Pariul Diavolului

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 7 ani si 2 luni
Vizualizari
287

Voteaza & Distribuie

Descriere


Fundatia Calea Victoriei va invita, din 27 ianuarie, la "Pariul Diavolului", un seminar sustinut de lectorii Catalin Buciumeanu si Dragos Dodu.


Dumnezeu (il) ispiteste pe Diavol.


(argument: „si nu ne duce pe noi in ispita")


Indeobste se crede ca Dumnezeu este intotdeauna bun, atotstiutor, ca isi iubeste absolut detasat creaturile, ca nu urmareste vreun scop in relatia dintre Sine si oameni. Daca noi existam, asta se intampla intrucat dragostea lui Dumnezeu se revarsa din preaplinul ei. Cand citesti Cartea lui Iov, incepi sa vezi insa lucrurile altfel. Sau se impun macar cateva intrebari la care nu e prea usor de raspuns, intrebari nelinistitoare. Cum de ajunge Dumnezeu sa faca o intelegere cu Diavolul? De ce supune un om la probe, doar pentru a-i pune la incercare credinta? Nu spune asta ceva despre increderea lui Dumnezeu in oameni, si anume ca ea este foarte sovaielnica? De ce pune la incercare pe unul dintre cei mai drepti oameni? Morala traditionala e confirmata de cazul lui Iov sau e zdruncinata din temelii? Iov se razvrateste in fata lui Dumnezeu, ba chiar Il cheama la judecata doar din ignoranta si inconstienta?


Discutia va porni de la studiile despre Cartea lui Iov ale lui C.G. Jung si Petru Cretia.


Dumnezeu avea un rob. Pe robul sau il chema Iov. Si Iov ii era foarte credincios. Intr-o zi intalnindu-l pe Diavol Dumnezeu il intreaba: Te-ai uitat la robul Meu Iov, ca nu este nici unul ca el pe pamant fara prihana si drept …?


Oare asa sa fie? – s-a intrebat Diavolul. Cum lui Dumnezeu nu-i plac insinuarile, dar aflat intr-o pasa ludica, El accepta provocarea si-l invita pe Diavol sa-si verifice suspiciunile. Prins in joc, Satan cade la invoiala si-l ispiteste pe Iov. Intre fermitatea divina si insinuarea satanei sta acum Iov. Dar in locul lui Iov putea fi oricare dintre noi.


S-a spus ca incercandu-l pe Iov Dumnezeu a ingaduit raul si chiar mai mult. Ca destinul omului se afla, inexorabil, la discretia cerului. Ca oricat de mult s-ar stradui omul, el nu-si poate croi propriul drum. Iar liberul arbitru devine o simpla abstractie.


Dar poate ca tocmai aceste idei se straduieste demonul sa ni le insurubeze in suflet.


Lector: Catalin Buciumeanu, Dragos Dodu

Cost: 30 ron, 25 ron pentru studenti


Locatie : Fundatia Calea Victoriei Intrarea Pristolului 3 Bucuresti

INSCRIERE LA CONTACT@VICTORIEI.RO