Recital de oboi si pian - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 9 ani si 7 luni
Vizualizari
579

Voteaza & Distribuie

Descriere

Centrul Cultural Francez din Timisoara si Filarmonica “Banatul” au placerea de a va prezenta recitalul muzicianului francez David Walter.
RECITAL DE OBOI SI PIAN


DAVID WALTER (Franta) – oboi


La pian: SORIN PETRESCU


Program:


F. Mendelssohn - Bartholdy: Romances sans Paroles


M. Ravel: Sonatine


I. Albeniz / Malaguena : Suite EspagnolePretul unui bilet :


10 RON (intreg)


5 RON (redus pentru elevi, studenti, pensionari)

Nascut la Paris in 1958, David Walter ne propune un itinerariu original. I se acorda Premiul I pentru oboi si muzica de camera de catre Conservatorul National Superior din Paris si este recunoscut rapid peste granite primind 5 premii internationale la rand (Ancona, Praga, Munich, Belgrad et Geneva). In ciuda unui asemenea palmares, David Walter nu va da carierei sale numai o orientare de solist, preferand privilegierea muzicii de camera si a pedagogiei, din punctul sau de vedere - mai bogate in valori umane.


Printre activitatile sale de „camerist”, se afla, desigur, Cvintetul Moraguès (creat in 1980) cu care va obtine, indeosebi, Marele Premiu al Noii Academii a Discului si o nominalizare la premiile “Victoire de la Musique Classique”. Ceilalti parteneri ai sai sunt S. Richter, C. Zacharias, M. Dalberto, P. Rogé, A. Planes, G. Nicolic, M.A. Nicolas, C.M. Le Guay, E. Strosser, Claire Désert, apoi, cvartetul Sine Nomine, Endelion, Manfred, Parisii… de asemenea, ansamblul baroc Anemos, ansamblul Kontrast (Köln), Orchestra Guilhall String, Sofia Soloists, Orchestra din Auvergne, Orchestra de Camera din Toulouse, Orchestra Filarmonica din Lituania, Filarmonica si OSSODRE din Montevideo etc. Ultimele sale doua CD-uri, realizate in colaborare cu pianistul Yuki Nakajima si aparute la Polymnie sunt consacrate pentru prima data muzicii franceze si rusesti (Ravel, Debussy, Fauré, Rachmaninov,..), iar o alta inregistrare recenta, cu participarea violonistei Marion Middenway si a clavecinistului Patrick Ayrton, este dedicata concertelor lui François Couperin („Les Concerts Royaux„).


Daruirea si entuziasmul sau pedagocic merita sa fie amintite. La 29 de ani este profesor de oboi si de muzica de camera la Conservatorul National Superior din Paris devenind astfel cel mai tanar dascal in predarea acestor discipline din istoria acestei venerabile institutii. Dupa 1997, este titularul unui post de profesor la prestigioasa scoala de muzica din Londra, Guilhall. De asemenea, da numeroase lectii in SUA, Canada, Japonia, Suedia, Spania, etc. Paralel, pentru a atenua relativa saracie a repertoriului sau instrumental, devine un transcriitor neobosit (mai mult de 250 de adaptari) a carui munca este astazi foarte apreciata.


In egala masura, stimuleaza creatiile lui Gilles Raynal, Gilles Silvestrini sau Thierry Escaich si devine el insusi compozitor (19 opere pana in prezent). Experienta sa de munca in echipa il ajuta, desigur, sa conduca formatii precum Orchestra Nationala din Ile de France, Ansamblul Instrumental din Grenoble, Orchestra din Bretania sau Orchestra din Auvergne.


Este, finalmente, directorul a doua colectii aparute la Editura Billaudot si colaboreaza cu noua Editura Notissimo.