Silvia: opereta in premiera la Filarmonica Banatul, cu Petru-Silviu Vacarescu

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
374

Voteaza & Distribuie

Descriere

Premiera spectacolului de opereta "Silvia" are loc miercuri, 5 mai, la ora 19, in sala Capitol.

Regizorul Petru-Silviu Vacarescu nu se afla la prima sa colaborare cu Filarmonica Banatul. El a coordonat realizarea concertului- lectie cu povestea muzicala "Petrica si lupul", de Serghei Prokofiev, proiect artistic, educativ si caritabil realizat in colaborare cu Clubul Rotaract . Spectacolul a avut loc in 26 aprilie, in sala Capitol.

Petru-Silviu Vacarescu monteaza in aceste zile si spectacolul care va inaugura noua sala de teatru din Casa Artelor (str. A. Pacha nr. 8).

Absolvent al facultatii timisorene de teatru, Petru-Silviu Vacarescu isi asuma , in opereta "Silvia", pe scena Filarmonicii Banatul, o dubla ipostaza: de regizor si de interpret al rolului Feri. Invitate in spectacol sunt soprana Mariana Sarba de la Opera Nationala Romana din Timisoara si actrita Anastasia Suru de la Teatrul Merlin. Rolul Silvia este interpretat de studenta Anda Alexandra Icleanu.

Silvia opereta de Emmerich Kalman

Proiectul antreneza prin montarea in scena a operetei Silvia de Emmerich Kalman, trei institutii artistice, Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest din Timisoara, Colegiul National de Arta „Ion Vidu" din Timisoara si Filarmonica de Stat din Timisoara. Ideea s-a nascut pe de-o parte din dorinta de a crea un spectacol cu tineri pentru tineri, iar pe de alta parte din nevoia profesionalizarii educativ-artistice a tinerilor interpreti urmand firescul unei finalitati spectaculare omogene. Pe langa aspectul formativ, proiectul aduce o noua abordare a genului clasic, prin mijloacele de exprimare, prin incercarea de a se alinia la noiile tendinte in arta spectaculara. De asemenea s-a urmarit interferenta specializarilor canto si actorie, tocmai pentru a oferi tinerilor artisti sansa de a experimenta pe fondul celor doua domenii, un schimb reciproc de cunostinte specifice, cu aplicabilitate in procesul de creatie scenica. Munca asidua pentru montarea spectacolului s-a realizat pe fondul antrenarii unor maestri pedagogi, din domeniul muzical si teatral, cu experienta in arta spectaculara. Profesionalizarea artistica a viitorilor interpreti inca din bancile scolii, nu se vrea a ramane o experienta izolata ci urmareste o serie de alte proiecte ce urmeaza a fi montate, intr-o prima etapa cu elevii din liceul de profil, urmand firescul unei evolutii intr-o alta etapa, in care primii ajung studenti ai Facultatii de Muzica din Timisoara.

Conducerea muzicala: Mihaela Silvia Rosca (Opera Nationala Romana din Timisoara)
Regia: Petru-Silviu Vacarescu (Catedra Artele spectacolului – Actorie, Facultatea de Muzica, UVT)

Pregatirea muzicala: Rares Paltineanu (ONRT) si Ramona Niculete (profesoara CNA „Ion Vidu", Timisoara)

Distributia:

Mariana Sarba (ONRT) – Cecilia
Petru-Silviu Vacarescu (UVT) – Feri
Anastasia Suru (actrita Teatrul Merlin din Timisoara)
Si studentii:
Anda-Alexandra Icleanu – Silvia
Alexandru Mocan – Edwin
Amalia Toth – Stassi
Sergiu Jereb – Boni
Alexandru Suca – Miska
Beni Draia – Generalul/Lazarov
Mircea Gligor – Printul/Baiat la cabaret
Raul Romaniuc – Contele/Baiat la cabaret
Stefan Berciu – Baronul/Baiat la cabaret
Dragos Statenco – Arhiducele/Notarul
Fetele de la cabaret: Oana Marinescu, Adelina Surdea, Andrada Fuscas, Iudith Bottner, Giulia Patko

Taraf: Mircea Ardelean (tambal), Dorin Cuibaru (clarinet), Stefan Colomar (vioara) si Mircea Ardelean jr. (contrabas)

Asistenta de regie si coordonator in scena: Diana Matei (ONRT)
Coregrafie: Alin Radu (ONRT)
Light design: conf univ. dr. Suto Andras (UVT)