Simultan Festival 2010 - Past continuos. Future perfect.

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
355

Voteaza & Distribuie

Descriere

SIMULTAN Festival 2010

Sinagoga din cetate, una din cele mai frumoase cladiri din Timisoara si aproape inaccesibila vizitatorilor in restul anului, alaturi de Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", isi deschid portile in perioada 30 sept. – 2 oct. pentru a 6‐a editie a festivalului Simultan, tema din acest an fiind "Past continuos. Future perfect."

Festivalul este proiectul unor artisti si este printre putinele platforme cu continuitate din Romania deschisa experimentelor audio‐vizuale care folosesc tehnologia ca mediu artistic de exprimare.

Anul acesta, festivalul are in program proiectii de arta video din peste 20 de tari de pe 3
continente, iar alaturi de selectia oficiala gazduieste si o selectie a festivalului international de arta video COLOGNE OFF din Köln, prezentata de Wilfried Agricola de Cologne si filmul documentar despre turneul in sud estul Europei al Laptoporchester Berlin.

Impreuna cu arta video, festivalul aduce proiecte sonore si audiovizuale ale unor artisti actuali si complecsi. Unul dintre cei mai aparte performeri audio‐vizuali ai prezentului este Zan Lyons din UK, violonist, producator si realizator de film. Beat‐uri explozive se intersecteaza cu ritmuri melancolice, folosind laptopul si pedale modificate. Zan imbina vioara, vocea si sunetul in timp ce expune imagini fantomatice impresionante. Invitatul austriac, BERNHARD LOIBNER, este muzician, compozitor si artist media din Viena.

Compozitiile sale se remarca prin folosirea live a echipamentelor electronice si a computerului ca instrumente unice si imbinarea lor cu sampleuri de instrumente acustice. Un echilibru compus cu atentie intre miscare si tacere este tipic pentru estetica sa muzicala. Si altii precum: PXPRD /de/it/ ‐ o instalatie live alchimica formata din doua identitati distincte.

Lucrarile lor investigheaza probleme de mediu, ecologie acustica si naratiuni sonice prin descompuneri si manipulari in timp real; MAGNETIC MATRIX /slo/ la care conceptul tehnologic al proiectului se indeparteaza de creatiile conventionale de peisaje sonice si compozitii inovative, incorporand tehnologia viitorului si extinzand problema surselor de informatii media de astazi. Lucrarea foloseste fluidul magnetic pentru a crea o structura vizuala si sonora redata digital printr‐un cod de programare; SILLYCONDUCTOR /ro/ ‐ "Se poate ca o lucrare simfonica de 40 minute sa traiasca in constructia cubista a muzicii dance?... Este adevarat ca fiintele organice apreciaza cu adevarat o compozitie pentru 17 maini, la pian?"

Duo‐ul artistic CICALLEY /hu/ro/ ‐ in compozitiile lor improvizative, remodeleaza electronic texturi sonore urbane. GRPL CNTR /ro/ ‐ cunoscuti pentru performance‐urile lor post‐dadaiste, membrii grupului activeaza ca muzicieni, dj si artisti vizuali in diferite proiecte artistice. Grupul revine in viata culturala a orasului dupa pauza in care i s‐a simtit lipsa.

Pentru prima data la Simultan, spectacole de dans/performance vor avea loc in fiecare zi din festival la Teatrul Maghiar, iar in ultima zi si un workshop special despre posibilele evolutii postumane. ‐ cu Florin Flueras, Ion Dumitrescu, Iuliana Stoianescu, Valentina Desideri si Stefan Tiron, ca invitati:

POSTSPECTACLE PRACTICE ‐ lecture performance

Intr‐o lume in care realitatea e spectacol, care mai e importanta si relevanta spectacolului, performance‐lui ca "arta"? Ce conteaza daca faci un spectacol bun sau prost atata vreme cat e irelevant? Scena e in alta parte. Postspectacol propune abandonarea spectacolelor "artistice" si iesirea pe marea scena ‐ scena politica, televiziuni, cu scopul de a pirata masinaria spectacolului generalizat.

CANDIDATURA LA PRESEDINTIE

Noile forme de organizare a politicilor, autoritatii si puterii sunt tot mai difuze si perverse
(Biopower, Necropolitics, Empire, Society of Control, Society of Spectacle). Care ar putea fi raspunsul? Forme de rezistenta ca activism, revolutie, protest.. parca nu suna a 2010..

POST‐UMAN

Fiintele umane, ca o constructie a istoriei, isi traiesc acum apocalipsa agonizanta. In urma cu un an, un grup de cercetatori si activisti au inceput un proiect cu intentia de a expora posibilitatea de schimbare radicala in adancul subiectivitatii umane. Acum este momentul unor concluzii partiale si a unor scenarii pentru viitor.

O alta premiera a festivalului sunt Afterparty‐urile de joi (30 sept.) si vineri (1 oct) din Club Daos, denumit SIMULTAN night vision, cu artisti din Romania, prin care festivalul se deschide pentru proiecte "club culture" autohtone si se transforma si intr‐o platforma de socializare unde participantii se pot cunoaste si schimba informatii in domeniu.

Artistii participanti imbina mai multe genuri muzicale, experimenteaza si evolueaza mereu, subiectivitatea fiecaruia fiind foarte prezenta in muzica lor.

In prima zi, invitati sunt:

Leizaboy ‐ printre genurile de muzica pe care le asculta si mixeaza: Jazz, Acid Jazz, Soul Jazz, Nu Jazz, Broken Beat, Hip Hop, Downtempo, Funk.

TMK – traieste si lucreaza in Targu Secuiesc si are un background de peste 10 ani pe scena muzicii electronice. Este dj si colaborator la diverse radiouri in tara.

Alpha Bite – care in seturile lui experimenteaza cu genuri ca: trip‐hop, ambiental, funk, acid jazz, broken beats, cosmic si deep beats.

Flo – membru al grupului Contur

A doua zi, vineri:

Tom Wilson ‐ « Cea mai mare parte din muzica pe care o pun este muzica facuta acum 10 ani sau mai mult, chiar anii 70, in special muzica electronica dar de la inceputul miscarii, cand au experimentat foarte multi si nu a fost un gen muzical foarte fixat. In fiecare an se schimba muzica si interesul cate un pic, si ar fi foarte plictisitor daca doi ani de zile as pune acelasi gen de muzica."

Flore‐ face parte din proiectul Khidja.

Alexandru Jijian – " In seturile mele este recursiv build‐up‐ul coerent si lent. Pun IDM,
electronica, experimental, glitch si muzica influentata de ritmurile dub‐ului jamaican. Pun sub umbrela protectoare a Berlinului masinizat. Pun muzica pentru minte in corp dansant. «