Saptamana Descoperirii Empirice

Detalii

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 9 ani si 23 ore
Vizualizari
460

Voteaza & Distribuie

Descriere

Noi politici de tineret propuse de 50 de liceeni în ,,Săptămâna Descoperirii Empirice”
Izvoru Mureșului, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, 7 Aprilie 2015 – Asociația Young Europe Society implementează în perioada 2-10 aprilie 2015 proiectul ,,Săptămâna Descoperirii Empirice”, finanţat prin programul Comisiei Europene, Erasmus+. Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor profesionale a 50 de liceeni și implicarea acestora în crearea de politici de tineret sub îndrumarea unor reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri, cadre didactice și antreprenori români.
Pe parcursul a nouă zile, 50 de tineri din șapte licee din Miercurea Ciuc, Alba Iulia, Subcetate, Toplița, Suceava, Pitești și Buzău, descoperă în mod practic posibilităţile de orientare profesională şi noi perspective educaţionale, îndrumați de 20 de lideri decizionali din rândul autorităților publice, din mediul privat și non-profit, astfel încât aceștia să își dezvolte capacitatea personală de a lua decizii de viitor la finalul liceului.
“Prin acest proiect ne propunem să facilităm implicarea directă a tinerilor în creionarea unei politici de tineret care susține dezvoltarea de cunoștințe practice, abilități, aptitudini și
comportamente pozitive privind implicarea activă a acestora în societate prin activități extra- curiculare”, a declarat Adrian-Dan Vîlcan, Președinte al Asociației Young Europe Society. “Mai mult, prin metode de educație non-formală, cei 50 de tineri află cum să își aleagă o carieră în mod responsabil, în funcție de pregătirea, aptitudinile și valorile pe care le au”, a adăugat Adrian-Dan Vîlcan.
În prezența Consilierului Prefecturii Harghita, Bogdan Țifrea, tinerii au inițiat un dialog
structurat în care au propus o serie de soluții, mijloace și metode prin care se poate facilita
interacțiunea directă cu administrația publică pentru a dezvolta politici de tineret. Astfel,
aceștia au propus următoarele: înființarea de centre județene de consiliere a tinerilor care
doresc să plece la studii în străinătate, gratuitate la mijloacele de transport în comun
supraterane, suplimentarea locurilor de muncă pentru tineri cu vârste peste 16 ani, organizarea de evenimente sociale și culturale pe perioada verii, încurajarea voluntariatului în instituțiile publice, introducerea educației non-formale și formarea profesorilor în vederea susținerii de ateliere de lucru practice în timpul orelor. De asemenea, s-a dezbătut facilitarea accesului tinerilor cu dizabilități în școlile normale și combaterea discriminării de gen, vârstă, etnie și religie în sistemele educaționale și mediul privat, precum și uniformizarea cuantumului aferent burselor sociale și de merit la nivel național.
Activitățile proiectului se bazează pe metode participative de educaţie non-formală precum: învăţarea experienţială, animarea participanţilor, jocul de rol, chestionarul, sesiuni de reflecție, învăţare individuală, participare activă în cadrul unui grup, prezentări publice. Toate aceste metode sunt aplicate într-un cadru non-formal în care tinerii pot construi un dialog structurat şi se pot implica activ în crearea unei propuneri de politică de tineret.

Asociația Young Europe Society (Y.E.S.) este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care are ca principal obiectiv dezvoltarea tinerilor prin încurajarea acestora în a deveni cetățeni activi. Y.E.S. promovează și susține dezvoltarea solidarității și toleranței în vederea realizării coeziunii sociale europene, dezvoltarea înțelegerii mutuale între tineri din țări diferite, dezvoltarea artistică și a libertății de expresie, precum și promovarea cooperării la nivel european.