Portrete ale Personalitatilor de Renume VI.: Concert Miqueu Montanaro

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
283

Voteaza & Distribuie

Descriere

Portrete ale Personalitatilor de Renume VI.: Concert Miquèu Montanaro
Cea de-a sasea editie a programului Portrete ale Personalitatilor de Renume, initiat de Asociatia de Afaceri Ungare in Romania si Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely va avea loc pe data de 17 februarie, ora 19, in Sala de Conferinte a Hotelului Continental.


Evenimentul il va avea ca invitat pe muzicianul Miquèu Montanaro, concertul fiind urmat de o discutie, a carei moderator va fi Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiarde Stat Csiky Gergely, actor distins cu premiile Jászai Mari si Kovács György.


Intrarea este libera.


Miquèu Montanaro este pelerinul european al muzicii libere de inspiratie etnica. Lumea sa muzicala nu cunoaste frontiere. Desi originea il leaga de muzica provensala, ii sunt la fel de familiare si traditiile muzicale ale Europei rasaritene. Montanaro intruchipeaza figura traditionala a interpretului la tobe si fluier, care, prin virtuozitatea interpretarii, poate oferi revelatia unui concert one-man. Sunt 20 de ani de cand cutreiera lumea ca muzician occitan/francez, cantand la mai toate instrumentele. Ca solist, prefera statutul de interpret la tobe si fluier, aceste instrumente fiind specifice muzicii populare occitane (populatia oc este o minoritate etnica din sudul Frantei, a carei limba, neschimbata de la Evul Mediu incoace, este vorbita in prezent de 10-12 milioane de oameni. Poporul oc a dat trubadurii Evului Mediu si tot din el s-a nascut vestitul Richard Inima de Leu, devenit ulterior rege al Angliei). Montanaro si-a inceput cariera ca saxofonist, ca mai tarziu sa-si gaseasca adevarata menire in muzica provensala, pe care o considera ca apartinand radacinilor sale. Ca "muzicant popular"(tobe/fluier), s-a orientat treptat catre jazz si muzica contemporana. A devenit un interpret care combina in creatia sa, traditia mediteraneana cu cea orientala.

"Mama mea a fost o melomana, dar nu stia sa cante la niciun instrument. Prin urmare, asculta multa muzica, printre care si multa muzica ungureasca. Apropos de inceputuri…


…copil fiind, nu am fotografii din care sa fi lipsit instrumentul muzical. Nu prea imi aduc aminte, cum au fost inceputurile... "


"Imi place sa calatoresc, fiindca sunt un om curios. Intrebarea pe care mi-o pun este, pana unde se poate merge cu aceasta curiozitate? Pana la propria-mi moarte?"


Spectacolul Vents d’Est este, de ani de zile, una dintre cele mai importante creatii ale lui Montanaro. Realizat impreuna cu formatiile Ghymes si Vujicsics, spectacolul reprezinta un aliaj special compus din muzica folk a Europei meridionale si cea a Africii de Nord, la care se adauga elementele folk-ului din Europa centrala. Multiplele motive de jazz, inserate in opera, vin sa coloreze amestecul de mai sus. Premiera absoluta Vents d’Est a avut loc la Budapesta, in anul 1989. De atunci incoace, trecand prin numeroase transformari, spectacolul se joaca in toata Europa. Prima inregistrare a sa a avut loc inca la premiera din 1989, pentru ca ulterior sa cunoasca mai multe editii de CD. Activitatea muzicianului occitane nu se limiteaza insa la Vents d’Est. Montanaro este interesat, in egala masura, si de alte stiluri ale muzicii contemporane. El colaboreaza frecvent cu reprezentanti de seama ai jazz-ului si jazzrock-ului est-european. Lucreaza cu muzicieni cehi, slovaci, unguri (interesant de notat ca Montanaro este un bun cunoscator al limbii maghiare). Timpul pe care l-a petrecut in Africa si in Extremul Orient il egaleaza pe acela petrecut in Europa. Extraordinara varietate a acestor universuri armonice se regaseste in lumea muzicii lui Montanaro, intr-un mod clar si firesc. Opera sa se constituie intr-un sistem inteligibil si de mare exigenta, din care a izbutit sa elimine orice urma de confuzie sau sfortare.