Festivalul PLAI continua in forta in acest an cu a doua editie, care aduce nume de talie mondiala pe scenele de jazz si muzica lumii. La PLAI 2007 se vor desfasura si workshop-uri, piese de teatru, demonstratii de dans, lansari de carte, expozitii de fotografie si multe alte activitati multiculturale.
PLAI, festival de arta, muzica si multiculturalitate, va avea loc in acest an in perioada 14 – 16 septembrie 2007, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara.
Acest eveniment este organizat de catre Asociatia Culturala Sunet Ambianta Timisoara (ACSAT) si sustinut de catre ETA2U, la aniversarea a 15 ani de activitate. PLAI este un festival independent, care aduce mai aproape de oameni forme diverse de exprimare a multiculturalitatii, intr-o atmosfera libera si creativa.
Programul celor trei zile de muzica, arta si multiculturalitate de la Muzeul Satului Banatean din Timisoara este:
Vineri, 14 septembrie 2007
19:00 Ternipe (Ungaria)
20:30 Jean-Luc Ponty (Franta)
22:00 Pentatones (Germania)
23:30 Yungchen Lhamo (Tibet)
Sambata, 15 septembrie 2007
19:00 Dullemajik (Luxemburg)
20:30 Eldad Tarmu Chamber Jazz Ensamble feat. Cristina Paduraru (Statele Unite & Romania)
22:00 ÄlJawala (Germania)
23:30 Paco de Lucia (Spania)
Duminica, 16 septembrie 2007
A treia zi a Festivalului PLAI va fi dedicata workshopurilor de dans si muzica, mestesugurilor si teatrului.
Despre artistii prezenti la PLAI 2007:
Pe langa legendarul chitarist Paco de Lucia, Festivalul PLAI aduce la aceasta editie artisti care reinventeaza muzica lumii si sound-ul electronic: Äl Jawala si Pentatones din Germania, precum si formatia luxemburgheza Dullemajik.
In spirit multicultural, la Festivalul PLAI din acest an se va auzi, in premiera in Romania, “vocea Tibetului”, Yungchen Lhamo. De cand a ajuns pe jos din Tibet in Dharamsala, resedinta lui Dalai Lama, Yungchen Lhamo a devenit cea mai importanta vocalista tibetana care concerteaza pe scenele lumii. Numele de Yungchen i-a fost dat chiar de catre Dalai Lama, iar traducerea acestui nume este “zeita melodiei si a cantului”. De la scena Operei din Sydney pana la reflectoarele din Carnegie Hall, prestatiile a cappella ale vocalistei tibetane au incantat audiente din peste 70 de tari.
Pe aceeasi scena vor mai concerta Jean-Luc Ponty, Eldad Tarmu si Ternipe.
Jean-Luc Ponty
Muzician foarte apreciat si cunoscut in toata lumea, Jean-Luc Ponty este un pionier si un incontestabil virtuoz al viorii in contextul jazz-rock-ului contemporan, fiind considerat un inovator care si-a aplicat viziunea unica. Ponty s-a nascut intr-o familie de muzicieni si a absolvit Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris ca sef de promotie. A concertat intr-o orchestra simfonica timp de trei ani, iar, mai apoi, si-a inceput adevarata aventura experimentala in lumea jazz-ului. Jean-Luc Ponty este si unul dintre primii jazzmani care au realizat un clip video care a revolutionat industria de profil prin introducerea asa-numitei tehnici “time lapse”, ce utilizeaza imagini din care sunt eliminate periodic pasaje de o secunda. Jean-Luc Ponty este prezent la PLAI 2007 cu sprijinul Centrului Cultural Francez Timisoara.
Eldad Tarmu
Deja cunoscut publicului timisorean de la PLAI 2006, vibrafonistul si compozitorul de jazz Eldad Tarmu, american de origine israeliana, preda de 3 ani la Facultatea de Jazz „Richard Oschanitzky” de la Universitatea Tibiscus din Timisoara. Numele sau se leaga de festivaluri cunoscute de jazz din lume, la unele dintre ele fiind si director muzical. In cadrul festivalului PLAI, Eldad Tarmu a tinut si ateliere de vibrafon, acesta fiind instrumentul muzical preferat al artistului.
Ternipe
Ternipe este una dintre cele mai autentice formatii de muzica tiganeasca din Ungaria. Trupa promoveaza muzica folclorica instrumentala si noninstrumentala, imbinand atat influente ale culturii balcanice cat si ale Extremului Orient.
Editia din acest an aduce pe scena Festivalului PLAI 2007 o premiera in Romania: concertul celebrului chitarist Paco de Lucia. Recunoscut ca o legenda a stilului flamenco la nivel mondial, Paco de Lucia a abordat cu succes si alte genuri muzicale, cum ar fi jazz, muzica clasica si muzica lumii. Primul album inregistrat impreuna cu Al Di Meola si John McLaughlin (1981) a fost vandut in peste un milion de exemplare, fapt inimaginabil la vremea aceea pentru un artist de flamenco. Prin vasta sa discografie, Paco de Lucia a dat nastere unui nou mod de a intelege stilul flamenco, lansandu-si muzica si instrumentul la care canta la un nivel comparabil cu cel al performerilor de jazz modern. Pe scena PLAI, Paco de Lucia va evolua alaturi de cei opt instrumentisti ai sai.
Pentatones este o trupa experimentala care imbina inteligent diverse genuri de muzica si efecte vizuale, de la hip-hop la jazz, beat-uri digitale si sound-uri electronice. Pentatones a debutat in 2002 cu albumul Mosaique Beats Orchestra, considerat inovator din punctul de vedere al combinarii ideilor muzicale si al imaginilor. Pentatones este formata din Leschnigg, denumit si “emisfera dreapta a creierului Pentatones”, cel care produce beat-urile, scrie si aranjeaza track-urile, Hannes, care canta la bass dublu, sintetizator si flaut transversal, precum si alti instrumentisti. Acestia vor veni la PLAI impreuna cu YAWU (YouAreWatchingUS), trupa care va produce efectele vizuale.
Dullemajik este o formatie complet noua pentru scena din Romania, care va interpreta muzica luxemburgheza veche la PLAI. Despre acest band, poate nu atat de cunoscut, se poate spune ca promoveaza cultul pentru muzica veche, fiind in acelasi timp promotorii unui curent elitist si pretentios in ceea ce priveste tehnica si interpretarea muzicii complexe. Dullemajik va aduce noul prin muzica veche si instrumentele specifice. Membrii formatiei vor sustine in cadrul Festivalului PLAI workshop-uri de violoncel si flaut.
Trupa poloneza de dans contemporan si teatru Occasion Dance Theatre Pentru prima oara in Romania, trupa poloneza Occasion Dance Theatre va performa la Timisoara, in cadrul Festivalului PLAI. Occasion Dance Theatre este creatia unui cuplu de coregrafi, ambii dansatori profesionisti si membri ai Asociatiei Actorilor Polonezi. Joanna Czajkowska si Jacek Krawczyk sunt artistii care lucreaza, atat in echipa, cat si separat, cu Teatr Ekspresji, Teatr Patrz Mi Na Usta, Gda