Royal Fashion - premiera regala la TNO Ion Dacian

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
345

Voteaza & Distribuie

Descriere

TNO "Ion Dacian" si Compania "Passe Partout DP"

anunta premiera spectacolului

"Royal Fashion"


Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" si Compania "Passe Partout DP" a domnului Dan Puric, anunta premiera spectacolului "Royal Fashion", luni, 10 mai, ora 19.00, in sala TNO "Ion Dacian", aceasta fiind prilejuita de sarbatorirea Zilei Regalitatii in Romania.


Royal FashionScenariul si regia: Dan Puric

Coregrafia: Traian Vlas

Scenografia: Corina Gramosteanu

Costumele: Doina Levintza

Light Design: Sorin Vintila

Asistent de regie: Dragos Huluba

Asistent coregrafie: Diana Ferencz

Cu: Ileana Olteanu, Violeta Huluba, Nadejda Dimitriu, Lelia Marcu, Adriana Nicolae, Mihaela Ailincai, Antoanela Vladescu, Ion Parea, Dragos Huluba, Adrian Nour, Stefan Ruxanda, Paul Cimpoieru, Silviu Oltean, Vadim Rusu, Petre Voicu, Petru Ciobanu, Traian Vlas, Diana Ferencz, Corina Aldea, Monica Strat, Andreea Toma, Delia Serban, Luminita Dinca, Ruxandra Andruta, Diana Nastase, Eugenia Stoian, Consuela Ciont, Oana Valceanu, Cristina Osiceanu



"Royal Fashion" celebreaza si pune in lumina modelul regalitatii, aducand in atentia publicului o viziune de sinteza a secolelor care au "distilat" si rafinat aceasta bijuterie a calitatii umane. Tablourile, care imbina pantomima cu baletul clasic, poarta spectatorul intr-o incursiune de-a lungul istoriei, o incursiune care porneste din tinuturi si epoci indepartate in fosnet de crinoline, zanganit de armuri si pasi de dans, si care se incheie in contemporaneitate.


Royal FashionInscriindu-se intr-o serie de proiecte culturale de mare valoare, "Royal Fashion" este o pledoarie pentru redescoperirea istoriei si a valorilor monarhice, o pledoarie pentru Frumos, Maretie, pentru un model care "te obliga sa te-nalti, sa parasesti cantitatea si sa ai privilegiul existentei calitative." (Dan Puric).



Despre Monarhie si misiunea acesteia in prezent Alteta Sa Regala, Principesa Margareta a Romaniei, considera ca "astazi, ca in orice alt moment istoric, Casa Regala construieste, consolideaza, inspira si incurajeaza; de asemenea, aduce aminte, cultiva traditia si mandria." Pentru Principesa Mostenitoare „Imbracarea regalitatii cu vesminte de sunet, gest si lumina este un act izvorat din respect si altruism. Iar faptul ca spectacolul, pulsand de viata si de talent, este in mana a douazeci si noua de tineri este un dar nepretuit.


Royal FashionZugravind tabloul contemporan al regalitatii, tinerii artisti subliniaza vocatia europeana a Romaniei. Inaintasele mele, Reginele Romaniei, au fost legate profund de cultura romana. Regina Ana, pictor talentat si spontan, care a urmat cursuri de Arte Frumoase la Paris si la New York, asemeni Reginelor Elisabeta (Carmen Sylva), Maria si Elena, are credinta ca arta este cultivatoare de identitate. Regina Maria, nepoata de tar si de imparateasa, a eternizat ilustru statalitatea incrustata cu arta, prin sipetul de argint cu pietre pretioase in care si-a asezat propria inima. Statalitate si arta, o sinteza de eroism si viziune."


ROYAL FASHION | echipa de creatie


Dan Puric | scenarist & regizor



Absolvent al Academiei de Teatru si Film, Bucuresti, unde a studiat intre 1981 si 1985, Dan Puric si-a inceput cariera de actor pe scena Teatrului „Mihai Eminescu", Botosani, unde a jucat timp de trei ani, pana in 1988, cand a revenit la Bucuresti pentru a se alatura echipei Teatrului National „Ion Luca Caragiale".



Actor, scenarist, regizor si producator, Dan Puric este unul dintre numele cele mai importante ale vietii culturale actuale, fiind o forta creatoare exceptionala, atat pe scena cat si in televiziune, unde a facut inregistrari pentru BBC Royal College, SAT3, R.T.L., Televiziunea romana sau Paramount Comedy Network.



Pe scena i-a interpretat pe Truffaldino („Sluga la doi stapani" de Carlo Goldoni), Sir Andrew Aguecheek („A douasprezecea noapte" de William Shakespeare), Radu („Cruciada copiilor" de Lucian Blaga), Urmuz (One man show-ul dupa textele lui Urmuz), Arlechino („Doi gemeni venetieni" de Carlo Goldoni), Eminescu („Dragoste" de Cristian Tiberiu Popescu), Ion („Idolul si Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu), Rica Venturiano („O noapte furtunoasa" de I.L. Caragiale).



A scris si regizat spectacole de succes, cu care a intreprins turnee in tara si in afara: „Secvente – dans si pantomima, „Pantomimia" – spectacol de dans si pantomima, „Toujours L’amour" – teatru vizual, „Costumele" – teatru vizual, „Made in Romania" – teatru vizual, „Vis" – one man show, teatru vizual, „Hic sunt Leones" – teatru vizual si moda, „Don Quijote" – teatru vizual. Cu aceste spectacole s-a remarcat in cadrul festivalurilor internationale de la Viena (Austria), Leipzig (Germania), St.Croix (Elevetia), Madrid (Spania), Suwon Hwasung (Coreea de Sud) sau London Gate (Marea Britanie). A intreprins turnee in Franta, Luxembourg, Polonia, Rusia, Portugalia, Spania si S.U.A.



De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii si medalii; in 1989 este laureat al Marelui Premiu de la Festivalul National de Teatru din Bucuresti, iar anul urmator, in 1990, al Premiului Arena de Aur de la Festivalul International de Film de la Pola, Iugoslavia. Palmaresul include Marele Premiu al Asociatiei Internationale a Criticilor pentru „Toujours L’Amour" si Ordinul National „Steaua Romaniei" in gradul de Cavaler pentru merite exceptionale in cultura, in acelasi an, 1997. In 2002 i se acorda Marele premiu UNESCO pentru promovarea culturii romanesti in lume, iar un mai tarziu Premiul Special pentru Performanta in Teatrul Non-verbal, oferit de UNITER.



Traian Vlas | coregraf



A absolvit Universitatea de Teatru si Cinematografie „I.L.Caragiale" din Bucuresti, sectia Coregrafie, in 2007. A fost solist al Teatrului „Oleg Danovski" din Constanta, prim solist la Opera de Stat din Linz, iar din 2006 este prim solist la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian".



Printre spectacolele in care a jucat amintim: „Lacul Lebedelor", „Giselle", „Cenusareasa", „Frumoasa din padurea adormita", „Coppelia", „Romeo si Julieta", „Spargatorul de nuci", „Carmen", „Cocosatul de la Notre Dame", „Don Quijote", dar si „Hamletmachine". A efectuat numeroase turnee in: Berlin, Dresda, Nürnberg, Hamburg, Viena, Linz, Graz, Salzburg, Haga, Amsterdam, Maastricht, Roma, Palermo, Zürich, Tel-Aviv, Ierusalim, Salonic, Atena, Beijing, Tokio, Nagoya.



Corina Gramosteanu | scenograf



Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L.Caragiale", sectia Scenografie, in 2006, Corina Gramosteanu are o vasta experienta ca scenograf in publicitate, film si teatru.



A creat scenografia pentru spectacolele „Absolut Love" de Michael Weller, regia Titus Scurt, Spazio Studio si Club La Scena, Bucuresti, „Ouibada", regia Gigi Caciuleanu, Teatrul de Comedie, Bucuresti, „Coolori" de Peca Stefan, regia Diana Iliescu, Teatrul Foarte Mic Bucuresti, „Mozart si Salieri", regia Alice Barb, Ateneul Roman, „Cocosul negru" de Victor Eftimiu, Teatrul Tony Bulandra, Targoviste si „Fluturii sunt liberi" de Leonard Gershwe, regia Diana Iliescu, Teatrul Foarte Mic, Bucuresti.



Doina Levintza | designer costume



Binecunoscuta creatoare de moda a debutat in televiziunea romana, unde s-a evidentiat inca de la inceput, datorita creatiilor sale care au ramas un reper pentru originalitatea lor vestimentara. Au urmat numeroase colectii de succes, care au impus-o atat in tara, cat si in afara: debutul in plan european a avut loc in 1984, la Paris. A expus timp de 5 ani in capitala pariziana, dar si la Monte Carlo, Londra si Washington. In 1997 si 1998 si-a prezentat colectiile vestimentare in cadrul prestigioasei Saptamani a Modei de la New York „7th on Sixth", devenind astfel singurul designer est-european inclus vreodata in aceasta manifestare.



De-a lungul carierei sale a obtinut numeroase distinctii: Premiul Criticii pentru cea mai buna creatie de costume (1992-1993); Premiul UNITER pentru costumele la „Richard II"; Premiul UNITER pentru intreaga activitate artistica (1994). Doina Levintza are titlul de „Furnizor al Casei Regale a Romaniei".