Seara de balet

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Vizualizari
234

Voteaza & Distribuie

Descriere

20 mai: Super show la Constanța cu cei mai buni balerini din România

Spectacolul-serată, o nouă tendință în lumea spectacolelor
Balerini români, japonezi și spanioli vor dansa, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, cele mai faimoase pasaje din repertoriul internaţional
Doi balerini spanioli vor dansa pe muzica Mariei Tănase
Grupurile de turiști de pe Litoral, interesate de spectacolul de balet

Pe 20 mai, începând cu orele 19.30, cei mai buni balerini din România vor dansa, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, cele mai faimoase pasaje din repertoriul internaţional. Evenimentul, intitulat “Seară de balet”, constă într-un spectacol susţinut de 12 prim solişti şi solişti ai Operei Naţionale Bucureşti, atât români, cât şi din Japonia și Spania, în faţa a peste 700 de spectatori.
Spre deosebire de un spectacol de balet obișnuit, această Gală se adresează publicului larg, care nu trebuie să fie familiarizat cu baletul pentru a se bucura de momentele artistice. Este un spectacol foarte energic, compus din fragmente din repertoriul internațional. Am extras și am pus pe scenă ce e mai bun. Publicul va fi ținut în suspans de o multitudine de tipuri de dans – clasic, contemporan, neoclasic – unde balerinii vor depăși limitele corpului omenesc”, declară Ross Freddie Ray, managing partner și fondator al “Ross Freddie Ray Productions”, compania care organizează evenimentul.
Printre coregrafi se numără: Ross Freddie Ray, Marius Petipa, Gheorghe Iancu, Renato Zanella, Vasily Vainonen, Joseph Mazilier, Ben Van Cauwenbergh.
Misiunea companiei este de a readuce baletul în rândul populației așa cum a reușit cu mare succes Andre Rieu în domeniul muzicii clasice. În trecut, baletul era dedicat aristocraţiei şi regalităţii, iar societatea privea spectacolele de balet ca un prilej de a se întâlni, femeile îşi etalau rochiile frumoase iar bărbaţii schimbau opinii politice. Vrem ca acest spectacol să devină evenimentul lunii în Constanța. Publicul va fi întâmpinat pe covorul roşu şi cu decoraţiuni de flori, iar adulţii vor primi un pahar de şampanie la sosire. La sfârşitul spectacolului, publicl este invitat la o sesiune de autografe, va avea ocazia să cunoască staturile serii şi să facă poze cu acestea”, declară Francesca Baciu, managing partner și fondator al “Ross Freddie Ray Productions”.
Pe lângă titluri renumite, precum Carmen, Lacul lebedelor, Romeo și Julieta sau Giselle, organizatorii vor prezenta și două premiere pentru piața românească. Prima, ”Pas de polca”, va reprezenta un moment de un dinamism debordant, combinat cu eleganța și rafinamentul stilului englezesc de dans. Coregrafia îi aparține lui Ross Freddie Ray. A doua premieră este ”Lebăda” inspirată din coregrafia făcută de Mihail Fokin pentru legendara balerină Anna Pavlova dar transpusă într-o viziune contemporană și realistă, care va fi dansată de către Andra Ionete, prim solistă a Operei Naționale București.
Publicul va avea ocazia să vadă nume de rezonanță pe scena românească și internațională, precum Ovidiu Matei Iancu - prim solist al Operei Naţionale Bucureşti, fost solist senior la Tulsa Ballet, Cristina Dijmaru - prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti, Robert Enache - prim solist al Operei Naţionale Bucureşti şi câştigător al Galei Premiilor Operelor Naţionale și Bogdan Canila, prim solist al Operei Naţionale Bucureşti, directorul artistic al spectacolului. Cel din urmă a reușit să asambleze, într-un singur spectacol, spuma repertoriului internațional, pe muzica lui Ceaikovski, Strauss, Bizet sau Prokofiev și, ca atare, spectatorii vor fi încântați și din punct de vedere auditiv.
Un alt moment inedit va fi prezentat pe muzica Mariei Tănase, unde doi balerini spanioli vor dansa în cel mai pur stil românesc.
Printre spectatori se vor număra și grupuri de turiști. De asemenea, touroperatori specializați pe incoming, deci care aduc turiști străini, s-au arătat interesați de continuarea acestor spectacole în plin sezon.
Constanța are o istorie bogată în artă şi dans, şi sperăm că evenimentul nostrum va atrage atât constănţeni, cât şi turişti, atât români, cât şi străini, deoarece limbajul baletului este universal, iar aceştia vor vedea că România are talente extraordinare. Deşi multe ţări au litoral şi mare, consider că litoralul românesc şi oraşul Constanţa au un farmec aparte. Pe lângă asta, Casa de Cultură este un teatru superb şi potrivit organizării unui astfel de spectacol. Teatrul este important pentru spectator, dar şi pentru balerini. Este important ca spectacolul să se desfăşoare pe o scenă bună şi într-o sală mare, care îţi oferă altă energie!”, subliniază Ross Freddie Ray.

Despre “Ross Freddie Ray Productions”
Ideea care a stat în spatele companiei a fost aceea de a adduce investiţie în balet. În România este o problemă de finanţare, de percepţie şi de investiţie în acest domeniu iar fondatorii companiei speră ca prin exemplul lor să dezvolte din balet o modalitate viabilă de entertainment.
Francesca Baciu are doar 20 de ani şi încă de la o vârstă fragedă a făcut parte din lumea artistică. După 10 ani de gimnastică ritmică de performanţă, cu rezultate la Campionatele Europene, a ales baletul. În anii de liceu a participat la o multitudine de concursuri de balet şi dans contemporan la care a obţinut rezultate precum: premiul I la Olimpiada Naţională desfăşurată la Bacău, premiul II la World Ballet Competition faza europeană şi finalistă Youth American Grand Prix la Paris. De la o vârstă destul de fragedă, respectiv din clasa a 9-a, a început să colaboreze cu Opera Naţională Bucureşti. Primul său spectacol la Operă a fost “Lacul Lebedelor”, după care au urmat “Albă ca Zăpada”, “Corsarul” şi “Manon” până la terminarea liceului. În 2016 a devenit angajată a Operei Naţionale Bucureşti şi studentă la ASE. În acest timp a dansat spectacole renumite din repertoriu precum “Romeo şi Julieta”, “Don Quijote”, “Baiadera” etc. În urma unui accident, a fost nevoită să renunţe la dans. Însă şi-a dat seama că dacă nu poate dansa fizic, nu înseamnă că nu mai poate face parte din lumea baletului şi a dansului.
La sfârşitul anului 2017 a înfiinţat compania Ross Freddie Ray Productions, împreună cu Ross. Venind dintr-o familie de business şi având parte de educaţie în domeniul economic, a găsit oportună combinaţia cunoştinţelor de business cu arta, mai ales după ce a constatat o lipsă de investiţii în balet.
Ross Freddie Ray s-a născut în Lancashire, Marea Britanie, şi a urmat studiile celei mai prestigioase şcoli de balet din lume: “Royal Ballet School” Covent Garden. În acest timp, a dansat în colaborare cu Royal Opera House următoarele spectacole: “Alice în Ţara Minunilor”, “La Bayadere”, “Don Quixote”, “Lacul Lebedelor” şi, de asemenea, a fost alături operei în Royal Ballet Tour Tokyo 2013.
Încă de la începutul acestui drum a fost atras de partea coregrafică a baletului şi a avut ocazia de a pune în scenă numeroase coregrafii proprii atât pentru spectacole, cât şi pentru concursuri. “Fraudulent Smile”, o lucrare dragă lui Ross, a câştigat concursul “Ursula Moreton” UK, în urma căruia a fost performată în peste 9 ţări, 14 scene şi de peste 30 de balerini diferiţi! Chiar în această vară, “Fraudulent Smile” va fi pus în scenă la London Coliseum, în faţa a 2000 de spectator în cadrul concursului “Emerging Dancer” în care vor dansa balerini ai English National Ballet.
În 2014 s-a alăturat Operei Naţionale Bucureşti şi, de atunci, a dansat atât roluri solistice, cât şi ansamblu în spectacole precum: “Romeo şi Julieta”, “Sacre du Printemps”, “La Fille Mal Gardee”, “Classical Symphony”, “Opus 73”, “Giselle”, “Anna Karenina” şi multe altele.
În 2017 a deschis compania Ross Freddie Ray Productions, împreună cu Francesca, cu scopul de a aduce investiţie şi de a creşte piaţa în lumea baletului.

Filtre

Perioada: Luna curenta