Prima Conferinta a Asociatiei Nationale de Somnologie

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 7 ani si 10 luni
Vizualizari
212

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sanatatea Media Group
infiinteaza Asociatia Nationala de Somnologie,
prima asociatie a pacientilor care sufera de tulburari ale somnului

Sanatatea Media Group, lider in servicii de comunicare si relatii publice in domeniul sanatatii, infiinteaza prima asociatie de pacienti care sufera de tulburari ale somnului. Denumita Asociatia Nationala de Somnologie, aceasta organizatie va avea ca principal scop informarea si sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn: sforait, sindrom de apnee in somn, apnee obstructiva, insomnie, hipersomnie, somnambulism.

Desi este un element esential pentru om, ocupand o treime din viata acestuia, somnul este deseori neglijat. Impactul major pe care somnul il are asupra activitatilor pe care le intreprindem este un indicator vizibil al necesitatii tratamentului tulburarilor asociate. In acest sens, somnologia (medicina somnului) se dedica studiului aspectelor normale si patologice ale somnului uman, intervenind in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cauzatoare de tulburari ale somnului.

Sforaitul reprezinta una dintre cele mai frecvente dereglari ale somnului, care afecteaza o mare parte a populatiei cu varsta de peste 40 de ani, in special barbatii. Desi pare o afectiune minora la prima vedere, poate constitui un simptom al unor afectiuni mai grave, precum Sindromul de Apnee in Somn (SAS), Apneea Obstructiva in Somn (OSA) sau Sindromul de Rezistenta al Cailor Aeriene Superioare (UARS).

Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intalnita si care are uneori urmari extrem de grave: „40% din populatia Romaniei sufera de apnee de somn" a declarat Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si fondatorul somnologiei in Romania.

In ceea ce priveste apneea in somn, una dintre intrebarile legitime pe care le putem formula referitor la aceasta afectiune este: cati dintre romani stiu ca sufera de apnee in somn? Ce este, de fapt, apneea in somn? Sindromul de apnee in somn este o afectiune care se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde. Principalele simptome ale apneei in somn sunt somnolenta excesiva in timpul zilei, sforaitul puternic, episoadele de oprire a respiratiei in timpul somnului, prezenta cefaleei, in special dimineata si cresterea tensiunii arteriale. Apneea in somn reprezinta un factor de risc pentru bolnav, fiind deseori cauza de accidente rutiere, prin adormire la volan. De asemenea, apneea in somn, netratata, poate duce la complicatii precum hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace sau accidente vasculare cerebrale, ce pot provoca decesul persoanei in cauza.

Insomnia si hipersomnia constituie alte doua tulburari ale somnului. Persoanele afectate de insomnie manifesta dificultate in a adormi si a avea un somn odihnitor. Pe de alta parte, persoanele cu hipersomnie manifesta o somnolenta excesiva.

Infiintarea unei asociatii dedicata pacientilor cu tulburari ale somnului va urmari, asadar, sa vina in sprijinul persoanelor care sufera de aceste afectiuni si sa coordoneze initiativele de imbunatatire a calitatii vietii acestora. Pentru a sustine scopul nou-infiintatei asociatii, Conferinta Nationala a Pacientilor va gazdui pe data de 11 martie 2010 prima Conferinta a Asociatiei Nationale de Somnologie. Conferinta se va bucura de sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, din partea careia va participa Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, in calitate de speaker.

Evenimentul este conceput in maniera interactiva, astfel incat participantii vor putea adresa intrebari oficialitatilor, medicilor si specialistilor invitati in calitate de speakeri si vor putea afla, astfel, in cadrul conferintei, cele mai bune raspunsuri la problemele cu care se confrunta in calitate de pacienti.

Conferinta Nationala a Pacientilor, cea mai importanta manifestare dedicata informarii si imbunatatirii conditiei pacientului roman, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 11-13 martie 2010, va reuni reprezentantii tuturor asociatiilor de pacienti din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Caselor de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S., C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.), ai Directiilor de Sanatate Publica, dar si oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, medici, manageri de spitale din intreaga tara, reprezentanti ai farmacistilor si ai companiilor farmaceutice.

Persoanele interesate sa participe la Conferinta Asociatiei Nationale de Somnologie se pot inscrie la eveniment prin intermediul formularului de inscriere disponibil pe www.infopacienti.ro. Intrarea este libera.