Recital de pian - Silvia Sbarciu

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
272

Voteaza & Distribuie

DescriereEuroart in colaborare cu Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara si cu Firma 9 Cluj-Napoca organizeaza joi, 5 noiembrie 2009, recitalul de pian al Silviei Sbarciu, asistent universitar doctor la catedra de pian din cadrul Academiei de Muzica „Gh. Dima" Cluj-Napoca. Recitalul va avea loc in Sala Orpheum a Facultatii de Muzica Timisoara, tanara pianista oferind publicului lucrari din creatia compozitorilor J. Haydn, R. Schumann, C. Debussy si S. Prokofiev.


Recitalul este al doilea dintr-o serie de concerte si recitaluri pe care pianista clujeana urmeaza sa le sustina in tara incepand cu toamna anului 2009. Incepute cu recitalul de la Liceul de arta Baia-Mare, evenimentele muzicale de pe parcursul noii stagiuni 2009-2010 vor avea loc la Cluj-Napoca, Arad si Sibiu. De asemenea, pornind de la experienta sa anterioara, Silvia Sbarciu va dezvolta si un proiect de lieduri in vederea participarii in luna mai a anului viitor la Festivalul de Lieduri „Ionel Perlea" de la Slobozia.


Absolventa a Liceului de Muzica si a Academiei de Muzica „Gh. Dima" Cluj-Napoca, cu o solida pregatire internationala la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst-Mannheim, Germania, unde tanara pianista a urmat cursurile de studii aprofundate la clasa prof. Paul Dan, precum si studiu aditional de duo de lied la clasa prof. Heike Allardt, Silvia Sbarciu se remarca atat prin talentul si personalitatea sa deosebita, cat si prin repertoriul vast si bogat care cuprinde o mare varietate de lucrari apartinand atat muzicii clasice, cat si celei moderne si contemporane. Doctor in muzica, titlu obtinut in anul 2007 cu teza „Arta interpretarii liedului la Hugo Wolf si Gustav Mahler", conducator stiintific prof. univ. dr. Eduard Terényi, Silvia Sbarciu se remarca in cariera sa prin numarul mare de cursuri de maiestrie la care a participat peste hotare, manifestari sustinute de nume mari ale muzicii mondiale precum Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leo Fleischer de la Juliard School of Music, New York, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin in cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt (Germania). In activitatea sa solistica, pianista Silvia Sbarciu se remarca printr-o serie de recitaluri si concerte sustinute atat in tara, in cadrul unor festivaluri de renume precum „Toamna Muzicala Clujeana", cat si peste hotare cum ar fi la Staatliche Hochschulen für Musik und Darstellende Kunst, Mannheim si Stuttgart (Germania) sau in cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt, tot in Germania.


Iubitorii de muzica timisoreni vor putea audia in cadrul recitalului de vineri o selectie de lucrari special alese pentru aceasta seara: J. Haydn - Sonate Hob. XVI/46; R. Schumann - Kreisleriana op. 16; S. Prokofiev - Sarakasms op. 17 si cateva preludii de C. Debussy.

Doctor Silvia Sbarciu, asistent universitar la Academia de Muzica "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, este absolventa promotia 2002 a institutiei clujene de invatamant superior muzical, Facultatea de Interpretare Artistica, sectia pian, clasa prof. univ. dr. Ninuca Osanu Pop.
Silvia Sbarciu a urmat cursurile de studii aprofundate la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst-Mannheim, Germania, clasa prof. Paul Dan si studiu aditional de duo de lied la aceeasi institutie, clasa prof. Heike Allardt. A participat la cursuri de maiestrie cu profesori renumiti printre care Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Karl Heinz Kämmerling de la Hochschule für Musik und Theater, Hanovra, Germania si Mozarteum, Salzburg, Austria, Leon Fleisher in cadrul festivalului Schleswig Holstein Musik Festival, Hans Peter Stenzl de la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Stuttgart, Desiré N’ Kaoua, Konstantin Scherbakov in cadrul Weimarer Meisterkursen, precum si cursuri de maiestrie pentru lied francez cu Marie Paule Hallard. In vara anului 2008 a participat la un curs de maiestrie cu Konstantin Scherbakov in cadrul Weimarer Meisterkurse, Musikhochschule Weimar, Germania, precum si la un workshop cu Jaenaer Philarmonie, Weimar, Germania. Lunile august-septembrie 2009 au marcat participarea tinerei pianiste la Internationale Klavierakademie Murrhardt, cursuri de maiestrie cu Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb, Sviatoslav Pochekin.A fost beneficiara unor burse de studii si calatorii de documentare in Spania, Italia, Franta, Elvetia, SUA – Metropolitan Opera House si Juilliard School of Music (professional advice Margo Garrett).
Incepand cu anul 1996 sustine recitaluri si concerte in cadrul Academiei de Muzica "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Societatea Culturala "Rei Culturae Fautores", dar si in strainatate la Simmern-Germania, "Schleswig Holstein Musik Festival" la Plön, Schobüll, Lübeck, la Palais Prinz Karl-Heidelberg, la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim, Stuttgart, Konstanz, Köln. In cadrul "Toamnei Muzicale Clujene" este invitata la trei editii consecutive, incepand cu anul 2003. In mai 2007 participa la festivalul de Lied "Ionel Perlea" impreuna cu tenorul Tiberius Simu, cu care la momentul respectiv forma un duo. In vara anului 2009 a sustinut o serie de recitaluri in cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt, Germania.Repertoriul Silviei Sbarciu cuprinde pe langa lucrari solistice si de muzica de camera din creatia compozitorilor D. Scarlatti, J.S. Bach, W.A.Mozart, L.v. Beethoven, F.Schubert, R.Schumann, J. Brahms, F. Liszt, F. Chopin, C. Debussy, S. Prokofiev si lieduri din creatia lui R. Schumann, J. Brahms, G. Fauré, G. Mahler, H. Wolf, R. Wagner, Alban Berg, numeroase lucrari contemporane atat solistice cat si de muzica de camera din creatia compozitorilor E. Terényi, S. Gubajdulina, P. Boulez, T.Takemitsu, K. Beffa, T. Feraru si C. Taranu.


Despre Silvia Sbarciu, compozitorul E. Terényi declara intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul de Cluj": "Silvia Sbarciu, cunoscuta pianista, este interpreta de exceptie a lucrarilor mele pianistice. Este chiar acel interpret ideal care aduce muzicalitate in fiecare sunet, acord, cluster. Modalitatea sa de interpretare a muzicii moderne este extrem de valoroasa. Maiestria tehnica, virtuozitatea, fantezia muzicala dezinvolta, expresivitatea de mare profunzime, capacitatea de retraire se manifesta cu sinceritate in arta sa pianistica".


In urma recitalului de lied sustinut impreuna cu Irina Sandulescu Balan in 22 noiembrie 2006 la Opera Romana din Cluj-Napoca, Michaela Bocu de la "Adevarul de Cluj" scria: "…alura capricioasa si neasteptata a muzicii, textura si emotia caleidoscopica pe care o reflecta aceasta, ca si subiectivitatea ei pronuntata au exprimat prin voce si pian doua individualitati puternice, capabile sa creeze momente exuberante, poetice, marete, dar esentialmente lirice […] Vocea si pianul s-au completat reciproc, ritmurile lente si cele navalnice alcatuind un tot in care cutezanta romantica si-a gasit o transpunere adecvata in interpretarea sopranei si a pianistei; Irina Sandulescu Balan - Silvia Sbarciu, un duet cameral redutabil…".


Talentul de exceptie al pianistei a fost captat in emisiuni de televiziune precum "Cap de afis" si "Substantive comune. Pianista", realizator/producator Mihaiela Ilea pentru TVR.