------------------

Printre realizatori sunt nume ca: Marina Abramović, Dominique Gonzales-Foerster, Ange Leccia, Daniela Thomas, Sergei Bodrov, Murali Nair, Shira Geffen, Etgar Keret, Bram Schouw, Abberrahmane Sissako, Pablo Trapero, Jia Zhang-Ke, Francesco Jodice, Pipilotti Rist, Idrissa Ouédraogo, Saman Salour, Hany Abu-Assad, Charles de Meaux...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Au rulat: 05.02. - „S-21, Masina mortii a khmerilor rosii"; 12.02. - „De guerre lasses";

19.02. - „Le cas Pinochet"; 26.02. - „Le cercle des noyés" ; 05.03. - „Leçon de biélorusse";

12.03. - „Guerre et santé"; 19.03. - „La liste de Carla"; 26.03.- „Invente-moi un pays"; 02.04 –

Le prét, la poule et l`oeuf"; 09.04. - „Nous, les enfants du XXème siècle" ; 16.04. - „Les petits soldats" ; 23.04. - „Selves and others; un portrait d`Edward Said"; 30.04. – „Les survivants"; 07.05. - „Terres d`asile"; 14.05 - „Un abolitionniste"; 21.05. - „Un coupable idéal".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Urmeaza: 04.06.„Stealing a Nation" (2004 – Marea Britanie; la finalul anilor `60, intreaga populatie din Chagos Islands, situate in Oceanul Indian, a fost stramutata in mod brutal, spre a face loc unei baze militare americane); 11.06.„Piata Universitatii" (1991 – Romania; manifestatia-maraton impotriva restauratiei comuniste din 1990 a fost reprimata barbar de catre forte paramilitare formate din mineri incitati la violenta de catre Ion Iliescu si indrumati ocult de catre fosti lucratori ai Securitatii, unii dintre acestia deveniti agenti ai noilor servicii secrete romanesti.); 18.06.„Le cauchemar de Darwin" (2004 – Austria, Franta, Belgia; in anii `60, in apele lacului Victoria a fost introdus un peste care s-a inmultit intr-un ritm uluitor; perche du Nil, cum se numeste pradatorul, a ajuns sa distruga 200 de specii (circa 95% dintre cele care vietuiau in lacul Victoria); zilnic, de pe aeroportul Mwanza, din Tanzania – una dintre cele mai sarace netiuni de pe planeta -, decoleaza avioane pline cu perche du Nil, in cantitati din care se hranesc in jur de 2.000.000 de europeni; in acelasi timp, in Africa mor copii de foame...); 25.06. – „Cold Waves- Razboi pe calea undelor" (2007 – Romania; in anii `70-`80, Radio Europa Libera era supapa de evacuare a nemultumirilor si confidentul a milioane de romani. Insa pentru oamenii regimului, postul de radio era un dusman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos Sacalul sa termine treaba. Toti protagonistii acestei povesti se confrunta din nou in Razboi pe calea undelor: oamenii de la radio, cu vocile lor, teroristi, ascultatori din popor, securisti, secretari de partid...)