O Odisee Sonora la TNO Ion Dacian

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
214

Voteaza & Distribuie

Descriere

O ODISEE SONORA cu Dan Dediu, Romanian Brass si Violoncelissimo


Un concert care face si desface istoria muzicala


Moment de bilant pentru anul care se incheie, luna de la capatul calendarului poate prilejui si retrospective mai ample. Sambata 11 decembrie 2010, de la ora 19, la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian", concertul-eveniment O Odisee sonora propune o privire cuprinzatoare asupra mai multor secole de arta a sunetului. Publicul va fi insotit pe traseul bimilenar al muzicii occidentale de compozitorul Dan Dediu si invitatii sai – ansamblurile Romanian Brass, solist si dirijor: Adrian Petrescu si Violoncelissimo, coordonat de Marin Cazacu.


O Odisee Sonora


Organizat de Institutul Cultural Roman, concertul din decembrie este episodul final al ciclului Restul e muzica… Comentand istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai. Cele sapte intalniri gazduite pana acum de ICR si dedicate, pe rand, muzicii bizantine si gregoriene, celei renascentiste, barocului muzical, clasicismului, romantismului, zorilor modernismului si muzicii secolului XX au combinat, in proportii optime, instruirea si delectarea.


Surprinzand maretiile si decaderile muzicii clasice de-a lungul timpului, concertul din decembrie decupeaza pagini celebre din toata istoria muzicii si le ofera spre auditie comentata. In program: Tomaso Albinoni – Adagio; Jules de Swert – Elegie; Nikolai Rimsky-Korsakov – Zborul carabusului; W. A. Mozart – W.Th. Mifune – Alla Turca Jazz; Alessandro Marcello – Adagio; Aram Haciaturian – Dansul sabiilor din baletul Gayaneh; Jim Parker - Grand Central din suita Un londonez la New York. Amfitrionul serii, Dan Dediu, va prezenta si o compozitie proprie, in ton cu vremurile: Fanfara pentru omul recent.


Si, pentru ca e decembrie, exista si un bonus: programul de sala sub forma de brosura concentreaza date muzicale in paralel cu evenimente culturale si istorice, precum si un glosar de termeni si nume ale compozitorilor importanti.


Ansamblul cameral de alamuri Romanian Brass al Filarmonicii „George Enescu" este alcatuit dintr-o elita de suflatori reuniti din initiativa muzicianului Adrian Petrescu. Repertoriul acopera o paleta stilistica diversa: lucrari din perioada baroca, clasica, romantica, creatii contemporane, dar si muzica de divertisment. Sonoritatea ansamblului – impunatoare, maiestuoasa, solemna, dar si catifetala ori nostalgica – este una aparte si se bucura de o apreciere pe masura din partea publicului.


Violoncelissimo, ansamblu de violoncele care il are ca mentor pe profesorul Marin Cazacu, solist al Filarmonicii „George Enescu", este alcatuit dintr-un grup de tineri instrumentisti de exceptie. Repertoriul cuprinde lucrari din toata istoria muzicii – atat piese originale, cat si transcriptii.


Biletele se vor pune in vanzare la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian", tel. 021 313 63 48, si pe site-ul www.eventim.ro