Stefan Bertalan: Mascariciul emigrant @ Galeria QUADRO din Cluj

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 6 ani si 6 luni
Vizualizari
196

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ștefan Bertalan: Mascariciul emigrant

Vernisaj: 14 septembrie 2011, ora 18:00

14 septembrie – 14 octombrie 2011

Galeria Quadro, strada Napoca, nr. 2-4, etaj I, ap. 64.

Miercuri, in data de 14 septembrie, de la ora 18:00, va avea loc deschiderea expoziției Ștefan Bertalan – Mascariciul emigrant, la Galeria Quadro din Cluj. Evenimentul este prima expozițe din Cluj a artistului Stefan Bertalan. Majoritatea operelor vor fi expuse publicului pentru prima oara, si aparțin anilor 1986-1989, o perioada mai puțin cunoscuta, dar care reprezinta o noua implinire a operei artistului.

In cadrul evenimentului de deschidere va avea loc și prezentarea monografiei: Stefan Bertalan. Drumuri la rascruce. Fundatia Triade, Timisoara 2010, semnata de istoricul de arta Ileana Pintilie, cunoscator excepțional al mișcarii artistice timisorene și a artei contemporane din Romania.

Ștefan Bertalan (n. 1930) este figura centrala a neo-avangardei din Romania, personalitate nonconformista și legendara a mișcarii artistice timișorene. A absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj in anul 1962, sub indrumarea lui Aurel Ciupe și Tibor Kádár, dupa care se muta la Timisoara, devenind profesor la liceul de arta. Prietenia sa cu artiștii locali progresisti (Roman Cotosman, Constantin Flondor) va rezulta in inființarea grupului 111 in anul 1965, prima grupare de arta experimentala din Romania. In anii saizeci, operele sale tind spre direcții constructiviste si cinetice, devenind astfel cunoscut la nivel national si international. In 1969, participa la Bienala Constructivista de la Nürnberg. In paralel, desfașoara o bogata activitate pedagogica in spiritul Scolii Bauhaus, in cadrul liceului de arta, și a universitații tehnice. Intre 1970-1981 este membru al grupului timișorean „Sigma" (alaturi de Constantin Flondor, Lucian Codreanu, Elisei Rusu, Ion Gaita, Doru Tulcan), participand atat la expozițile de grup, cat și la realizarea unor opere colective. In aceasta perioada creațiile sale converg in domeniul instalatiilor, actiunilor, fotografiei, in ansamblu, opera sa fiind caracterizata de intermedialitate.

Urmand pasii lui Leonardo, studiaza natura din motive științifice, insemnandu-și aceste studii in schițe și desene. Treptat, din aceste studii și observații – indreptate in primul rand inspre vegetație și structura acesteia – se vor contura limbajul si conceptiile sale artistice. Mai tarziu, artistul va parasi zona exploatarii enciclopedice, sintetizand cunoasterea sa in marturii despre sine si despre lume. Arta si viata sa se imbina intr-un mod exemplar, formand o unitate organica.

Ștefan Bertalan emigreaza in Germania in anul 1986. Experiența dureroasa si chinuitoare a emigrarii, traita la toate nivelele (individual-psihologic, social, ecologic) precum si regasirea de sine traita extatic, vor erupe cu o putere magica incredibila, in culori stralucitoare, in asocieri de idei si imagini neasteptate in aceste lucrari, care sunt expuse pentru prima data.

Aceasta expozitie - care este de asemenea și prima expozitie Bertalan din Cluj - va prezenta lucrari create in mare masura in perioada 1986-1989. Realizate in tehnica mixta, acestea sunt lucrari de maturitate, care sintetizeaza concluziile studiilor din perioada anterioara, exprimand astfel conceptia sa despre viata.

Va așteptam miercuri, 14 septembrie de la ora 18:00 la deschiderea expoziției Ștefan Bertalan – Mascariciul emigrant, la sediul Galeriei Quadro din Cluj.

Expozitia poate fi vizitata pana in data de 14 octombrie.