Promocult 2008 - Codex Cajoni in ipostaze contemporane

Detalii

Categorie
Petreceri/Concerte
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
412

Voteaza & Distribuie

Descriere

Promocult 2008,

Codex Cajoni in ipostaze contemporane


Ca o incununare a succesului obtinut in anul 2007 de catre studentii clasei de orga de la Facultatea de Muzica din Timisoara, precum si de alti tineri organisti din tara si din strainatate, in cadrul proiectului Promocult 2007 si in acest an, in cadrul aceluiasi program, sub genericul Promocult 2008, ,,Codex Cajoni in ipostaze contemporane’’, studentii organisti vor concerta la Viena (Austria), Torino, Venaria Reale si Cuneo (Italia), in perioada 6 – 17 iunie 2008.

Deschiderea festivalului de muzica de orga in ipostaze contemporane va avea loc in data de 4 iunie, ora 20.00, in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara, unde vor concerta tinerii organisti selectati de un juriu format din prof. dr. Felician Rosca, prof. dr. Csanadi Làszlò, lect. dr. Dana Sorina Chifu, asis. drd. Silviana Cirdu.

Noutatea festivalului consta in promovarea concertelor de orga si a muzicii vocale din Codex Cajoni, un important manuscris muzical din sec. XVII alcatuit de Ioan Cajoni, in care sunt incluse lucrari ale compozitorilor europeni. In acest program regasim aceeasi spiritualitate europeana preluata de compozitorii romani contemporani si modelata in ipostazele artelor muzicale contemporane.

Programul concertelor este alcatuit din lucrari ale compozitorilor George Enescu, Eduard Terenyi, Serban Nichifor, Liana Alexandra, Alfred Mendelssohn, Sigismund Toduta, Doru Popovici.

Concertele de la Viena au loc la Arsenal, Maria v. Siege Kirche - sambata 7 iunie, ora 19.30 si la Atzgersdorf Kirche - duminica 8 iunie, ora 20.00. In Italia primul concert are loc la Torino, in Chiesa dei SS. Apostoli Pietro e Paolo, via Saluzza - sambata 14 iunie, ora 21.00, urmat de concertul de la Venaria Reale in Chiesa di Santa Maria, plazza Annunziata - duminica 15 iunie, ora 21.00 si de cel din Centalle, in Chiesa della SS.Trinità - marti 17 iunie, ora 21.

Organizarea acestui turneu a fost posibila datorita sprijinul substantial a unor iubitori ai muzicii romanesti contemporane: prof. dr. Iosif Antoci, mag. Peter Pötze de la Viena, prof. Massimo Nosetti (organist italian de faima), dr. Alexander Graur Ph. D.MT-BC, Asociatia ,,Amici per Musica’’ din Venaria Reale, Don Pietro Gallo din Torino, Don Mauro Petrarulo din Venaria Reale si Conservatorul din Cuneo.

Desigur aportul cel mai important apartine Universitatii de Vest din Timisoara si Ministerului Culturii din Romania, care finanteaza, prin proiectul Promocult 2008, intregul festival.

Locul cel mai important in acest festival este ocupat de tinerii organisti din Timisoara si Szeged si solistii vocali indrumati de profesorii lor: prof. dr. Felician Rosca, prof. dr. Csanadi Laszlo, prof. dr. Ionel Pantea si Lect, dr. Dana Sorina Chifu.