Stelian Pavalache - Satwa Guna sau Iluzia Formei

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 5 luni
Vizualizari
269

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stelian Pavalache


„Satwa Guna sau Iluzia Formei"


expozitie de fotografie


Libraria Carturesti (str. Mercy, nr. 7), Timisoara


27 aprilie – 22 mai 2009
Vernisaj: luni, 27 aprilie 2009, ora 19:00


Carturesti are onoarea de a gazdui la Timisoara o expozitie de fotografie memorabila: seria „Satwa Guna IV – Shambala", a lui Stelian Pavalache. Fotografii alb-negru de o forta surprinzatoare: este chiar puterea simplitatii de care ne-am dezobisnuit. Uluieste, de asemenea, forta conceptului ce a pus in miscare proiectul Satwa Guna, transpus in fotografii: forma este iluzie, realitatea este dincolo de epiderma, iar umanitatea simte la fel, in toate colturile lumii.


"Satwa Guna sau Iluzia Formei reprezinta un proiect fotografic in opt etape, o transpunere lirica a conexiunilor stravechi dintre popoare si civilizatii", explica Stelian Pavalche.


De ce "Iluzia Formei"? Pentru ca diversele forme de manifestare a umanitatii sunt o iluzie – foarte credibila, de altfel - caci continutul, trairea, sunt aceleasi. Chipurile si trairile sunt repetitive in toate capetele lumii, ca silabele unei mantre stravechi. "Similitudinile de cultura, credinta, traditie, porturi, obiceiuri, activitati spirituale, desi voalate, se vor regasi intr-un unitar spontan si firesc in toate universurile in care proiectul doreste sa ajunga sau a ajuns deja". „Nu cred in forme si culori", spune fotograful. „Nici nu sunt sigur ca acestea exista de fapt."


Pornit acum 6 ani, proiectul Satwa Guna a strabatut, pe rand, culturi europene, kirgize, din Kazakhstan si Azerbaidjan, culturi ale Federatiei Ruse, culturi peruane, indiene, tibetane, nepaleze, chineze, thailandeze, cambodgiene, laosiene, vietnameze, in dorinta de a revela privitorului unitatea umana, in ciuda diferentelor disimulate prin forme si aspecte ce pot insela privirea neatenta.


Actuala etapa, Satwa Guna IV, cu subtitlul Shambala, are ca scop dezvaluirea de sub mantia de mister a culturilor stravechi budiste, manifestate disparat in inima Mongoliei, precum si forme primare ale culturii Hinduso-Budiste, ramase in mare parte nealterate, din zona rurala a Ladakh-ului (India/Pakistan). Peripul proiectului Satwa Guna va continua in anii urmatori in zonele polare, apoi in leaganul culturii mayase, in Orientul Mijlociu si pe intinderile Africii.


Avem bucuria de a va invita luni, 27 aprilie 2009, ora 19:00, la o intalnire cu fotograful Stelian Pavalache, initiatorul proiectului Satwa Guna. Expozitia va fi vernisata de fotograful Sorin Onisor.


Stelian Pavalache s-a nascut in 1976. Fotograf profesionist, programator si designer, este membru fondator al Asociatiei Fotografilor din Romania, membru fondator al Asociatiei Extrem Alpin si membru al Clubului Alpin Roman.


Expeditii:


2008 - Satwa Guna IV - Laos, Thailanda, Cambodia, Vietnam


2007 - Satwa Guna III - Tibet, China, Nepal, India


2006 - Alpi (North Wall) - Vf. Groβglockner (3980m)


2005 - Satwa Guna II - Peru - vf. Chopichalqui (6354 m)


2004 - Satwa Guna I - Khazakhstan, Kirghistan - Tien Shan, vf. Khan Tengri (7010 m) -


2003 - Caucaz - vf. Nakra Tau (4441 m), vf. Volnaya Espain (4200 m), vf. Uluh Tau (4218 m), vf. Belalakaya (3861 m)


2002 - Alpi (North Wall) - Matterhorn (4478 m) via Hornly Ridge


2001 - Caucaz – vf. Elbrus (5642 m)